Fijakerijada u Novom Žedniku

Konjarstvo je i dalje veoma popularno na severu Bačke. Kako bi proverili dokle su stigli u odgoju, vlasnici i odgajivači konja susreću se na raznim manifestacijama, između ostalih i na Fijakerijadama. Jedna takva manifestacija održana je nedavno u Novom Žedniku kod Subotice.

Vožnja fijakera i jahanje između čunjeva, razne druge takmičarske discipline, ali po prvi put i galopska trka.

To je ukratko bio bogat ovogodišnji program 14. Fijakerijade u Novom Žedniku. Takmičenje je bilo revijalnog karaktera i otvoreno za sve.

RTV

„Uopšte nije bitno da li su profesionalci, mogu učestvovati svi. Nije bitno da li su školovani džokeji ili nisu. Ovde se može iskazati sve za svoju dušu. Nemamo novčane nagrade, samo delimo pehare i medalje. Koliko sam primetio, a evo organizujem Fijakerijadu već 13 godina, najbitnije je to druženje. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su ranije dolazili, ali i onima koji su sad došli“, objašnjava Franjo Šarčević, organizator.

Fijakera je bilo od jednoprega do šestoprega, a takmičili su se jednako i iskusni, ali i oni mlađi konjari.

RTV

„Ovo je generalno jako lep sport. Učestvojem i na drugim fijakerijadama, obilazili smo ove godine Bačko Gradiše, Čurug, Ostojićevo i još nekoliko fijakerijada. Na tim manifestijama međutim nema teranja kroz čunjeve, već su to samo revije konja i fijakera“, kaže Petar Radojčić, mladi konjar iz Bajmoka.

Iako je takmičenje bilo revijalno, žiri je svoj posao odradio profesionalno.

„Sudijski kolegijum je tu da ceni poštovanje propozicija. Ceni se oprema, izgled vozača, fijakera i zaprege. Naravno meri se i vreme, u kom vremenskom intervalu je zadata staza ispunjena“, ističe Ivan Kuktin, član žirija.

RTV

Gosti su na takmičenje stigli iz cele Vojvodine, a posebnu pažnju privukao je Laslo Nađ, odgajivač lipicanera iz Bačkog Gradišta.

„Ljubav, ali i odmor i relaksacija, to je ono lepo u ovom poslu. To košta dosta, a na fijakerijadama se ne dobija ništa. Sve finansiramo iz svog džepa“, objašnjava Nađ.

Fijakerijada u Novom Žedniku je još jednom pokazala da konjarstvo na severu Bačke ima svoju budućnost.

 

RTVKOMENTARI

  1. Realan kaže:

    Svet razvija prevoz a Srbija ga unazađuje. Napredno! Subotice, grade moj, ne čudi što nestaješ. Proteruješ maštovite, kreativne, inventivne, preduzetne… Zar ne reće Pantić majci u filmu Tesna koža pre skoro četiri decenije da je fijaker otišao u božiju mater a ona na to: „More, kako je krenulo, svi ćemo u taj fijaker, pa u božiju mater“.

    https://m.youtube.com/watch?v=hxRYs4c4U5s

    Ili je u pitanju „samo“ još jedna secesionistička „vojvođanska posebnost“?

  2. Vojvođanin kaže:

    Dok je nas Vojvođana biće i fijakera. Vi imate svoje zavičajne dane i dosta vas je.

OSTAVITE KOMENTAR