Bašova kuća pod skelama

Bašova kuća na početku Radijalca svojim specifičnim izgledom uvek je mamila poglede prolaznika na najdužem šetalištu u gradu. Malo uvučena u odnosu na aleju uspela je da se preživi period probijanja Radijalaca od centra grada do Dudove šume. Tačnije u tom trenutku nije smetala, pa je sačuvana kao poslednji i veoma originalan objekat koji spaja moderno i tradicionalano.

 

Godinama je ona zapušteno propadala dok je rušenjem pozorišta 2007. godine nije nestao i Yu fest.  Tada je urađena sanacija jednog njenog dela uz očekivanja da će zameniti fest dok se pozorište ne izgradi. Očekivanja nisu ispunjena a kuća ove jeseni dobija nove radnike i nove izgled.

 

Uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite je dao Mađuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, a kao kuća će i u budućnosti služiti ugostiteljstvu.

Deo Bašove kuće prema ulici Cara Lazara nikada nije bio sređen. Fasada koje u dobrom delu više nema je ista ona stavljena tokom izgradnje kuće. Sa oronulom fasadom sačuvane su i svi detalji pa se tako mogu primetiti i potporni izolatori preko kojih se sa bandere nekada uvodila struja u kuću.



KOMENTARI

 1. Ivica kaže:

  Raspored prostorija je jako loš, za stanovenje još donekle i može da prođe, ali za ugostiteljski objekat nikako…Gost se ne oseća prijatno, prostor ga „guši“, a posebno je zanimljivo ako sedneš pored kuhinjskih vrata (improvizovanog šanka il šta već…)

  Bez neke veće građevinske intervencije unutar objekta (novi noseći stubovi i grede, porenja zidova i sl.), ovo ne može da zaživi…Jedino je ta terasica zanimljiva…i to je to…. 

  Ovo slike sa gomilom šuta i skelama obećavaju…da li se znaju možda detalji oko rekonstrukcije? 

 2. djomla kaže:

  Tu si u pravu, jos ako dodas hladne boje koje su preovladavale prosto bude cudno boraviti tamo.

   

  U Staroj piceriji je postojao slican problem, pa se to resilo probijanjem zidova i dobijanje velikog prostora

 3. tomig kaže:

  A šta je sa Kepijem?  (Baš Ištvan, on još valjda živi u tom drugom delu kuće)

 4. Zdravko kaže:

  Jedna od najljepših vila u Subotici!

 5. lio kaže:

  Monotone boje i nista narocito sa spolja. Poznajem kucu vec pedesetak godina. Gledam je i pitam se sta je na njoj fascinantno !? 

 6. beli kaže:

  Šta je fascinantno? Stil i doslednost stila. Ali je fascinantnije da ima priču, porodice Basch, verovatno za roman.

OSTAVITE KOMENTAR