Ako sami ne izaberu stanari zgrada će dobiti prinudne upravnike

Komunalni inspektori će narednih dana početi u svim gradovima da proveravaju da li su zgrade upisane u registar stambenih zajednica i ako nisu imaće rok od mesec dana da to urade , rečeno je juče Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva. Ako i to ne učine dobiće prinudnog upravnika.

U Srbiji, prema podacima tog ministarstva, ima oko 40.000 stambenih zgrada i do sada je registrovano oko 24.600. Od tog broja do sada registrovanih zgrada oko 90 odsto njih se izjasnilo za to da o zgradi brine ‘komšija’, a 10 odsto za profesionalne upravnike.

U ministarstvu kažu da je samo tokom ove nedelje bilo više od 1.000 novoregistrovanih zgrada i da se njihov broj sve više povećava, a ima slučajeva i stanari sami traže da im se dodeli profesionalni upravnik.

Pomoćnica ministarke građevine Jovanka Atanacković je podsetila da je 12. decembra prošao rok od šest meseci za upis zgrada i istakla da to ne znači da one i posle tog datuma ne mogu da se registruju već samo da su se stekli uslovi za inspekcijski nadzor.

Zgrade su do tog datuma mogle samostalno da izaberu da li će o zgradi brinuti upravnik odnosno neko od stanara ili profesionalni upravnik, koji je prošao obuku i položio testove u Privrednoj komori Srbije.

„Nakon tog roka nije prestala mogućnost da se zgrade i dalje registruju odnosno prijave način upravljanja ili promene nekog koga su izabrale. Samo je nastala mogućnost da se pokrene inspekcijski nadzor u kome će građani moći da se izjasne – da li su se organizovali ili nisu u skladu sa zakonom i ako nisu da postupe po nalogu inspektora i registruju svoju zgradu i način upravljanja“, rekla je Atanacković Tanjugu.

Zgradama koje to ne učine biće dodeljena prinudna uprava odnosno upravnik sa liste registrovanih profesionalnih upravnika, koju vodi PKS.

„Očekuje se da ovih dana u svim gradovima i opštinama počne inspekcijski nadzor, pošto su prošli novogodišnji i božićni praznici. Komunalni inspektori će izaći na teren i proveriti da li je zgrada upisana i ako nije zapisnički će to konstatovati i izdati nalog. Tako da možemo očekivati u narednim mesecima, kada isteknu ti rokovi, uvođenje prinudne uprave“, navela je ona.

Prema rečima Atanackovićke, prvi zadatak prinudnog upravnika biće da registruje zgradu i da nakon toga sa stanarima popriča o daljem načinu upravljanja, dok stanari i dalje imaju mogućnost da izaberu upravnika – komšiju ili izaberu drugog profesionalnog upravnika, kojeg bi angažovali po ugovoru.

„Profesionalni i prinudni upravnik se svakako plaća, gradovi su bili u obavezi i većina njih se organizovala, a neki su sada u procesu donošenja odluke o visini naknade prinudnog upravnika. To će biti poslednji korak da se steknu uslovi i uvede prinudna uprava“, kazala je Atanacković.

U Srbiji, dodaje, ima oko 40.000 stambenih zgrada i to su zgrade upisane u katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, od čega je skoro polovina – 19.000 u Beogradu.

„U celoj Srbiji je taj proces profunkcionisao, od 40.000 zgrada, imamo oko 15.000 zgrada koje su se organizovale prema starom zakonu i koje su prevedene i njima se neće dodeljivati novi matični broj niti PIB, već treba samo da prijave da li će upravnik ostati dosadašnji predsednik skupštine ili će izabrati drugo lice ili profesionalnog upravnika. Od tih 15.000 zgrada 4.000 se već organizovalo i izjasnilo, dok ostale to treba da urade“, podseća ona.

Atanacković ističe da ima i oko 10.000 novoregistrovanih zgrada koje nikada nisu bile upisane, tako da ukupno ima 24.600 registrovanih stambenih zgrada.

Takođe, na Geoportalu RGZ-a može se videti kako su registrovane stambene zajednice.

Atanacković očekuje da će u budućnosti sve više biti angažovani profesionalni upravnici, što pokazuje iskustvo zemalja u okruženju i Evropi, pošto stanar može profesionalnog upravnika u svakom trenutku da pozove ako se nešto desi u zgradi.

U PKS se svakog meseca sprovode obuke i do sada su organizovana tri ispitna roka, koje je prošlo oko 600 profesionalnih upravnika.

Atancković ističe da se broj registrovanih zgrada sve više povećava i da je samo ove nedelje bilo više od 1.000 novoregistrovanih.

Objasnila je da svaki stanar koji je vlasnik posebnog dela može podneti inicijativu za angažovanje prinudnog upravnika.

Svaka prijava građana, koji žele prinudnu upravu, da zgrada nije upisana u registar mora da se proveri.

