Belin „ZMAJ“

Nije Bela bijo ni siroma a ni bogat, imo je taman toliko koliko mu triba. Bavijo se zemljoradnjom i uvik u čisto sve radijo, imo je za se svu mašineriju.

traktor

Prid žetvu u avliju su mu banila trojca iz protiv požarne zaštite da mu prigledadu kombaj i ostalu mašineriju što će učestvovat u žetvi. Ku i uvik kod Bele je sve bilo pod konac i potvrde je dobijo čim su stručnjaci vidili mašine.

Počne žetva, drnda Bela sa starim zmajom sto četrdeset dvojkom, i samo se tare peškirom. Obliva Belu znoj i od vrućine, al i jod roda. Kiša mu pripolovila rod žita te ne zna čovik oćel pokriti troškove barem naftu što će potrošiti. Iđe, tira on svog Zmaja i jesapi . Šta i kako će?

Do njega što je bila njiva dobrim veća od njegove. Došo kombajner s nikim Klasovim kombajom i dok si kazo keks itrvo onu njivu i ode oma na drugu priko puta. Pita ga Bela, kad su se našli na uvratinama.

„Jal derane… Pošto si platijo taj kombaj? Vidim da ga tiraš tu po njivi ku da si s audijom kakim na avtoputu“

„Ma nije čiča, to nije moj kombaj ja sam samo kombajner. Inače gazda ga je uzo na kredit, očo u banku i brez problema dobijo da ga kupi evo ajte jedan krug sa mnom“

Sidne Bela, a ovaj kad je krenijo Bela samo gledi i drži se jel još će se ošinit digod jer ovaj ne smanjiva gas. Kad su stali, iđe Bela kući i stane prid dućan popit pivo. Tu već se nakupilo svita a kombaja i traktora cijo prošijon.

„Jal Bela?” – pita ga jedan od veći novopečeni gazda -Koliko si navrvo?

„A svega 10 meteri po jutru, ima di ni tog nije bilo. Malo da manje nije valjda moglo“

„Samo?” – oped će ovaj podrugljivo.

“I završjo si već vršidbu?”

„Derane eto da ti kažem – moš misliti što je teško ćelavog ošišat“

„Pa šta ne uzmeš na kredit ko i ja nov kombaj, veštak, ureu, sve šta ti triba i odplaćivaš lagano“

„Nikad nisam a i neću uzimat kredite, koliki mi je jorgan toliko se pokrivam a mator je kombaj , mator sam i ja i tako da će mo jedan drugog izdurati, a kad ne budnem više mogo onda ću lipo izdati zemlju u arendu i od mašinerije ostaviti samo pedeset osmaka da se možem odvozat do varoši petkom na stočnu pecu i više mi ni ne triba“

“ A sad zbogom i laka vam i mirna noć čeljadi.”KOMENTARI

  1. jasso kaže:

    Gornjak,vidim da ode niko nije ni jednu ric napiso,cim nema traga od bilo kaki politicki divana,odma nikog ne interesuje,ali ajde da i ja kazem koju,ovako malo roda zita je bilo i dok nije bilo kombajna,ko i u to vrime nije dobro potorijo zemlju,a jos malo i mitradja bacijo,taj je vroo triput manje od drugi,koji su sve to uradili,onda se ris radio rucno kosama i rukovetanjem,kao dite sam ucestvovo u tome,al samo sam baco uza,da mami bude lakse da rukoveta i volio sam vuci one velike drvene grablje da se skupi mrsavina,ris se radio na takozvane pripelice,to je jedno pedest meteri od duzine njive,da moze da se zavrsi taj dio i sve sadije u krstine,da ako slucajno se pokvari vrime i udari neka kisurina,da zito ne pokisne,jos tako nevezano i na zemlji,podne se uvik pravilo,kad je pokojni Pejak odzvonio u nasoj kapeli u 12 sati,sidalo se uznat,a posle se malo i odspavalo,dok je baco za to vrime vadio babicu i kalapac i otkivo kosu,posle jedno saticak se nastavljalo dalje,dok se vidilo,najgore je bilo raditi ris jecma,jel njegove osi su najvise grebale i lipile na znojavo tilo,eto to bi bila jedna moja mala pripovitka kako se kadgod radilo,a i ja sam u tom ucestvovo…

  2. Gornjak kaže:

    Fala vam JASSO na , ovako lipom i opsežnom svidočanstvu. U koje drvo je bilo najbolje zabit „babicu“, a da drvo nepukne?

OSTAVITE KOMENTAR