50 godina od osnivanja diskoteke ,,Largo“

Obeležavanje pola veka od osnivanja diskoteke nastaviće se svečanostima koje će biti organizovane i tokom naredne godine za Noć muzeja i Dan grada.

Priča o prvoj diskoteci u Subotici počinje 1968. godine u Zagrebačkoj ulici i mnoge generacije se rado sećaju disko kluba „Largo“.

Bila je to jedna od prvih diskoteka na prostoru nekadašnje  Jugoslavije. Kako bi se svi podsetili diskoteke koja je među prvima i fotografisala posetioce, pa puštala slajdove tokom večeri, za 1. januar 2018. godine sprema se proslava povodom 50 godina od osnivanja diskoteke „Largo“ u Subotici.

Proslava će se održati Velikoj sali „Bunjevačkog kola“, a pozvani su svi kojima je „Largo” ostao u srcu, kao deo njihove mladosti. Ideja je da se tokom naredne godine napravi nekoliko partija, s tim da bi centralna zabava bila održana 1. septembra 2018. godine kada se i obeležava Dan grada Subotice, objasnio je Vladimir Novikov.

Diskoteka je otvorena 1968. godine i u to vreme više od pola grada nije znalo šta je diskoteka, kaže Novikov.

„Diskoteka je zatvorena 2000. godine, a tokom bombardovanja radila je od 16 do 20 časova. Poslednja velika žurka bila je 1998. godine kada se obeležavalo 30 godina od otvaranja“, kaže Novikov.

Problem sa diskotekama je nastao kada je izjednačeno radno vreme za sve lokale u Subotici. 1998. godine u gradu je zvanično bilo 17 diskoteka, a 2018. godine ne postoji nijedna.

Largo je počeo da radi 1968. godine, ali registrovan je 1969. i prvi vlasnici su bili Braca Tumbas i Kole-Ivan Prčić.

„Želim da pozovem ljude koji su radili u diskoteci, a sa kojima nismo ostali u kontaktu, da dođu 1. januara. Želim da se zahvalim gradonačelniku Bogdanu Labanu, i članici Gradskog veća koja je zadužena za kulturu Miroslavi Babić jer je grad prepoznao da je „Largo” jedan od simbola Subotice“, kaže Novikov.

Kada je zatvorena diskoteka 2000.godine najvernijim gostima su podeljene ploče za uspomenu. Novikov se seća da su uvek imali hitove i najnoviju muziku, vrhunsku opremu…

DnevnikKOMENTARI

 1. Salamander kaže:

  Čuda velikoga, GRAD prepoznao da je Largo jedan od simbola Subotice. Ako ostane na vlasti ovaj autokratski sistem, u sledećim decenijama svevlasti prepoznaće možda još koju znamenitost GRADA. Do sada su nam uglavnom dokazivali koliko su im zavičajna sela bitna.

 2. ledenjak kaže:

  Za razliku od Larga koji se napolje na ulici vrlo slabo ili gotovo nikako nije čuo, današnje diskoteke koje su preinačene u noćne klubove , i koje su pod blagoslovom vladajuće stranke, su ruglo grada. Svojom bukom terorišu uzduž i popreko gradjane dok se u sitnim satima tamo skuplja najveći ološ koji postoji
  Largo je bio ikona grada ,u koji su na provod dolazili i iz drugih mesta, o čemu se posle danima pričalo.Nažalost diskoteke sa takvim rejtingom verovatno na ovim prostorima više neće biti Jedino ako se ne računa olešavanje i drogiranje u današnjim noćnim klubovima. Ali to je već neka druga priča .

 3. Treskavac kaže:

  Pola grad nije znalo sta je diskoteka. Ona druga polovina koja je to znala nazivala je to – Disko – klub. Poznavao sam Ivana Prcica zvanog Kokos, i njegove dve sestre Cuku i Bebu. Za onog zvanog Kole, nisam nikad cuo.

 4. Bradati Anonimus kaže:

  Kokos – Kole, mislim da je dobio nadimak jer je neko rekao da ima glavu kao kokos.

 5. (ba)laban kaže:

  Vlado tebi svaka čast, ali pošto si se počeo zahvaljivati grkljanočupaču sa betonskim čizmama, mafijašu, kriminalcu i lopini, ljutom Bogu, Bogdanu Labanu, ne da neću posetiti ovu manifestaciju, nego otvoreno pozivam sve dobronamerne ljude da je bojkotuju.

 6. Secam se kaže:

  Prepoznavanje simbola Subotice??
  OK, Largo je bio deo, ali mnoooogo stariji i poznatiji je bio SPARTAK, naravno kafana ili restoran… a sta je na njegovom mestu u centru grada? Banka !! GRRRRR 🙁
  Tamburasi, letnja terasa ispred, pa jos predratna Gradska kafana ispod Gradske kuce…
  Ima jos mnogo simbola koji su pretvoreni u …

 7. Ime kaže:

  Kako jednom rečenicom možeš da upropastiš sve Novikove! Šta ima da se zahvaljuješ Labanu i onoj njegovoj anonimnoj saradnici? Da neće možda i Laban da dođe da se priseti boljih dana, onako sa pit bulovima i bodigardovima? Prošla me je volja.

