Arheološka mapa severne Bačke

Svakog jutra grupa stručnjaka arheologa „rasporedi” se po terenu u okolini Sente i istražuju ga korak po korak otkrivajući tragove lokaliteta i nekadašnjih kultura. Dnevno se prevaljuje i po desetak kilometara, a svi, kako poznati tako i novi lokaliteti, detaljno se označavaju na digitalnoj karti i beleže važni podaci.

Ovaj gotovo pionirski posao predvodi arheolog dr Neda Mirković Marić iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici i reč je o projektu „Arheološka mapa severne Bačke”. Mapa obuhvata šest opština koje pokriva delatnost Zavoda, a gde su osim Subotice još i Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada, Mol i Kanjiža.

„Ova oblast veoma je bogata arheološkim lokalitetima i ima dugu istoriju arheoloških istraživanja. Sada se javila potreba da se informacije objedine, sistematizuju i dopune kako bismo dobili kompletnu arheološku sliku oblasti. Projekat ’Arheološke mape’ pokrenut je prošle godine i radi se o kompleksnom projektu koji obuhvata reviziju dokumentacije i podataka o poznatim nalazištima, istraživanje istorijskih mapa, analizu toponima, aero-fotografije područja, kao i digitalizovanje i analizu topografskih, geoloških i pedoloških mapa, a zatim i detaljnu površinsku prospekciju terena, odnosno utvrđuje se stanje ugroženosti arheoloških nalazišta i koje mere treba preduzeti radi utvrđivanja i pravne zaštite”, objašnjava za „Politiku” rukovodilac projekta dr Neda Mirković Marić.

Krajnji cilj ovog za sada mukotrpnog terenskog rada jeste da se arheološki lokaliteti od građana i zainteresovanih nađu na „klik” udaljenosti, odnosno da podaci budu u digitalnoj formi, za početak na CD-u, a kasnije verovatno i na internetu. Takođe, ovi podaci su i važan doprinos arheološkoj mapi Srbije koja se već decenijama radi.

„Naučnom obradom podataka o lokalitetima na terenu moći ćemo da saznamo obrasce naseljavanja, kretanje zajednica ljudi na ovoj teritoriji, kako i zbog čega su birali određena staništa”, kaže u razgovoru za „Politiku” Neda Mirković Marić, dodajući da beleženje svakog detalja na terenu omogućava i stvaranje šire slike o čitavom području severne Bačke. Krhotine grnčarije na koje nailaze kao i drugi površinski arheološki nalazi, arheolozima govore o periodu iz koga potiču, o načinu života u to vreme, o funkciji nađenih objekata. Ovi najčešće prisutni nalazi ponekad nose i neočekivani zapis poput otiska prsta stvaraoca.

Ministarstvo kulture je i prošle i ove godine finansijski pomoglo izradu arheološke mape severa zemlje i do sada je obrađena teritorija opštine Kanjiža na kojoj je zabeleženo 214 lokaliteta, a tokom oktobra ove godine nastavljen je posao na teritoriji Sente i tu je do sada zabeleženo 72 lokaliteta, a Mirković Marić kaže da očekuju da zabeleže veći broj nalazišta naročito iz doba kereške kulture, kao neke vrste severnog pandana starčevačkoj kulturi.

Arheološka mapa trebala bi da pomogne i popularizaciji lokaliteta, odnosno arheologije i potrebi da ih i lokalne zajednice prihvate. Mirković Marić navodi da će pripremiti publikaciju kao i radionice za decu, publiku i stručnjake. „Ideja je da kroz predavanja, radionice i arheološke rute, uvidom u lokalitete kroz virtuelne ture, kroz pokušaje rekonstrukcije tamo gde je to moguće, uz nešto mašte približimo važnost lokaliteta/arheologije i damo lokalnoj zajednici razlog zašto da čuva arheološko nasleđe”, kaže sagovornica „Politike”.

Stručnjaci Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u izradi „Arheološke mape severne Bačke” sarađuju sa gradskim muzejima u Subotici i Senti, Narodnim muzejom u Beogradu i Balkanološkim institutom SANU.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Nevenka Basic Palkovic kaže:

  Odlicno!

 2. stipan tonkovic kaže:

  ima toga i u okolini grada,

 3. Bunjevac al redovan kaže:

  @Nevenka Basic Palkovic
  Ih, ta nemojte to kasti !
  A šta vam je tute tako odlično ?
  Neda Mirković Marić je izfantazirala da će poslat čeljad da se špaciraje po njivama i da cunjaju za koje čime dok će ona sidit u toploj kancelariji i ondak kada ozebla čeljad štogod nađe na njivi onda će se kasti da je to arheološko otkriće zavrdila Neda Mirković Marić koja jeto ništa štogod ko zdravo važno radi u životu a Vi je falite zato !
  A cunjajući po njivama malo šta će naći jal je i moj baćo i njegov baćo i svi naši prije nji već su duboko priorali sve njive i niko ništa nije našo jal ako još digod ima kaki kuća jal štogod drugog pod zemljom onda to mora bit ispod bar 50 centi ili 70 koliko duboko iđu naši plugovi. Ako ovi iz zavoda mislidu još štogod pronać ondak morajedu imat makar detektor za metal ako već nisu vidili da se u svitu za taka istraživanja moraje koristiti rendgenski radari sa kojima se mož vidit šta ima pod zemljom, kaka god kuća jal crkva jal makar šta. Tako da ovi iz zavoda ovo radidu samo da bi mogli kasti da štogod rade da bi opravdali plate !

 4. gligorije kaže:

  kaki si kralj , jesi im kazo nema sta!

 5. Bunjevac kaže:

  Je li neko čuo za frapantna arheološka otkrića u rumunskom rudniku Rosia Montana?Navodno su tamo nađeni ljudski kosturi visoki preko 10 metara i podzemni hodnici s pločama od zlatnih legura izrađenim nepoznatom tehnologijom.Navodno su stepenice rezane laserskim zracima itd.Otkrića su toliko frapantna da su zabranjena sva daljnja istraživanja.Neki čovek se spustio u tu jamu,ali nikad više nije izišao,ne zna se šta se s njim dogodilo jer niko drugi nije smio tamo ući…..

 6. Dođoš kaže:

  Kažu da je to sve cover za potragu za blagom Atile Hunskog za koga se veruje da je poslednji svoj kamp imao baš na tom potezu.

OSTAVITE KOMENTAR