Digitalno emitovanje televizije

„Ona domaćinstva koja imaju svoje antene, moraće u narednu godinu dana da kupe televizor s odgovarajućim standardima ili „set top-boks„ koji će omogućiti prijem digitalnog signala“ – kazala je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

.
Ona je na sastanku s uvoznicima i distributerima TV-prijemnika posebno istakla da se to odnosi samo na terestrijalno, odnosno zemaljsko emitovanje televizije, na građane koji imaju sopstvene ili zajedničke antene u zgradama, a ne na one koji imaju kablovsku ili satelitsku televiziju.

.

Kada je reč o „set top-boksovima„, ili takozvanim risiverima digitalnog signala, koji će ga pretvarati u analogni da bi mogao biti emitovan na starijim prijemnicima, oni će koštati nekoliko desetina evra, ali još nije poznato da li će biti nekih olakšica u njihovoj nabavci za određene kategorija stanovništva.

.
„Svi uređaji koji budu ispunjavali određene tehničke preduslove, a to je MPEG-4 standard za kompresiju videa i DVB-T2 za emitovanje digitalnog signala, imaće određenu etiketu da bi građani bili sigurni da omogućava prijem digitalnog signala“ – istakla je Jasna Matić.

.

Po njenim rečima, u narednih mesec dana će početi probno emitovanje digitalnog signala, isključivanje analognog će se dešavati postepeno pa će ceo proces trajati oko godinu dana, a krajnji rok, po sporazumu iz Ženeve, je 17. jun 2015. godine.

.

U narednih nekoliko dana biće podignut i sajt na kojem će građani moći da saznaju sve o procesu prelaska s analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i šta je potrebno da bi mogli na svojim uređajima da gledaju digitalni program.



KOMENTARI

  1. DoDo kaže:

    Pa dal ste vi normalni?

  2. Predrag kaže:

    Dobro, ovo mi je jasno. Ali kako će se digitalizacija odnositi na našeg kablovskog distributera? Koliko se meni čini oni na tom polju nerade ništa. Pre desetak godina kada su u Novom selu postavljani podzemni tel. kablovi, postavljene su i cevi kroz koje je trebala da se provuče i kablovska mreža. Međutim ona je i dalje na banderama. Za digitalizaciju kablovske mreže potrebno je da se postojeći ulični koaksijalni kablovi zamene sa optičkim itd. Sadašnji kvalitet slike nije na potrebnom nivou ni na starim televizorima.A na LCD i PLAZMA TV da i ne spominjem. Hoćemo li osim poskupljenja pretplate dočekati i digitalizovanu kablovsku?

  3. dasHHa kaže:

    @predrag  digitalizacija kablovske televizije(DVB-C)nije uslovljena(citaj nema krajnjeg roka)od strane susednih zemalja kao sto je slucaj sa terestrijalnim TV signalom(DVB-T)koji je nemoguce fizicki ograniciti na granicama sa susedima.Postojeci spektar frekvencija na kojem se emituju analogni signali predvidjeni su za 4G mobilne mreze i zato je obaveza i srbije da do 2015.ugasi analognu TV da nebi stvaralo smetnje na 4G mrezama.Testiranja 4G mobilnih mreza vec se vrse u HU i HR,krece uskoro i u RO,MK,BG i CG.Stoga u srbiji ove godine snaga analognih odasiljaca mora da se smanji i da se krene sa DVB-T u eksperimentalnom nacinu rada(smanjene snage odasiljaca).

  4. dasHHa kaže:

    …svako ko danas,sutra kupi DVB-T2 prijemnik moze na teritoriji severo-zapadne vojvodine“uhvatiti“ madjarske i hrvatske kanale a uskoro i srpske(kao nekada krajem’80-ih).Trenutno madjari imaju vecu ponudu(15 FTA i 15 kodiranih dok hrvati imaju oko 15-ak FTA kanala koji se emituju u slavoniji i baranji.

  5. samotnik kaže:

    A sto samo godinu dana, kada je krajnji rok 2015? Ja znam da je ovo dobrostojeca zemlja, pa svaki njen gradjanin ocas posla moze da skoci u radnju i da kupi digitalni tv prijemnik ali ipak…, ili je neko dobio exluzivno pravo na uvoz ‘set top boxova'( pa da zaradi i on koju kintu)?

  6. ks kaže:

    Chipkani stolnjaci na televizorima su zakon.

  7. Predrag kaže:

    Znači za kablovsku ne važi. Koliko je meni poznato ni jedan tv aparat koji se prodaje u Srbiji nema DVB-T2 prijemnik već DVB-T. Tako da oni koji poseduju sadašnje LCD i PLAZMA televizore neće moći primati domaće digitalne kanale pomoću antene.

  8. Esteta kaže:

    ks:

    Chipkani stolnjaci na televizorima su zakon.

    A tek vaza sa vestackim cvecem?

  9. dasHHa kaže:

    @ predrag upravo tako(mozda ih ima „u tragovima“).

    vise o digitalizaciji idi na  http://www.dvbtmap.eu/  (odasiljaci,frekvencije,geo podaci i dr.)

  10. adkersu kaže:

    Ne zaboravite i plastične gondole iz Venecije kupljene u Trstu!

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: