Bapske gaće

Jednom davno , još smo bili dečaci, drugar mi je oduševljeno doneo vest da dekoltei izlaze iz mode. Žene će se zakopčavati do grla ali to nije kraj sveta jer će im se grudi slobodno videti kroz kružne izreze koji će stojati tamo gde treba na bluzi.

„Jedva čekam da dođe ta moda“ – rekoh oraspoložen

„I ja isto“ – reče moj pajdo

Petnaestak godina kasnije, Madona je stvarno obukla ovakvu bluzu a kod nas ju je hrabro na modnoj pisti prošetala Biljana Vilimon. Međutim, sve je ostalo na tome. Grudi su ostale na svom mestu, štaviše, za razliku od raspuštenih sedamdesetih kada počinje ova priča, brushalteri su se vratili u modu već do polovine osamdesetih. Ženski donji veš se najviše  promenio u donjem delu.

solid

izlog

kuca mode

suboticanke

Već početkom devedesetih, u segedinskim robnim kućama se nisu mogle naći ženske gaće kakve su nekad bile. Za taj deo donjeg veša koristilo se sve manje tkanine a oni koji su na to obraćali pažnju, govorili su da se u tom susednom gradu ispod helanki više i ne nose gaće.

Kod nas su gaće počele da smetaju tek desetak godina kasnije. Ako su se providele kroz svetle letnje pantalone ili suknju, to je bilo neoprostivo, po oceni mlađeg ženskog sveta.

Prođe tako još petnaest bajrama, Subotica je dočekala da dobije jedan moderni tržni centar (Shoppi) a njemu uglavnom odeća i obuća. Međutim, kada čovek bolje pogleda, iako to nije nigde naglašeno, sve je to uglavnom mladalačka garderoba. Negde se nova moda možda poklapa sa ukusom starijih ali to nikako nije na odeljenju za ženski donji veš. Tange, G – string i ostali minimalistički modeli.

Granny panties

gace 1

Gde danas poštena žena kupuje donji veš, preciznije, one dame koje nisu više u prvoj mladosti ili nemaju više onu figuru kao nekad? Gde se dedoše oni Namateksi, Noviteti, NA-MAe ili „Kuće mode“ u kojima je moda bila prisutna samo u naslovu…

Svi upućuju na Buvljak, a od starih marki preživela je Lisca. No ni tamo više nećete naći one kombinezone, žipone, korsete i što je najvažnije, one bapske debele gaće za zimske dane.

Prodavnica NA MA na početku Borovo ulice

na ma

na ma subotica (1)

na ma subotica (2)

Donje rublje kao da više ne služi za ono što je nekad bilo, da drži stvari na svom mestu i čuva “reproduktivno-sanitarni čvor” od hladnoće. Kinezi prodaju nekakve push-up gaće koje daju efekat “crnačkog dupeta”, tj taj izgled polulopte. Iz sveta stižu vesti da se ogologuženje nastavlja:

pegla

Rijaliti zvezda Frenči Morgan, uvek željna pažnje, prošetala je Los Anđelesom u roze pantalonama na kojima je zaboravila peglu.KOMENTARI

 1. Lajčo kaže:

  „Modni dvojac “Otolinger” na Njujorškoj nedelji mode za sezonu jesen/zima 2016/17 prikazao je najblaže rečeno čudnu kolekciju. Pantalone sa prorezima gde im mesto nije…“

 2. Krass1 kaže:

  Bapske debele gace iliti “ budje „.

 3. Moje ime kaže:

  Sada me ova fotografija Na-Ma podseti, da li se neko seća ili ima sliku kada je tu na početku Borovo ulice, odmah pored prodavnice Na-Ma, bila drvena baraka u kojoj su neki Cigani popravljali cipele i čistili obuću kome je trebalo? Ta baraka je dugo, veoma dugo bila tamo, i ne sećam se kada je uklonjena? Te koji su tamo radili, verovatno sa roditeljima, još povremeno viđam u gradu, dva brata i sestra, ostarili su, a onda su bili klinci.

 4. Aleksa kaže:

  @Moje ime
  To nisu bili Cigani, vec nasi ljudi koji su imali zvanicnu radnju za ciscenje cipela. Nakon sto je taj kiosk (baraka) uklonjena preselili su radnju u ugao parka kraj Gimnazije. Njihovu cerku i sada jos ponekad vidjam, cak sam je i pitao za neki savet u vezi farbanja kozne jakne.

OSTAVITE KOMENTAR