Besplatna užina za socijalno ugrožene učenike u Subotičkih 20 škola

Od 2012. grad Subotica obezbeđuju besplatne užine za učenike iz socijalno ugroženih porodica.

Ove godine se obezbeđuju užine za 1.250 učenika u 20 osnovnih škola.  Marica Stankić izvršilac poslova za obrazovanje u lokalnoj samoupravi kaže da škole raspisuju javnu nabavku male ili velike vrednosti u zavisnosti od toga koliko dece dobija besplatnu užinu.

Na godišnjem nivou taj broj se kreće od 1.250 do 1.800 učenika zavisno od toga koji se broj učenika prijavi. Na godišnjem nivou obezbeđujemo od 14 miliona do 20 miliona dinara u zavisnosti od toga koliko učenika imamo. Broj učenika se menja iz godine u godinu. Lokalna samouprava kontroliše kvalitet te užine, a odlukom Skupštine grada Subotica škole su u obavezi da do 25. u mesecu dostave spisak učenika za besplatnu užinu i jelovnik. Svakog meseca imamo u vidu šta će deca narednog meseca užinati, kaže Marica Stankić.

Užine u subotičkim škola najčešće se sastoje od voća, žitarica i mlečnih proizvoda, a u zavisnosti od cene užine je i kvalitet. Cene užine nisu iste u svim školama, kao ni njihov sastav. Pravilnik koji reguliše kvalitet užine u osnovnim školama je rigorozan i zahteva dobru koncepciju prilagođavanja ishrane zdravstvu, kvalitetu, broju dece, načinu deljenja užina i slično, objašnjava Marica Stankić.

U Subotici nemamo škole koje deci serviraju doručak, užinu i ručak. Naše škole raspisuju tendere za užine koje plaćaju roditelji, a kvalitet užine kontrolišu škole, Zavod za javno zdravlje i sanitarna inspekcija, kazala je sagovornica Dnevnika.

 

DnevnikKOMENTARI

  1. Salamander kaže:

    Ovo je sve lepo i treba deci pomoći, a bilo bi lepo da i ostalim roditeljima pomognu da deca makar dobiju užinu u školi ako roditelj plati – škola tvrdi da nemaju uslova da obezbede užinu osim za socijalno ugrožene što mi je neshvatljivo. Nekada su svi dobijali isto, i oni koji mogu plaćali, a koji nisu mogli oni su obroke dobijali besplatno…ali najvažnije je bilo to da su sva deca imali istu užinu i niko se nije razlikovao u dečijim očima. Da napomenem reč je o OŠ Matko Vuković u Malom Bajmoku.

  2. Od istine se pobeći ne može kaže:

    Ovo je još samo jedan projekat cionističkih službi kako bi uspostavili kontrolu nad decom u najranijem periodu. Projekt Monarh se uveliko širi po školama u Srbiji. Ko proverava tu kao finansiranu užinu da li sadrži nano robote koji utiču na dečiju svest i donošenje odluka?

OSTAVITE KOMENTAR