2000 sugrađana u opasnosti gubitka nekretnine

Samo u prošloj godini, oko 2.000 Subotičana bilo je u opasnosti da zbog duga ostane bez nekretnina. Na sudu je osim ovakvih dužnika bilo još više od 16.000 predmeta onih koji duguju mobilnim operaterima, za komunalije i druge usluge. To praktično znači da se na sudu našao svaki šesti Subotičanin jer neki od računa nije izmirio na vreme.


.

Za razliku od prethodnih godina kada se najviše dugovalo komunalnim preduzećima za neplaćene račune, prema evidenciji Izvršnog odeljenja osnovnog suda u Subotici, građani Subotice u palati pravde prošle godine su se pravdali zbog duga za mobilne telefone „Telekomu“, „Telenoru“, „Vipu“.

.
– „Subotička toplana“ je dugo vremena bila najveći poverilac, ali sada više nije. „Telekom“ je ubedljivo prvi u potraživanju dugovanja preko suda. Pretpostavljam da se to odnosi na dugovanja za postpejd pakete. Građani ih olako shvataju, ne pročitaju dobro ugovore pa misle ako ne koriste više telefon da ne moraju da plaćaju – kaže izvršni sudija Tamara Trajković.

.

(Ne) efikasno

.

Izvršno odeljenje Osnovnog suda na početku 2011. godine imalo je nerešenih 11.580 predmeta. Tokom godine primili su još 6.670 novih, što znači da je u radu bilo 18.266 predmeta. Ukupno je rešeno 7.756 predmeta i to je savladavanje priliva 116,28 odsto, što je sa aspekta poverioca neefikasno.

.
U prilog činjenici da, prema rečima ekonomista, nastupa dužnička kriza u kojoj građani ne mogu više da izmiruju svoje obaveze i vraćaju dugove govori podatak da se svake godine broj izvršnih predmeta drastično povećava. Pre samo šest-sedam godina u radu ovog od deljenja Osnovnog suda bilo oko 3.000 predmeta godišnje, a sada ih je šest puta više.

.

Ne čitaju ugovore

.

– Na izvršenju je vidljivo da ljudi ne razmišljajući mnogo uzimaju kredite i opterećuju svoje nepokretnosti hipotekom. Njih je nažalost sve više, a i zakon je sada mnogo oštriji, nepokretnost se izlaže prodaji na prvoj javnoj prodaji za 60 odsto od procenjene vrednosti. Ako na tom ročištu ne bude kupaca zakazuje se drugo ročište, gde se nepokretnost izlaže prodaji za 30 odsto od procenjene vrednosti, tako da se može doći u situaciju da se stan procenjen na 30.000 evra proda za devet hiljada. Zainteresovanih kupaca je sve više jer za relativno malo novca mogu doći do nepokretnosti – objašnjava Trajković.

.
Kada na sudu ostanu bez krova nad glavom, uglavnom slede dodatne neprijatnosti, od njih deset jedan vlasnik se iseli dobrovoljno, a ostali čekaju prinudno iseljenje.
.

– Ima zaista neprijatnih situacija. Kad neće da se isele dobrovoljno, moramo da intervenišemo uz pomoć policije. Bilo je pokušaja da se obese, otruju, ali do sada smo to uspešno rešavali – dodaje naša sagovornica.

.
Verovatno bi jedan broj dužnika, pogotovo onih koji su u međuvremenu ostali bez posla, pristao da račun „odrobija“, ali zakon nije predvideo tu mogućnost.

.

Ni zatvor ne pomaže

.

– Ne postoji mogućnost da se za dug ide u zatvore jer to poveriocu ne znači ništa, a državu još košta, tako da poverilac hoće da se naplati. Popis i prodaja pokretnih stvari neefikasna su sredstva naplate duga. Poverioci to uglavnom koriste kao sredstvo pritiska na dužnike koji još uvek imaju stida da im sudski izvršitelj dođe na vrata – kaže Trajković.

.
I u Subotičkoj toplani potvrđuju da su prodaje zaplenjene imovine slabe i da uglavnom izlaze u susret dužnicima koji žele da izmire dug na rate.

.
– Uglavnom se dogovaramo sa dužnicima da račune izmire do naredne grejne sezone, a oko 10 odsto njih ipak završi na sudu, jer su uporne neplatiše – kaže Pero Rikić, direktor „Subotičke toplane“.

.

Press

Tatjana AleksićKOMENTARI

  1. nezaposlen kaže:

    – Ima zaista neprijatnih situacija. Kad neće da se isele dobrovoljno, moramo da intervenišemo uz pomoć policije. Bilo je pokušaja da se obese, otruju, ali do sada smo to uspešno rešavali – dodaje naša sagovornica.

    I onda nije ni čudna vest sa naslovom:

    Povećan broj samoubistava

     

OSTAVITE KOMENTAR