Bački Vinogradi menjaju naziv na hrvatskom jeziku

Naselje Bački Vinogradi menja naziv na hrvatskom jeziku. Predložen je naziv Kraljev Brig.

Izmenama statuta Grada Subotica predloženo je da se naziv naselja hrvatskom jeziku „Bački Vinogradi“ zameni nazivom „Kraljev Brig“. Gradsko veće je utvrdilo predlog izmene Statuita u postupku usklađivanja Statuta sa drugim višim pravnim aktima, a izmena naziva predstavlja usklađivanje sa pokrajinskom Odlukom o utvrđivanju tradicionalnih naziva naseljenih mesta na hrvatskom jeziku.

Izmene Statuta grada utvrđene su 28. decembra prošle godine i nakon što je Ministarstvo za državnu upravu početkom ovog meseca dalo sugestije i predloge za korekcije pojedinih normi, Gradsko veće je uputilo Skupštini predlog za izmenu najvišeg pravnog akta lokalne zajednice.

RTV PannonKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Pa ako se menja naziv na hrvatskom jeziku, onda bi trebalo da se mesto zove Kraljev Brijeg.
  A Kraljev Brig je na čistom bunjevačkom dijalektu.
  A to Ministarsvo za državnu upravu kao da nema važnijih tema čime bi se bavilo, nego da izmišlja nešto ,trenutno možda nebitno.
  Sledeće posle toga će biti da će menjati saobraćajne table obaveštenja o nazivu mesta u koji se ulazi i izlazi, naravno po extra paprenoj ceni i o trošak nas, poreskih obveznika.

 2. Lebara kaže:

  Kakva glupost.

 3. Laci kaže:

  Pre rata se to mesto zvalo Kraljev breg. Na srpsko-hrvatskom. Na mađarskom – Kiralyhalam. Nema baš puno smisla izmišljati i treći naziv i stvarati zabunu. Neka se zove Kraljev breg ili brig /Kiralyhalam a ako se nešto menja treba pitati i meštane.
  Ovo je sviranje kurcu.

 4. Raspop Teodosije kaže:

  Predlažem da se zove VENERIN BREG!

 5. Goga kaže:

  Stvarno nemate pametnija posla.Većina stanovništva je mađarskog porekla.Pametnije bi bilo da rešite problem sa gradskim i prigradskim prevozom!

 6. Megille kaže:

  Netko je pomiješao lončiće …Kraljev Brijeg.

 7. aca kaže:

  Ako se vec menja neka bude po Bunjevačkom,Bunjevci su nepravedno zapostavljeni…ali u suštini je glupost.

 8. Walker kaže:

  Evo ih nacoši, davno ih nismo čuli, nego pitanje za Tomislava Žigmanova, kada već imate eto uskraćena prava i tražite svoja prava i gde ih nema, pa menjate i table i pravite cirkus, kako niste tako solidarni i sa srpskom manjinom u vašoj lijepoj, kada se njima kao manjini uskraćuju prava, stanite u i njihovu stranu, jer se sigurno isto osećate kada se vama tu uskraćuju prava. Jer još samo oznake na wc-u niste preveli na dvojezične/trojezične i tražili svoja prava da vršite veliku nuždu u wc-u sa oznakom na jeziku manjine…..

 9. Alas kaže:

  Sto više jezika i kultura znamo bolji smo ljudi. Negujemo svoje i poštujemo tudje

 10. Miso kaže:

  Ovde je cilj samo da uzmu pare kao za dozvolu zaoruzije .Ja sam par god. napravio i opet menjaju!!!Sad svi u selu ce morat da promene svaku legitimaciju!LOPOVI !!!!!

 11. Borisav kaže:

  U Subotici zive Bunjevci potomci naroda koji se iselio sa prostora Like i dela Dalmacije…to Hrvati nisu….

 12. Pablo kaže:

  Imam za vas pridlog: Klitov brig

 13. Rex Stilerson kaže:

  BRIG je na Bunjevačkom a BRIJEG je na hrvatskom… Oprosti im oče ne znaju šta rade.

 14. weng chun kaže:

  Bolje bi bilo da se bavite
  Nesto pametnijim da se sto
  Pre palic sredi.
  Koja glupak se bavi nebitnim
  stvarima i to jos o hvatskim
  Jezikom imali cirilice u hr?
  Bolje da ste hvatska imena
  Izbacili u nazivima ulica.
  Alo dosta vise glupi tema.

 15. Od brda odvaljen kaže:

  BRIG je na Bunjevačkom a BRIJEG je na hrvatskom… Oprosti im oče ne znaju šta rade.
  A Berg je na nemackom odnosno potice iz indogermanskog i odatle potice breg u staroslavenskom.

