Austrijanci traže radnike u Subotici

Sve veću nezaposlenost na severu Bačke, čini se, najbolje će iskoristiti Austrijanci, koji od juče u Subotici traže bravare, stolare, instalatere za gas, grejanje i vodovodnu mrežu, programere, inženjere, auto-farbare, limare i mehaničare, kao i električare i zavarivače.

 

Osim osnovnog poznavanja nemačkog jezika, potencijalnim radnicima je prednost ako poseduju i dvojno državljanstvo, odnosno mađarski pasoš, ali za deficitarna zanimanja će biti angažovane i osobe sa srpskim putnim ispravama.

foto: B. Vučković

 

Posrednik u angažovanju radnika je austrijska firma „MPS personal servis“, koja postoji već 20 godina i trenutno posluje u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Slovačkoj, a sada i u Srbiji, odnosno Subotici.

 

Direktor slovenačkog ogranka kompanije Tomaž Šilak naglasio je da kandidati za posao ništa ne plaćaju, te da iz toga razloga ne postoji bojazan da će bilo ko od njih biti prevaren.

 

– Nama usluge plaćaju firme koje angažuju radnike, a ne sami radnici, tako da niko nema nikakvih finansijskih izdataka. Odabrali smo Suboticu zato što je blizu granice i što mnogi njeni stanovnici imaju dvojno državljanstvo, odnosno pasoš zemlje Evropske unije i nema nikakvih prepreka za njihovo zaposlenje, u prvom talasu u Austriji, a potom i u Nemačkoj ili fabrikama „mercedesa“ i „audija“ u mađarskom gradu Đeru. U ovom trenutku u Austriji postoji veliki broj deficitarnih zanimanja, a treba naglasiti da nije presudno ni poznavanje jezika u prvom trenutku. Za određene poslove, pre svega fizičke, pravimo radne grupe u kojima bar jedna osoba zna nemački jezik, tako da može nesmetano da se obavlja posao. Isto tako, svakome od angažovanih radnika je garantovana minimalna zarada prema odredbama kolektivnog ugovora u određenim delatnostima u Austriji – naglasio je Šilak i dodao da će u sledećem krugu šansu dobiti kandidati iz oblasti medicine i gastronomije, što su takođe deficitarna zanimanja u Austriji, te da će u bližoj budućnosti posla za Subotičane biti i u Engleskoj i skandinavskim zemljama.

 

Subotičanin Ervin Labadi, koji se bavi stolarstvom, zainteresovan je da radi u Austriji, pre svega radi usavršavanja u svom poslu.

 

– Ne mogu da se požalim na količinu posla u Subotici, ali želim da neko vreme radim na zapadu, upijem nove tehnike rada i tehnološke inovacije i potom se vratim ovde i to sve primenim – rekao je Labadi.

 

Među onima koji su zbog krize ostali bez posla u građevinskoj industriji je i 50-godišnji Mirko Mamužić, te ovo vidi kao šansu za novi početak.

 

– Već dve godine sam bez posla i kada sam čuo da se traže radnici u ovoj oblasti, odlučio sam da pokušam. Nemam mađarski pasoš, ali sam dobio uveravanja da i pored toga mogu da dobijem posao u Austriji – ističe Mamužić.

 

Procedura za kandidate

 

Kandidati za posao mogu formulare preuzeti u kancelarijama „MPS personal servisa“, u pasažu na Korzou, nakon čega se, nakon obrade podataka, za kratko vreme dobija termin za intervju. Sakupljeni profili se šalju u poslovnicu u Sloveniji, gde se nalazi centralni sistem slobodnih radnih mesta koja se popunjavaju na osnovu prispelih podataka.

 

Dragan Šolaja, BlicKOMENTARI

  1. Dejan Kopunovic kaže:

    mene zanima na koliko se potpisuju tu ugovori vremenski,pa ako neko moze da mi odgovorio bio mu zahvalan 🙂

OSTAVITE KOMENTAR