Avdo pritekao u pomoć Gordani i Milici

Avdo Aduš iz Subotice sa svojom ćerkicom Angulj protekle srede posetio je dom Gordane i Milice Benedek u Gornjem Tavankutu. Razlog je bio krajnje dirljiv: malena Angulj je svojoj školskoj drugarici Milici donela na poklon računar.

Pošto gospodin Avdo nije imao prevoz u pomoć je pritekao gradski odbor srpskog pokreta „DVERI“ tako da je u prepunom automobilu osim kompjutera bilo i garderobe i raznoraznih drugih potrepština koje su nužne ovoj siromašnoj porodici koja teško živi.

Dok su se dve devojčice igrale i mazile malenog zeku dotle su gospodin Avdo i predstavnik“ DVERI“ razgovarali sa majkom Gordanom o mnogim problemima današnjice , situaciji u kojoj se nalaze Gordana i Milica još se ne nazire kraj iako je Gordana spremna da radi posao koji je u ovom trenutku jedino i spremna da radi .

Po rečima gospodina iz pokreta „DVERI“, radi se o tome da gospođa Gordana radi na spremanju stanova i kancelarija u periodu dok čeka dete iz škole, jer voditi dete do škole u Subotici  koja je od Gordaninog i Miličinog doma udaljena oko 26 kilometara u jednom pravcu ne ostavlja prostora za Gordanin povratak kući i nazad u Suboticu te bi po mišljenju svih okupljenih u sredu najbolja solucija bila upravo ova da Gordana radi na već pomenutom poslu dok joj je dete na nastavi.

Očaran lepotom seoskog pejsaža i ujedno tužan što se Milica i Gordana nalaze ovde gde se naleze gospodin Aduš je kratko rekao:

„Drago mi je što sam pomogao, drago mi je i što su mi DVERI izišle u susret  i pridružile mi se u pružanju pomoći međutim kada vidim sve ovo tuga me hvata jer kada pomislim da je mojoj maloj Angulj teško prevaliti put do škole a živimo u gradu , mogu samo zamisliti kako je  tek Milici i njenoj bolesnoj majci kada svakodnevno moraju prevaljivati toliki put usput pritisnute nemaštinom i nerazumevanjem dela okoline“

„Ide proleće spremila sam semenje i tražim ko bi mogao da odvoji malo vremena da mi uzore baštu jer sama nemogu pošto je površina velika za mene ali nije za traktor sa plugom. Nadam se takođe da ću uspeti nekako da se izvučem iz svega ovoga i da svojoj Milici obezbedim barem minimum potrebnog. Zahvalna sam svima. I onima koji su pomogli i onima koji žele ali ne mogu da pomognu.  Mnogi nemaju razumevanja i ne osuđujem ih  jer ipak svako ima prava na svoje mišljenje“ – ističe ova skromna majka .

Po velikom dvorištu trčkaraju jedan petao i jedna koka dok je zečeva ostalo tek dva-tri, pošto ih je jedne noći, pre oko dve nedelje nepoznata zverka rastrgala.

„Volim kompjuter  i već znam da radim sa njim pošto sam dosta naučila u školi „ – kaže je petnaestogodišnja Milica.

Da je dete sa sela, Milica je dokazala rečima koje je izrekla gledajući u prazan svinjac usput govoreći da se nada da će uspeti da skupi para za Vijetnamsku svinju.

Na pitanje zašto baš Vijetnamska svinja njen odgovor je oduševio prisutne.

„Zato što nju mama i ja možemo odhraniti i sa travom , a možemo je i pustiti da ide po dvorištu i da je utovimo pa ćemo imati šta jesti“.

Jedina žalost u sredu je bio veoma nizak strujni napon zbog koga Milica nije mogla da uključi svoj računar.KOMENTARI

 1. Alex kaže:

  To bez novinara i na sva zvona nije moglo da prodje…

 2. Salamander kaže:

  Lep gest zaista i svaka čast na dobrim ljudima koji pomažu…ali zašto opet uplićete politiku u situacije gde je bitno samo postupiti ljudski. Nebitna je stranka nego ljudi koji pomažu drugima i moglo je da prođe bez političkog promovisnja.

 3. Ferko kaže:

  Da dveri pomažu a gde je tu u priči onaj koji treba da pomaže? gde je i mesna zajednica toga Tavankuta? nigde ne pročitah da je neko i oglasio se povodom svega ma bre baraba do barabe. ovi su se barem pokazali na delu.

 4. Pipuš kaže:

  @salamander
  I stranke su udruženja građana. Ako je lakše prikupiti pomoć tako ili se organizovati stranački, onda je i to bolje nego ništa.
  A što se medijskog praćenja tiče…to je uvek dvosekli mač. S jedne strane podstiče i druge da se pridruže, obaveštava javnost da je stvar krenula, a neke druge nervira što se onaj slika. Neka svako ko pomaže odluči sam.

 5. Ferko kaže:

  Živeo drug Avdo !! I živeli svi slobodni mediji u Subotici! I u Srbiji 🙂

OSTAVITE KOMENTAR