25. Evropski vikend posmatranja ptica na Paliću i Ludošu

Širom Evrope se prvog vikenda u oktobru organizuje posmatranje ptica, u Vojvodini u okolini jezera Palić i Ludoš takođe je u toku prebrojavanje.

Tokom prvog dana saradnici JP Palić-Ludoš su obišli jezero Palić, prebrojali i evidentirali vrste koji ovde žive ili borave. Jezero Palić je bogato područje zaštićenih i delimično zaštićenih vrsta. Drugi i treći sektor su od posebne važnosti.

“Palićko jezero je 70-tih godina podeljeno na četiri sektora i obavljeno je izmuljavanje. Pokušaj za čišćenje jezera Palić. U drugom sektoru su formirani otoci za ptice, koji su sad popunjeni raznom vegetacijom i pružaju veoma dobro mesto za ptice” rekao je Oto Sekereš, čuvar zaštićenog područja JP Palić-Ludoš.

U nedelju se nastavlja posmatranje ptica na jezeru Ludoš. “Sastanak je u 8 sati kod Vizitorskog centra, kod Sunjog-čarde na Ludoškom jezeru. Bird wathing počinje na molu, imaćemo kratko posmatranje, posle idemo stazom do odredišta, gde su razapete mreže za hvatanje ptica, tu ćemo praviti prezentaciju prstenovanja ptica” objašnjava čuvar.

Program Evropski dani posmatranja ptica 1993-e je pokrenula Svetska organizacija za zaštitu ptica. Događaj prvog vikenda u oktobru podržava stručne i društvene ciljeve: posmatranja omogućavaju prikupljanje informacije o jesenjoj seobi ptica na evropskom nivou, a sa druge strane mnogima je besplatni događaj prilika za boravak u prirodi.

RTV PannonKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR