Bez 15 godina penzijskog staža nema penzije

Svi zaposleni koji su želeli da po prošlogodišnjim uslovima za penzionisanje odu u penzije već su morali podneti zahtev najkasnije do 30. decembra 2017.godine, jer od 1. januara ove uslovi za starosnu penziju žena, kao i za prevremenu oba pola, su promenjeni.

No, to što su neki sada već bivši zaposleni smatrali da su do kraja prošle godine ispunili tražene uslove za penzionisanje, ne znači da će sigurno i dobiti penziju. Naime, oni koji nisu proverili da li im se poklapa radni staž upisan u radnu knjižicu i penzijski staž, koji podrazumeva da su Fondu PIO redovno svake godine podnošeni obrasci M-4, mogu se ovih dana naći u neprijatnoj situaciji i biti obavešteni da zapravo ne mogu da dobiju penziju. Jer, a često to zaposleni zaboravljaju, radni i penzijski staž nisu isto i ne moraju se (mada bi trebalo) podudarati.

Ukoliko je neko na kraju prošle godine imao 65 godina života, kada je reč o muškarcima, ili 61,5 godinu kada su u pitanju žene, drugi uslov mu je bio najmanje 15 godina penzijskog staža. Same godine života bez tih minimalnih 15 godina penzijskog staža ne donose penziju. Tako se dogodilo da deo zaposlenih raskine radni odnos na kraju prošle godine, a da se sada ispostavilo da i pored toga što im u radnoj knjižici piše da imaju 15 godina radnog staža, oni zapravo nemaju za njih pokriće u penzijskom stažu.

Ispostavilo se da u elektronskoj bazi  Fond PIO nema registrovane prijave M-4 sa podacima o stažu i zaradama za određene godine, a kada toga nema nije ispunjen drugi bitan uslov za penzionisanje. Nedostatak tih podataka u elektronskoj bazi Fonda PIO znači da ili poslodavac nije u zakonskom roku dostavio prijave podataka o uplati doprinosa odnosno obavezni M-4 obrazac bez kojeg se penzijski staž zaposlenog ne priznaje, ili da za taj period i nije uplatio doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje svog radnika. U Fondu PIO objašnjavaju da je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano da naplatu doprinosa obavlja Poreska uprave i da bi u njoj zapravo svi zaposleni kojima se radni ne poklapa sa penzijskim stažom mogli da provere da li su doprinosi plaćeni ili nisu.

Ako se pokaže da penzijski doprinosi nisu plaćeni, onda zaposlenima koji su mislili da će najzad otići u penziju ne preostaje ništa drugo nego da se obrate bivšem poslodavcu, Poreskoj policiji ili nadležnom sudu. Veliki problem predstavlja to što mnogih bivših poslodavaca više nema,  odnosno firme u kojima su radnici nekada bili zaposleni su nestale i veoma je teško ući im u trag. Sudski postupci traju dugo i za njih treba imati novca. No, ukoliko zaposleni žele da ipak odu u penziju jer su došli u godine kada im je to zakonski omogućeno, onda im ništa drugo ne preostaje nego da vijaju poslodavce.

Ima zaposlenih koji su ispunili uslove za penzionisanje u pogledu godina života ,ali nisu napunili 15 godina penzijskog staža. Kako bez tih najmanje 15 godina penzijskog staža nema penzije, oni koji su ili radili ili sami sebi uplaćivali penzijske doprinose manje od te propisane norme do nje ne mogu stići. Drugim rečima, ukoliko imaju 14 ili manje  godina penzijskog staža ostaće kratkih rukava. Ne samo da neće ostvariti pravo na penziju, nego im Fond PIO neće ni vratiti novac koji su na ime penzijskog osiguranja uplaćivali. Jednostavno, naš Zakon o PIO ne predviđa mogućnost da se onima koji imaju manje od 15 godina penzijskog staža novac uplaćen za starost vrati.

Kako zaposleni ne bi sami sebe doveli u situaciju da ne mogu da se penzionišu, treba na vreme da vode računa o godinama penzijskog staža, a to znači da provere da li im se podaci iz radne knjižice poklapaju sa onima iz elektronske baze Fonda PIO.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Si@Si kaže:

  Ma da ako će nahvatati Đorđevića? Pa jega nemože da nađe ni onak ko treba ne mi obični smrtnici. ZAKONODAVCI-hoćemo zakon i penziju ili odmah vraćajte pare što smo radili.

 2. Salamander kaže:

  Ovaj penzioni fond je davno otišao na ratove još devedesetih, a uskoro neće više ni postojati ako se ovako nastavi. Kakve zakone prave svi ćemo da radimo dok nas ne iznesu u „kesi“ sa radnog mesta, a drugi će da čekaju pred vratima da popune upražnjeno mesto, a penzija kakva bi trebala da bude – dostojna za normalan život – će više biti simboličan džeparac za one koji dožive da je prime (ako shvate šta im se desilo zbog Alchajmera).
  Ne zavaravajte se ljudi da će vam država nešto dati….to je samo populizam.

 3. Croat kaže:

  Si@si I ja sam tamo radio neko vreme, znaci da neracunam na taj staz.

 4. O ho kaže:

  Za ovakve situacije je država kriva ,to jest inspekcije koje nisu radile svoj posao.Da se to redovno kontrolisalo do ovakvih situacija nebi došlo. Sad čovek mora da vija poslodavce da uplate radni staž .Zar vas nije sramota da ovako nešto i izjavite.E Srbijo …..

 5. (ba)laban kaže:

  To Vam je Srbija velikog lažova Vučića.

  Ne može on da se obračuna sa najobičnijim ološem od „velikih“ biznismena, a ne da će nas uvesti u EU.

 6. Megille kaže:

  @ O ho : Kako si ti naivan ,naime većina poslodavaca svoje radnike prijavi na minimalac i na taj način vara državu pa i radnike. U busu čujem kako dvojica razgovaraju : ‘ iduće godine idem u penziju ,ali se plašim da ću imati malu penziju ,radim kod Čakanj Lajoša gde sam prijavljen na minimalac…’ I još neko na ovom forumu govori o nekekvim inspekcijama-kakvi inspektori. Jednostavno nema ih , ako ih i ima očito da dotične plaća ‘druga’ strana…

 7. Si@Si kaže:

  CROAT-zavisi u kom periodu si radio i u kom pogonu. Ili kancelariji..

 8. Dita kaže:

  Državi je u prioritetu stvaranje bezrezervnih uslova za ostvarenje prava za starosnu penziju,stvarajući tako potencijalne kandidate za suicid.Sramota je što starijim ljudima oće uskratiti i najmanje mogućnosti za preživljavanje.

 9. zis kaže:

  Samo vi glasajte za iste koji se 30 godina smenjuju u verujte njuhovoj mašineriji da su svi isti i onda će stvarno pored svake firme biti otvoreno i neko pogrebno preduzeće da nas odma nosi na smeće jer će im i sahrana biti teret. NOVE I NEISKVARENE LJUDE ,NOV SISTEM I LUSTRACIJA.

 10. O ho kaže:

  Megille -A ti si mi baš pametan, nema sta.Je otkrio si toplu vodu.Svakom je to jasno i niko nije naivan …to je rečeno iz iskustva

OSTAVITE KOMENTAR