 16. pazi baćo zabat kaže:

  Štokavsko narečje Hrvatskoga jezika je Bunjevački govor. Šifra 028 Slobe pokojnoga Miloševića je sve poremetila jer se isti bojao da će tada jaki Hrvatski korpus da utiče na njegove nacionalističke ciljeve te je valjalo podbuniti neuke i od jednog naroda napraviti dva. ajde pljujjte…ali mi možete za ovo pljunuti pod prozor ili pendžer .kako god hoćete.

 17. Budimo u trendu kaže:

  Subotica je puna i prepuna anglicizama. Svaki cumez i svaki ducan nose pretenciozan Engleski ili wanabee Engleski naziv. S toga predlazem za toponim Kraljev Breg ime – Mount Royal.

 18. Goga kaže:

  nije mi jasno zašto je postavljena slika iz Hajdukova,600 m od centra koja je firma „suncokret“,da li se radi o promeni imena za Hajdujras ili B .Vinogradi.Mislim da meštani i jednog i drugog mesta ne bi bili saglasni za promenu imena mesni zajed.

 19. jazol kaže:

  Predlažem da se pored već naznačenih jezika Bačkim Vinogradima doda i arapsko ime. Kako će migranti znati gde su ako nema شاطئ الملك na ulazu mesta. Pošto se uskoro očekuje nalet novih migranata pravo je vreme da se i to doda istim poslom.
  Stvarno nema važnijih stvari u našem životu nego da se bavimo sa takvim stvarima?
  Meštani će se jako obradovati kad će biti obavezni promeniti dokumente, normalno na njihovom trošku 😀

 20. Croatia kaže:

  Ovo je davno trebalo napraviti. Puna podrška promjeni imena.

 21. Punisher kaže:

  Al prvo laban da da ostavku

 22. dokoni pop kaže:

  Molim i da se na tabli dobrodošlice u Bačke Vinograde promeni netačno ispisano slovo U na ćiriličnom tekstu u ispravno Y. Pravda za ćirilicu! Inače, podržavam predlog za natpis na arapskom, a što se tiče Briga (kojih ionako imamo, hvala na pitanju, dovoljno) dodajte makar u zagradi i Brijeg, čisto da neko ne bi zalutao.

 23. quantum immortality kaže:

  Twin Peks

 24. Zozon kaže:

  A zašto i BRIG nije na hrvatskom. U R Srpskoj u Posavini svi Hrvati govore ikavicom, kao i Hrvati u Dalmaciji.

 25. Nikola kaže:

  Mitomani nikad neće razumit,a niti žele znati istinu da je bunjevački ,dijalekt hrvatskog jezika,da su Bunjevci hrvatska grana i da to nikakva mitomanija i laž ne može promijeniti!

 26. Sokak do sokaka kaže:

  @ Walker, baš si izvršio veliku nuždu kroz svoje pero – odnosno usta.. pišući nacistički i rasistički o ‘nacošima’. Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj mnogo se razlikuju, a ponajviše u tome što Hrvati nisu ratovali protiv države u kojoj žive pa po tom pitanju ovdašnji Hrvati ne mogu s onima preko grane biti ‘solidarni’, a i kada im se otadžbina seti da joj treba para, ona spremno naštampa desetak uplatnica s dovoljnim brojem nula, što Hrvati u Srbiji plaćaju, za razliku od pridošlih. Pa valjda onda imaju pravo i tražiti poneku ploču ili sitnu privilegiju, pogotovo ako je ona deo Ustava i srpskih zakona. Budimo precizni: Hrvati u Srbiji su doslovno most po kojem većina gazi… a i ti Walkeru, sam to dokazuješ. Eto recimo pisac nekog od gornjih tekstova @Borisav, ni sam ne zna od kuda se u Suboticu doselio, ali dobro zna da doseljeni iz Like ili Dalmacije nisu Hrvati. Ko je to govorio malopre o nacošima? Ko to broji krvna zrnca? Sveže došli u Srbiju da nam ih pobroje.

