Antički Aristofan na sceni Subotice

Predstava „Lisistrata“, komičan prikaz misije žena da okončaju Peloponeski rat i prisile ih da pregovaraju o miru tako što će svojim muževima i ljubavnicima uskratiti seksualne odnose, nastala je po originalnom tekstu čuvenog komediografa Aristofana i premijerno izvedena u Antičkoj Grčkoj u 4. veku p-n.e.

RTV (Julijana Kujundžić)

Adaptacija u režiji Jovane Tomić, koju u novoj pozorišnoj sezoni na scenu „Jadran“ donosi drama na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici, a u kojoj ulogu glavne protagonistkinje tumači Jovana Belović, pokazuje da su ljubav i rat među polovima neraskidivo prepleteni, nepromenljivi i večni.

Iako i žene i muškarci, koje u ulozi Savetnika u predstavi predvodi Milan Vejnović, teže međusobnoj ljubavi, ni jedan pol u celoj istoriji odnosa ne odustaje od želje da uzde moći budu baš u njegovim rukama.

Dok se borba za ravnopravnost, moć i vlast odvija među polovima, na scenu stupa savremena boginja „Atina 2000“, s namerom da ukaže na anomalije savremenog društva.

Ona vraća zavađene strane u prvobitno stanje, svodeći ih samo na tela u potraži za svojom drugom polovinom, učeći ih da je večni zadatak i svrha i muškog i ženskog pola da zajednički pronađu mir, zadovoljstvo, ljubav i radost, a u ovoj predstavi gledaoci ponovo mogu da uživaju 27. oktobra na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR