Andor Deli: Svako ima pravo da kupuje isti proizvod pod istim imenom i istog kvaliteta

Marka nekog nemačkog proizvoda, kao i pakovanje može da bude identično sa mađarskim, ali njegov kvalitet se razlikuje, na istoku je lošiji u odnosu na zapad. Ovo su ustanovali prilikom ispitivanja proizvoda u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj.

Na preliminarnoj sednici u Strazburu prošle nedelje su izglasali velikom većinom, predstavnici Evropskog Parlamenta, izveštaj o dvostrukom kvalitetu proizvoda.

Svi smo bili u prilici da, nadajući se boljem kvalitetu, platimo veću cenu i kupimo neki proizvod, misleći da smo za veću cenu dobili bolji kvalitet. Ni pomislili nismo da ona Nutela koju skinemo sa polica u našim trgovinama, ne samo u kvalitetu, već se i u ceni umnogome razlikuje od one Nutele koju nam naši rođaci donesu iz Nemačke. Ukratko, dobijemo lošiji kvalitet a više plaćamo. O tome je EP raspravljao na preliminarnoj sednici prošle nedelje. Prema najnovijim istraživanjima Češka, Hrvatska, Slovačka, Rumunija, Poljska, Mađarska i Baltičke zemlje dobiju robu lošijeg kvaliteta u odnosu na zapadne zemlje. Primera radi, na zapadu neki proizvod sadrži puter, na istoku se to zameni za palmino ulje koje utiče i na kvalitet proizvoda i na zdravlje potrošača. Potrošač ni ne sumnja da proizvod sa naznačenim sadržajem sastojaka i identičnim nazivom nije istog kvaliteta u Zapadnoj i Istočnoj Evropi.

Postavilo se pitanje, da li dvojni kvlitet proizvoda povređuje pravo na zaštitu potrošača, s obzirom na činjenicu da bi tržište EU trebalo da bude jedinstveno.

,,Tema nije novijeg datuma, godinama se postavlja isto pitanje, ali zapadni političari to uzimaju za šalu. Tvrde da nema razlike između kvaliteta na zapadnoj i istočnoj pijaci, ali ipak ne žele kontrolore, koji bi ispitali sastav Nutele? Odatle potiče i naziv Nutela kontrola. Ipak provera kvaliteta u više zemalja je pokazala značajnu razliku u sastavu i kvalitetu istih proizvoda. To povređuje principe jedinstvenog tržišta EU. Svaki potrošač ima pravo da kupuje isti proizvod pod istim imenom i istog kvaliteta“- rekao je Andor Deli, predstavnik u Evropskom Parlamentu.

,,Savez potrošača Slovačke je pripremio studije 2011. na kojima je ustanovljeno da se šest markiranih proizvoda razlikuju i po kvalitetu i po ceni na zapadnom i na istočnom tržištu u okviru EU. Zatim je 2015. u Pragu Fakultet Hemijskih Nauka izvršio ispitivanje i upoređivanje proizvoda. Tada su analizirali 24 proizvoda sa tržišta Češke i Nemačke, i ustanovili značajne razlike u trećini uzoraka proizvoda. Proizvođači se često pozivaju na to da se u datoj državi prilagođavaju ukusima potrošača, zbog toga imaju različite recepte. Na tu dvojnost je ukazao izveštaj EP, i da očekuje od Evropskog Komiteta da se bavi ovim pitanjem“- dodao je Andor Deli.

Norbert Erdeš, predstavnik EP iz Mađarske se takođe zauzeo za ovo pitanje. Političar je dao osam predloga izmene, od kojih je EP podržao sedam. Smatraće se obmanom ako proizvođač pusti u prodaju isti proizvod u istoj ambalaži a različitog kvaliteta na zapadno i istočno tržište. Cilj Norberta Erdeša je bio i da se proveravaju i proizvodi koji imaju zbunjujuće sličnu ambalažu, ali taj predlog nisu usvojili.

,,Mislim da ne samo proizvodi iste marke, već i oni proizvodi koji imaju sličnu ambalažu mogu da zbune i obmane potrošače. Na primer slične boje, šare i nazivi proizvoda zbune potrošače i misle da su kupili neki drugi proizvod, a u stvari nisu“-rekao je Erdeš.

Iako je na dnevnom redu EP već i ranije bila ova tema, i dalje se ne zna kada će na tržište istočne Evrope dospeti Coca-Cola sa smanjenom količinom šećera ili kad će umesto štetnog palminog ulja u proizvode staviti puter u određene proizvode. U svakom slučaju, daje nadu to što je EP prepoznao problem i priznao ga, i spreman je da nešto učini da ova podeljenost u kvalitetu proizvoda više ne karakteriše jedinstveno evropsko tržište.

 

Magyar szo

 KOMENTARI

 1. Tarana kaže:

  Ako pitate proizvodjace zasto imaju dvostruka recepturu, odgovorice – mi se prilagodjavamo ukusu potrosaca u odredjenim regionima.
  Jednom je na nekom salasu pravila nana taranu i metnula da se susi na tavanu i zaboravila na nju. Kada ju je ponovo nasla, sirota se nervirala zbog stete jer mora sve da baci. Batyo je tesi i kaze – ta nemoj baciti, bice to dobro kad dodju Bosanci brati kuruze.

 2. pista kaže:

  Ajd, pa sad… ne treba biti u Briselu i primati MESECNO minimum 10 hiljada evra poslanicke plate da bi konstatovali nesto sto i vrapci na grani znaju…. Deli izmislio toplu vodu da opravda svoju misiju u EU, a dnevni list na madjarskom jeziku pod kontrolom njegove stranke to podanicki objavljuje….Dobar Vam dan braco Madjari!

 3. Realan original kaže:

  Ovo je afera stara nekoliko godina, razrešena pre godinu dana. Počelo je sa Nutelom, završilo se sramotom. Uzgred, ovo je dokaz da je Evropa (oduvek) podeljena na razvijeni zapad (za ljude) i nerazvijeni istok (za one druge). Tako su je drugi definisali, ja samo prenosim.

  P.S.

  Očekujem navalu komentatora sa namerom da me diskredituju.

 4. Logika kaže:

  Niko tebe ne moze „diskreditovati“ (jer nemas nikakav kredibilitet) Ti sam sebe svojim izlivom intelektualne sluzi diskreditujes. Pazi samo da se na vlastitu intelektualnu sluz ne okliznes i povredis glavicu, pametno mamino.

 5. Lajčo kaže:

  S vremena na vreme se na forumu pojavi neko kao ovaj „Realan“ sa poremećajem u ponašanju. Opsesivno piše komentare na svaku bogovetnu temu i to je po pravilu neko bezvredno proseravanje. U njegovoj glavi on se valjda obračunava sa svetskim moćnicima. Posle nekog vremena takvi izduvaju i nestaju bestraga jer ih verovatno obzme neka druga opsesija.

 6. Zulu kaže:

  @pista
  Ako se ne varam, nema 10 hiljada platu… samo cirka 7500. Jó napot neked is! 🙂

 7. Kapetan Nemo kaže:

  @Pista
  Zasto je bitno, da li zbog fotelje ili plate, ili zbog cega cacka temu? Radi u korist obicnih ljudi, i to je bitno. EP boli ona stvar za narod, za nase zdravlje, sve dok ih placaju te firme o kojima je rec u ovom clanku. I nije rec samo o madjarima, nego i o slovacima, cesima, poljacima itd… Moramo uvek, u svakoj prilici naci istu temu, nacionalizam?