 27. B.S. kaže:

  @sokak do sokaka
  Srbi su u hrvatskoj ratovali protiv države u kojoj su živeli jer ih je ta ista država odmah posle promene ustava izbacila iz istog kao konstitutivan narod,što su dotad bili. Što su im palili kuće i vikendice na moru. Što su im kola zbog tablica iz određenih mesta hrvati bacali u more, što su na stadionima hrvati skandirali-Ubi Srbina. Što su ih prebijali na ulici, otpuštali sa posla, terali ih da potpisuju izjave lojalnosti. Isterivali ih iz stanova. A sve to dooobrim pre Plitvica i Uskrsa. Nisu Srbi ustali iz čista mira. Već zbog terora odreda smrti Glavaševaca i Merčepovaca. Na kraju je počeo rat, završilo se kako se završilo, sve su ih prognali.
  Imate obraza posle svega da zanovetate o tabli u nekim Bačkim vinogradima? Pa šta je sa tablama u hrvatskim gradovima gde vaš ustav garantuje da treba da budu i na srpskom??? Budite srećni što vi niste prošli kao nesretni Srbi iz hrvatske…

 28. LajBud kaže:

  O „nesrićnim“ Srbima iz Hrvatske, jako dobro znamo. Sela oko Vukovara i Vinkovaca su Las Vegas naspram recimo Berega, Vajske ili Đurđina. Sve je lipo dok hrvatska kuna stiže u džep. I nije istina da nema višejezični tabli u Hrvatskoj, to samo govori o tome koliko vas je stvarno prišlo granicu i uopće bilo u tim srpskim selima. U Bijelom Brdu kraj Osijeka, Borovu Selu, Negoslavcima, Bršadinu, Dalju i drugim mistima, sve table su višejezične, čak i na tablama ulica. U svim mistima ima nastava na srpskom jeziku, folklorci imaju svoje prostorije, knjižnice dio na srpskom jeziku i svatko na ulici bi razumio srpski da ga netko pita na srpskom, dok kad dođete u pekaru na Prozivci i pitate za kruv, odgovore vam: ne znamo šta je to! Tako da, ne serendajte! Za probleme u Subotici vam nisu krivi Hrvati koji su ovdi od pamtivika, nego oni koji su do prid deset godina cuclali pivo isprid trgovine, a sad imadu kancelariju u gradskoj kući.

 29. Kenjereš Andraš kaže:

  Istine radi, stanovništvo severnobačkog okruga (takozvani homokhát) od 100 osoba 95 ne govori hrvatski ni srpski, ako jest slušaćete mešavinu tri jezika.
  Stanovnici slavenskog porekla, perfekt govore mađarski, svaka im čast za trud.

 30. B.S. kaže:

  @Lajbud
  E vidiš, sve, bukvalno sve, to što si nabrojao, a i više imaju i hrvati u Srbiji. Pa ni ti ne serendaj. A probaj u Hrvatskoj u pekari da tražiš hleb, recimo u Splitu, pa ćeš videti vašu tisutljetnu povjesnu kulturu i europske vrijednosti na delu. Letos ste u dresovima svoje reprezentacije šetali na dužijanci po Đurđinu, ama baš nikome dlaka sa glave nije falila. U istim ste dresovima+u tompson majcama pratili utakmice svoje reprezentacije u Bunjevačkom kolu. Opet nikoga ni pipnuli Srbi nisu. A neki dan, seli sportisti, ne navijači, nego sportisti iz Srbije na rivu popiti kafu, ispod trenerke izvirio znak njihovog sportskog kluba na majci. Dobro pa ih niste pobili. I onda ja serendam jel da? Na srpskom su naručili kafu. Jako ste ih lepo razimeli i ugostili. Toliko o tome da ja sad treba kao da pređem granicu, pa da se uverim kako se živi u hrvatskoj…

 31. B.S. kaže:

  I da. A to što kažeš da za probleme u Subotici nisu krivi hrvati, koji tu žive od pamtiveka. Nego barabe koje su do skoro sedele ispred radnje i cuclale pivo.
  E vidiš, to se slažem sa tobom i upravu si. I ja vas ne teram odavde i stidim se svakoga ko vas je terao i žao mi je zbog Hrtkovaca i svega.
  A ono što mi smeta je to prenemaganje o ugroženosti i nemanju prava. Niste ugroženi kao nacija, nego kao građani. I imate svoja nacionalna prava i njima se koristite. A to što ste siromašni, e pa siromašni smo i mi koji nismo hrvati. Ništa bolje nije meni kao građaninu nego tebi.

 32. prozivcanin kaže:

  ako im se menja neka menjaju,ali neka troskove snosi hrvatska a ne srbija.
  ali pre promena imena,neka prvo u hrvatskoj stave cirilicne table makar u sredinama gde ima srba.
  pa onda mozda da i srbi pocnu da traze da se vukovar na cirilici zove srbovar…pa kad mogu oni da traze svoja prava,mozemo i mi.

 33. Fux kaže:

  @ prozivcanin : Pomeša si lončiče ,naime većina pravoslavaca u Hrvatskoj nisu Srbi već građani pravoslavne i grkokatoličke vere i ne zanima ih čirilično pismo što im naturaš – vera nije povezana sa nacijom a to znači da biti pravoslavac ne znači istodobno biti i pripadnik srpske nacije…

OSTAVITE KOMENTAR