 8. Bradati Anonimus kaže:

  Evo sad na TVu Sagmajster zahvaljuje Vučiću što će da ide na Dakar reli. Nemojte kriviti disk džokeja Vladu zato što je učinio žrtvu da bi nešto isterao do kraja. Sigurno je morao da se ponižava kod raznih džudža zbog te godišnjice Larga. Mnogi od nas će to morati da rade u narednim danima i godinama koje dolaze. Vlast će biti sve gora i opasnija, dok mi budemo govorili u pola glasa i spuštali pogled.
  Naše jedino oružje je olovka kada dođu izbori.

 9. Suboticanka kaže:

  Pamtim Largo kao mesto gde sam rado isla. Bilo bi lepo da zazive ponovo diskoteke da omladina ima pristojna mesta za druzenje.
  Dobro rece @bradati anonimus. Ponekad zaista moras da pogazis i svoje principe da bi stigao do cilja. Da je neko drugi gradonacelnik sigurna sam da bi i tad imali podrsku obelezavanju jubileja.
  I zasto svaki dogadjaj prate komentari pljuvanja aktuelne vlasti.
  Kad budu sledeci izbori ostanite opet kuci da bi mogli opet ruzno komentarisati .

 10. Lenin kaže:

  Nisam volio silaziti u Largo kada je Vlado puštao muziku.Mešao stilove iznenadno,bez prelaza.Naprimer:kod njega posle BT Expresovog „Do It“,mogao dobiti ZZ Topov „La Grange“,što se nikako ne slaže jedan za drugim.Prvi je Funky spori ritam,dok je drugi brz žešći rock.Nije se absolutno trudio da uglavi između još par stvari,polako ubrzajući ritam.Bilo nas je više takvih koji su išli ne samo istresti buve,nego da i slušaju muziku.Doduše u ono vreme samo Kiš Janoš tj „Manó“ je znao profesionalno puštati ploče.Aquarius za nas je bio primarni,a pošto je Largo radio duže u noć,posle fajronta išli tamo.Sad je pitanje,da li će te Largo proslave biti održane u nekom originalnom retro konceptu,gde bi i mi matorci rado navratili,ili će znajući narav i stav Vlade(vlade), tu će se nadVladati turbo imidž. 🙂

 11. Ljiljana Zgaga kaže:

  Tko kome zahvaljuje dragi Suboticanci nihe bitno- bitno je da jos postoje geberacije koje u srcu nose dojmove provedene mladosti u Largu a jedna od njih sam i ja! Na zalost nemogu prisustvovati veselju 1.1. Ali cu doci 1.9.2018. Iz Zagreba samo zbog Larga.hvala svima koji su osnovali Largo.hvala ljudima koji su tamo radili .svima ostalima.sacuvajte uspomenu a politiku ostavite po strani ! Lijepi pozdrav – u to vrijeme mnogi me pamte po imenu Šilja – nekadasanja kosarkasica kk Spartak-

 12. Aleksa kaže:

  @Secam se
  Tu su svi razvezali o diskotekama, disko klubovima (mi smo to zvali Diszno klub). Pa ce se na kraju ispostaviti da ples uz gramofonske ploce (diskove) zapoceo otvaranjem diskoteka. Pa verujte mi nije.
  Kao mladic od 15-16 godina zalazio sam na mnoge igranke po skolama i gle cuda tu su se vrtele gramofonske ploce uz koje smo igrali. U to vreme, kako ja znam, dva coveka su sa elektricnim gramofonom, a to su bili Buranji i Vilika iz Narodne tehnike, sa ozvucenjem pustali muziku za ples. Standardno dva lagana plesa i jedan brzi, nakon toga pauza – tzv.setnja. Ploce stare sa 78 obrtaja, Ivo Robic, Vojin Popovic su u to vreme bili najpoznatiji pevaci koji su imali svoje snimke na plocama.

  I na kraju da pozdravim junaka koji je na komentar Ljiljane Zgaga dao minus.Bravo!
  Mozda mu se omaklo.

  Sretna Nova godina svima!

 13. Zbunjena kaže:

  Eee, baš ga usra sa Labankama

 14. Željko Šuput - Marsa kaže:

  Nije tačno da je ovo pedeseto godišnjica. Diskoteka „Largo“ je zvanično dobila dozvolu za rad početkom avgusta 1969 godine. To odgovorno tvrdim jer sam kao DJ proveo dugi niz godina radeći u diskoteci „Largo“.

 15. TT kaže:

  Zar isped kapije nije bila okacena tabla Mlecni restoran ili me secanje vara

 16. Lori Varadi kaže:

  Ko god, sta god da kaze, LARGO je ipak LARGO! Zbilja jedan od dragih simbola Subotice!

 17. Ignacije Parčetić kaže:

  Društvo iz „Larga“, Ivan Prčić -Kokos, Ivan Knežević Keža i još neki, otvorili su prvi disko klub u Beogradu, pri Rvačkom klubu „Radnički“ Beograd. Sećam se da mi je moj pokojni cimer Keža pričao, kako je „Čita“ vratio nazad neke pevače kao Bobu Stefanovića, jer mu se nisu sviđali. U moje vreme (1974.-1980.), kao disk džokeji radili su uglavnom Zolika i Marsa. Nešto više sam voleo Marsin izbor. Ploče su stizale direktno iz Londona preko stjuarta iz Subotice, Koletovog druga, a gramofoni su bili marke „Thorens“.

OSTAVITE KOMENTAR