 8. Kapetan Nemo kaže:

  I zasto je to problem, ako je problem od ranije? Nije nista uradjeno povodom toga, i naravno da moramo da se bunimo (ponovo). Jer nije samo hrana jedina prica (mada je najbitnija), nego je isto i sa tehnickom robom, odecom, obucom, itd. Sve placamo skuplje, a dobijamo losiji kvalitet. Ako dobijemo ovu bitku, mozemo dalje.

 9. Realan original kaže:

  @Logika alias Lajčo alias Nerealan alias…

  Povezuje vas model po kom ste krojeni, a odaje prljavi rečnik. Vidim, upecali ste se na moj poziv „Očekujem navalu komentatora sa namerom da me diskredituju“. Ja pišem opsesivno? Pa vi (množina) ste opsednuti mnome, našli ste me i uz vest o čokoladama. I, naravno, umesto argumenata salva ličnih uvreda. Od vas čovek ne sme da napiše vama (množina) nepodobno mišljenje!

 10. Logika kaže:

  Stormwatch molim te vrati se, sve ti je oprosteno. Ti si za sadsnje relacije bio gospodin covek.

 11. Lenin kaže:

  @Logika

 12. Lenin kaže:

  @Logika Kako bi ovo nazvao?Samoprizivanje? 🙂
  Sa druge strane i meni fale njegovi komentari bez dlake na jeziku,u kojima i te kako često bilo istine.Dobro,ponekad preterao sa omalovažanjem suparnika.I što kao fol hrišćanin gore psovao nego zadnji kočijaš.Kako ja ateista se suzdržim da ne koristim vulgarni rečnik?Znači i ja sam za da se Logi…,pardon,storm da se vrati!

 13. DJURA kaže:

  Srormwatch = Realan

 14. Realan original kaže:

  @Logika

  Posle je*anja nema kajanja. Zar još ne shvatate da sve urušavate?

 15. Zoran kaže:

  Gde nađoste storma da zovete da se vrati vamo??? Samo ne on molim vas!

 16. Logika kaže:

  @ Lenin,

  Usao si u pogresan tramvaj. Nisi shvatio poentu. Nisam ja Stormwatch. Hteo sam samo da kazem on,onakav kakav god da je bio (a bio je extra odvratan) je jos uvek „mila majka“ prema ovom sa nikom „Realan“ .
  Najurili su ga onako @ Realnog (kao sugavo pseto) sa portala Subotica.com, i sada se pojavio ovde sa svojim blesavostima koje same po sebi nisu strasne. Blesavost kao blesavost. To je njegov nacin i smisao zivota. Medjutim njegova je jedna specificna blesavost koja ide jako na zivce. Ne znam kako ostalima ali meni je to simbol kakve generacije stasaju po Subotici, kakav je prosvetni sitem u drzavi i na kraju kakvi roditelji i kako u danasnje vreme vaspitavaju svoju decu. Sve njegove reci su toliko banalne, suplje i besmislene da izgledaju kao mehuri od sapunice. Zato mi je jako krivo da se talog koji nema pristupa na ostale portale okuplja bas na ovom.

 17. Stark Mark kaže:

  Vratite Storma! 100% showman. Ovde sam dolazio samo da vidim njegova prepucavanja sa svima naokolo i niko mu nikad nije bio ravan. Stil pisanja mu je neverovatan. Uporno sam ga pratio godinama na forumima gde se javljao i bio bez teksta kako je tanka linija izmedju genijalnosti i ludila koja je kod njega ocigledno davno predjena. Skyscraper forum je ostao go i bos bez njegovih slika i persone. Lokalni sajtovi su bleda dosada otkako se ne javlja. Jos uvek cuvam njegove najlegendarnije izjave, a posebno mi je draga poruka o Ikea prodavnici i dopler efektu sa sijalicama, to je jedan jedini i neponovljivi neshvaceni genije! Svi za storma jer narodu treba zabave!

