Apelacioni sud poništio radničke tužbe „zbog zastarelosti“

Osnovni sud u Subotici uručio je 65 rešenja radnicima Severa, sa kratkim obrazloženjem da su njihove tužbe povodom neisplaćivanja zaostalih plata od 1997. do 2002. godine odbijene zbog zastarelosti, saopštilo je udruženje Solidarnost.

 

„Slična sudbina čeka jos 450 radnika, i svi će se oni morati žaliti na ovu skandaloznu presudu Apelacionog suda u Novom Sadu. Izvršni odbor Solidarnosti ocenjuje da Osnovni sud u Subotici nije ove presude doneo po Zakonu o privatizaciji, da se radi o vremenskom odugovlačenju, materijalnom i psihološkom iscrpljivanju radnika (svako od njih mora da plati od 30.000 do 60.000 dinara)… Ove presude su donete na osnovu stava sudijskog kolegijuma da je privatizacija u Severu završena 9. februara 2005. godine. Međutim, 15 priloga i svedočenja pred sudijama, a naročito dokument Agencije za privatizaciju iz Beograda nepobitno govore da je privatizacija Severa okončana 15. jula 2010. godine. Svi znaju da je kupoprodajni ugovor sa kupcem Severa potpisan 31.12.2004. godine i da su u njemu utvrđene obaveze kupca u roku od pet godina…Ovakav neprofesionalan rad većine sudija u Osnovnom sudu je sramota za Suboticu“, kaže se u saopštenju Solidarnosti.

 

„Nama je poznato da su ovakve presude donete na osnovu političkih pritisaka i lobiranja menadžmenta ATB Sever. Ali svi treba da znaju – radnici Severa nikad se neće odreći 6,8 miliona evra svojih pošteno zarađenih plata i spremni su da zarad pravde idu do Strazbura. Ovakav rad sudija u Subotici iznećemo i pred organe EU u maju 2012. godine, preko NVO Pokret za slobodu čiji smo mi pridruženi član“, navodi se u saopštenju Solidarnosti.

 

Solidarnost će takođe preduzeti niz mera preko Visokog saveta sudstva, Društva sudija Srbije i drugih nadležnih organa, a najavljena je i radikalizacija protesta zbog „skandaloznog rada pojedinih sudija u Osnovnom sudu u Subotici“.

 

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR