Az emigráns francia márki

dr. Milkó Izidor 

Beadecker

Szabadka, 1855.02.01. Subotica, 1932.04.21. 

 

A jogtudomány doktora. 1882-ben a Bácskai Közlöny szerkesztője. Több szabadkai napi- és hetilap munkatársa. Korának vezető szellemi alak ja. A szabadkai zsinagóga felépítésének és átadásának idején a Zsidó Hitközség elnöke. Később a dr. Singer Bernát szeretetház elnöke. Művei: Mindenütt és sehol (1880); Római mozaik (1895); Egy karrier története (1896); Firenzei eset és egyéb elbeszélések (1926); Irók és Könyvek (1926); Gesztenyefám (1966); Harun al Rasid és egyéb írások (1966).

 

Több ezres könyvtárát, melyet annyira szeretett, Szabadka városa elveszi tőle. A súlyos beteg Milkó elöl felesége el akarja titkolni, hogy könyveit egy városi írnok épp kipakoltatja. A nagy zajra mégis figyelmes lesz. A város pedig mindent visz, olyan könyveket is, melyek nem képezik az alku tárgyát. Barátai azt tanácsolják, hogy indítson pert a város ellen, de Milkó Izidor határozottan jelenti ki:
– Rendes, becsületes szabadkai ember nem pereskedik a szülővárosával!Másnap már szót sem ejtett az elveszített könyvtáráról. Az íróasztalánál ült és írt. A következő heti humoros hangvételű cikket. Mert az olvasónak nem kell tudnia, hogy mi megy végbe az író lelkében.

 

http://kisvarositortenetek.blogspot.comKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR