Bake se sa unucima susreću – na internetu

Zbog toga što su im deca i unuci u dalekom svetu, mnogi penzioneri novi život žive na – Internetu. A da su njihova iskustva zanimljiva i za „klipove“ mladih koji su „fanovi“ društvenih mreža, svedoči i ova priča o susretu baka sa youtube-rima koju smo zabeležili u Gerontološkom centru u Subotici u kome to smatraju – dobitnom kombinacijom.

Ne znaju bake samo da heklaju i štrikaju već i da koriste Internet i društvene mreže. Marija Sedlak ima 90 godina, a kada je došla u starački dom kupila je laptop i napravila profil na Fejsbuku kako bi mogla da bude u kontaktu sa kćerkama koje žive u Kanadi i na Siciliji, kao i sa svojih deset unuka i 11 praunuka.

„Nisam ja baš tako vešta na kompjuteru. Koristim Fejsbuk i Skajp tako da mogu da budem u kontaktu sa decom, unucima i praunucima, ali sam voljna još da učim kako bih koristila sve mogućnosti koje pruža Internet“, kaže Marija Sedlak, stanarka Gerontološkog centra u Subotici.

Dušana Vukovića Duxa i Aleksandra Mutnjakovića Mutnog, koji imaju na desetine hiljada pratilaca na Instagramu i YouTube-u, zatekli smo u – staračkom domu. Došli su na snime zanimljive klipove i poduče bake novim veštinama na Internetu.

„Ljudi, danas smo došli ovde u Gerontološki centar. Mi sa njima sarađujemo već duže vreme. Videćete ostale „brutalne“ „klipove“ koje smo snimili o njima. Danas smo došli ovde ne znajući tačno šta ćemo da radimo. Ali „kraljevi improvizacije“ uvek to uspešno obave. Danas ćemo da učimo babe i dede kako da koriste socijalne mreže, Fejsbuk, Instagram, YouTube itd. Ako imate svoje babe i dede i vi isto možete da ih naučite“, poručio je youtuber Dušan Vuković Duxa u najavi priloga koji priprema za svoje pratioce na Instagramu.

Sedamdesetogodišnja Ljubica Kiš Čepegi sa decom i prijateljima komunicira posredstvom Skajp-a, a voljna je da nauči od mladih jutjubera kako da koristi i blagodeti Fejsbuka, Vajbera i Instagrama.

„Šta volite najviše da koristite na Internetu – računar, mobilni telefon, „pametni“ telefon, „ajfon“?, interesovao se youtuber Aleksandar Mutnjaković Mutni u razgovoru sa Ljubicom Kiš Čepegi, stanarkom Gerontološkog centra u Subotici.

„Telefon ne koristim već Skajp jer u inostranstvu, u Australiji i Švedskoj, imam sestre, a u Mađarskoj prijatelje pa se tako čujemo“, objasnila mu je Ljubica Kiš Čepegi, stanarka Gerontološkog centra u Subotici.

Vrata Gerontološkog centra u Subotici otvorena su i za iskustva starih i za inicijative mladih.

„Ja mislim da je ovo najbolji način međugeneracijske saradnje. Mladi jutjuberi imaju mnogo pratioce koje mogu da edukuju kako bi se vratili onoj brizi kakva je nekada bila karakteristika našeg društva: da im ne bude teško da posete baku ili deku, da posvete neko vreme da ih nauče korišćenju socijalnih mreža na kompjuteru. S druge strane, tu je i ono što je za nas veoma značajno, a to je da, naprimer, upravo ovde sada svi snimamo i smejemo se više od dva sata što doprinosi vedroj i veseloj atmosferi koja nam je baš potrebna u Gerontološkom centru“, kaže Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra u Subotici.

Bake i deke žude da budu deo života svoje dece i unuka i kada su razasuti širom sveta, a voljni su da uče od mladih kako da koriste prednosti Interneta da bi se susretali s njima u virtuelnom svetu dok čekaju da im zakucaju na vrata sobe u staračkom domu.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. marko kaže:

  Eh, šta bih dao da političare i stranačku armiju mogu dobiti samo putem Skype dok sam ja ovde!!!

 2. W I E N kaže:

  Normalno kad nas je ova SNS vlast oterala u svet. Svi se razbežali po EU ka boljim životom jer ga u Srbiji više nema.

 3. stormwatch kaže:

  @W I E N

  Ja sam im i vise nego zahvalan na tome….sa govnjivim radikalima presvucenim u nazadnjacke vukove zemlja nije, ne ide a niti ce ici bilo gde, bilo kada, bilo kuda…zivot tece…emigracijom do pobede!

OSTAVITE KOMENTAR