10. Jazziré festival, Subotica

Iz D u DŽ, iz novembra u decembar.

Upravo se završio odlični festival savremenih pozorišnih tendencija Desiré, a sada imamo priliku da uživamo u njegovom muzičkom dvojniku, festivalu savremene eksperimentalne i improvizovane muzike koji se zove Jazziré. Oba su festivala ove godine doživela svoje deseto izdanje, a tokom prethodnih godina su se kratala linijom avangardnih umetničkih izraza i promovisala drugačijost i originalnost na sceni.

Ovogodišnji Jazziré (Džezire) festival je imao i svoje uvodne manifestacije, na kojimaje ugostio umetnike iz Austrije, Mađarske, Brazila, Kanade, Irske i Litvanije, dok će Suboticu u samoj završnici festivala posetiti sledeći umetnici:

 

Četvrtak, 6.12.2018 – 19.30 h

Savremena galerija Subotica

MONOFOG (Budimpešta – HU, UK)

YONI SILVER (ISR, London – UK)

 

Petak, 7.12.2018 – 19.30 h

Pozorište „Kosztolányi Dezső“ Subotica

JELENA POPRŽAN (Beč – AT)

FISH IN OIL (Beograd – RS)

Prvo festivalsko veče posvećeno je eksperimentalnoj muzici i zvučnim pejzažima. Monofog duo čine David Sutherland iz Velike Britanije i Tamás Ilauszky iz Mađarske. Dejvid se u osnovi bavi slikarstvom, filmom i fotografijom, a Tamaš vajarstvom. Na scenu donose audio-vizuelni doživljaj koji je baziran na slobodnim improvizacijama, u kojima im se pridružuje i Yoni Silver, izraelski bas klarinetista koji predhodnih pet godina živi i radi u Londonu. Ovaj vrsni mladi autor nastupa u mnogo muzičkih formacija i sarađuje sa velikim brojem umetnika u Londonu, a svakako da se u njegovoj biografiji ističe rad u okviru internacionalnog Hyperion ansambla Janku Dumitreskua, sa kojim je prošle godine posetio i Kanjiški jazz festival.

U okviru završne večeri koju organizujemo u Kostolanji pozorištu, nastupa bečka umetnica Jelena Popržan (viola, glas, looper, maulfiddle). Poreklom je vojvođanka, studirala je u Beogradu i u Austriji, a u muzičkim krugovima je poznata kao osnivač i vođa nekoliko vrsnih ansambala: Catch-Pop String-Strong, trio Sormeh i kvartet Madame Baheux. U Subotici nastupa solo, a donosi nam jedan izvrstan muzički program koji je beogradska publika imala prilike da čuje na zatvaranju kulturnog centra Rex pre tačno godinu dana.

Za sam kraj festivala, šlag na torti. Beogradski Fish in Oil.

Oni su snažni na sceni i žanrovski nedefinisani. Što je dobro. Jer svaka definicija bi bila preuska za ono što oni na sceni produkuju. Vođa sastava je izvrsni Bratislav Radovanović (gitara), saksofon svira dobro poznati Dušan Petrović (ex Plajboj), a ritam sekciju čine Branislav Radojković na basu (Naked), Feđa Frenklin za bubnjevima i legendarni Veljko Nikolić Papa Nik koji svira perkusije (grupa Institute).

 

Održavanje festivala su pomogli Grad Subotica, Austrijski kulturni forum, Ambasada države Izrael iz Beograda, pozorište Deže Kostolanji i Savremena galerija Subotica.KOMENTARI

  1. Mika kaže:

    Vojvodjani se pise velikim slovom!

OSTAVITE KOMENTAR