Ministarstvo građevine je napravilo Kratak vodič kroz Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i moći će da se skine sa sajta http://stanovanje.gov.rs.

 

TanjugKOMENTARI

 1. ludak kaže:

  mislite o ovome kada sledeci put budete glasali za ove satrape….
  Znaci bez 1000 dinara mesecno za ovu glupost nece ici. Eto cak ce i sns botovi morati da placaju ovaj harač. E bas mi je drago
  Postajemo policijska drzava, upadace nam u stanove bez dozvole.

  MOre, motku u ruke, pa udri govna

 2. Kuku kaže:

  U vecini zgrada se ne sazivaju sednice stanara, nema zapisnika, tesko se dolazi do stanja na racunu kucnog saveta, ne postuje se kucni red a stari-aktuelni upravnici čak ni svoj kontakt telefon ne ističu na odlasnu tablu a kada ih neko nazove više od jednog puta prestaju da se javljaju na telefon.

 3. SzBDK kaže:

  Da li vam je sada žao što ste glasali za mafiju?

 4. antifašista kaže:

  Upravnici zgrad, izvršitelji, notari, agencije za lizing radnika – samo su deo zla pogane vlasti i instrumenat neoliberalnog kapitalizma ! Kako vreme prolazi, biće gore i gore – ako to narod dopusti !!!

 5. Prinudni komentator kaže:

  Najodvratnije od strane vlastodrzaca je sto nesto vide u inostranstvo iskopiraju to i imitiraju sve to kao mladi majmuni, bez da shvate sustinu i smisao onog sto su videli i culi u inostranstvu, i sto bi zeleli da preslikaju na situaciju kod kuce. Upravnici (pa jos profesionalni) sa dvonedeljnim kursom. Komunalna policija, notari i tome slicno, postoje i na zapadu. tamo takve stvari besprekorno funkcionisu i to pre svega zato sto imaju besprekorno pravnu drzavu, za razliku od Srbije gde je na vlasti basibozuk kojemu je jedini argument u zivotu cupanje grkljana i betoniranje leseva.

 6. Dva u jedan kaže:

  @SzBDK – još samo da mi je da saznam ko je taj bolji za koga si ti glasao a nije mafija? Svi su drugi, dakle, usrali stvar osim tebe. Najpametniji si, nema sumnje, kao i ostali koji u komentarima kecate one koji su „glasali za mafiju“. Otkrij nam, leba ti, „dobitnu kombinaciju“ pa da naredni put svi za nju glasamo, ja ću prvi, obećavam!

 7. Bradati Anonimus kaže:

  Moja dobitna kombinacija je sledeća: Mira Marković – Marko Milošević – Kertes – Arkan – Legija – Šešelj – Vjerica Radeta i njena sestra. Mislim da se „dva u jedan“ slaže (jel sam u pravu?).
  Nije ni loša kombincija ovih sada na vlasti. Đuka Bizon – Rističević Čita, Martinović Makaki (ili ipak kapuciner?)- Željko Mitrović (PR) – Profesor doktor Laban – Maja i naravno Psiho Vučić.
  Ne mogu da se odlučim koja je bolja garnitura da bude na vlasti

 8. Dva u jedan kaže:

  @Vrlo dobar odličan, Bradati, a šta kažeš za kombinaciju: Sale Prangija i sa njim onaj što ŠutaNOVAC, pa Nenad Krmak vitez od Salajke, Čeda Šmrkavac, Beli Gusak Preletačević, Radule Stečajković, Zoran Pudar-Kesar Živković, Marinika Vadisisa, obavezno šiznuta Mira Lutkarka kao „glas naroda“…ostale dodaj sam, izbor je šiiiiirooook!

 9. ludak kaže:

  polovina sadasnjih kadrova u SNS su bivsi DS, G17….toliko o tome koliko su svi govna i uvezani ko crevca. A najsmesniji su mi ovi iz SNS kad pocnu da pricaju o zutacima, zutima, patkicama…pa prvo oterajte zutace iz svojih partija pa onda pametujte…stoko lopovska

 10. Bradati Anonimus kaže:

  @dva u jedan
  Čeda Čvorak Čanak – to je sve u Vučićevom rektumu. Bolji su mi mrtvi Živković i Sale Prangija nego ovi cirkusanti na vlasti. Ako ne znam za koga ću da glasam otvorim vaše sveto pismo INFORMER ili PINK pa vidim na koga je najveća histerija.

 11. Megille kaže:

  @ ludak : U zapećku već čiče ‘školovani’ upravitelji -ta škola je koštala 500 eura za polaganje turbo ispita.Znanje? ,ma bre sitnica koga to zanima. Plata upraviteljima 1000 eura sa leđa stanara i građana Srbije. E ne može svako biti ‘profesionalni upravitelj zgrada ‘ …

OSTAVITE KOMENTAR