 18. Jedini pravi Realan original kaže:

  @Stark Mark, Logika, Lajčo, Nerealan i ostali potpuno isti po jednom modelu krojeni

  Na kraju će vam ostati samo go*na. Za sada vam sve bolje ide, blizu ste kraja.

 19. Vracaj se kaže:

  Vratite stromwatcha a izbacite realnog.

 20. Jedini pravi Realan original kaže:

  @Vracaj se

  Tako je, ubijte istinu i razum! Stado je za šišanje i klanje. Samodestrukcijom u napredak.

 21. Nikola P. kaže:

  Nije fer pljuvati po nekom ko nije prisutan. Storm jeste ponekad nervozan, ali je lik na svom mestu. Ako nekog ne poznajete ne sudite.

 22. BM kaže:

  @ Nikola P
  Ja sebi kao neko ko 7 godina visi na ovom portalu, dozvoljavam da formiram vlastito misljenje o personama koja iznose svoje stavove na forumu. Mene bi jos uzgred zanimal kakvi su tek likovi koji po tvom misljenju nisu na „svom mestu“.

 23. Sara kaže:

  Tipovi kao storm ili ovaj realni su otrov za svaki forum. Normalan čovek se uključuje u diskusiju kada misli da zna o temi i ima šta da doda. Naravno uvek ima šizofreničara koji misle da sve o svemu znaju i vise na forumu dan i noć dok ne pogase sve diskusije, odnosno ne smore normalne ljude koji neće da se naganjaju sa budalama. Možda je storm okej lik ali ne ume da vodi diskusiju nego mu forum služi za lečenje živaca.

 24. Jedini pravi Realan original kaže:

  Spisku Službe koju čine Fremdarbeiter, Tajna Loža, Nerealan, Lajčo, Stari Mark, Logika i ostali dodajmo i Saru, hebrejsku ženu visokog ranga. Isti rečnik, iste floskule.

 25. Nikola P kaže:

  @BM

  Ti si video njegove poruke, a da li ste se sreli? Ja i on se znamo, pa dobrih 25 godina. Za kompjuterskog geeka kojem je PC posao, zabava, life, itd. sigurno dodje ponekad neki izliv besa jer je to svet u kome se radi non stop bez pardona. Ako ste ga vi shvatili kao odvratnog i umno bolesnog niste ga dobro shvatili, on samo nevoli nepravdu.

  Ne volim da budem drveni advokat niti da izigravam njegovog patreona, ali ako nekog ne poznajete nemojte suditi.

 26. BM kaže:

  @ Nikola P
  Svaka cast vama i vasem krugu poznanika i prijatelja, ali ja samo mogu da sudim o komentatoru na osnovu njegovog pisanja na forumu. Njegovo pisanje je bilo vrlo specificno i o tome je psihopatologija kao naucna disciplina odavno postavila dijagnozu.

 27. Sara kaže:

  Ima u današnje vreme puno duševnih bolesnika, nisu oni tome krivi. Ne treba ih provocirati. Storm ništa nije doprineo ovom forumu. Dok su drugi pisali baš dobrih komentara on je bio destrukcija svega. Sada polemišemo o ovom što se zove Realan. Ignorišite ga, on je jadan željan pažnje i on sad misli da je bog zna šta.

 28. Jedini pravi Realan original kaže:

  @Sara

  „Dok su drugi pisali baš dobrih komentara…“ Pravilno u srpskom jeziku je „Dok su drugi pisali dobre komentare…“ Vaš hrvatski jezik pomalo je*e uticaj iz nemačkog. I još nešto: „Sada polemišemo o ovom što se zove Realan.“ Koji to vi? Fremdarbeiter, Tajna Loža, Nerealni, Lajčo, Stark Mark, Logika, maglocistac, Savannah, Mladen i Sara?

 29. ICO kaže:

  Ovog realnog bi tata Storm pojeo za 10 minuta, gde si sad kad najviše trebaš?

OSTAVITE KOMENTAR