Bolnica se oglasila saopštenjem o događaju

Povodom optužbi Subotičanke Nele Lazić, majke devojčice stare 10 godina, da je načelnica Dečjeg odeljenja subotičke Opšte bolnice dr Katja Puleva, šamarala njenu ćerku, oglasila se i subotička Opšta bolnica saopštenjem da šamaranja nije bilo.

 

U saopštenju ove zdravstvene institucije stoji da je događaj „publikovan u medijima sa težnjom da se ceo događaj prikaže incidentno a dr sci. med Katja Puleva predstavi kao lekar koja čak i fizički napada svoje maloletne pacijente“.

„Dana 21. 05. 2012. godine oko 22h na Dečijem odeljenju Opšte bolnice Subotica stigla je pacijentkinja N.L. rođena 2001. godine u pratnji majke Nele i bake. Dr Puleva je odredila da se detetu ispita šećer u krvi iz prsta, ali je u tom trenutku pacijenkinja agresivno reagovala pružajući otpor intervenciji, bacakajući se na ležaju. Prisutna majka je reagovala tako da je pokušala smiriti svoje dete, ali nikako nije uspevala“ – navodi se u saopštenju bolnice.

 

Kako se dalje navodi, u jednom trenutku je pacijentkinja nogom šutnula dr Pulevu u levi obraz u predelu uha, a kada je pokušala drugom nogom da joj zada udarac, prusutna medicinska sestra ju je u tome sprečila, i pri tome je medicinsku sestru ogrebala za ruku tako da je krvarila i nastavila da je šuta u grudni koš.

 

„U tom trenutku u ordinaciju je dojurila medicinska sestra sa dečije hirurgije, koja je čula krike i takođe pokušala da pomogne da se dete nekako primiri i ujedno spreči da teže povredi bilo sebe bilo nekoga od prisutnih. Pacijentkinja je uporno nastavila nekontrolisano da se bacaka i prisutni zdrastveni radnici zajedno sa dr Pulevom čine nadljudske napore da je konačno smire“ – navodi se u saopštenju.

 

Kako se dalje navodi, majka pacijentkinje je napustila ordinaciju „kako bi i na taj način omogućila smirivanje situacije“, jer je u međuvremenu „došlo do sukoba i između majke i deteta“.

 

„Dr Puleva, isključivo kako bi naterala pacijentkinju da se konačno smiri, rekla je da će dobiti šamar ako se ne smiri. Nakon par minuta, kada se dete konačno smirilo, majka se vratila u ordinaciju, uhvatila dete prvo za obraze, zatim za nadlaktice i tako je drmala i terala da se izvini, u suprotnom bi išla kući peške, ali je ona vrištala i dalje i pri tome govorila „ona mi je udarila šamar“ – navodi se u saopštenju Opšte bolnice.

 

Dr Puleva je, kako je saopšteno, preporučila majci da dete odvede kod dečijeg psihologa u razvojnom savetovalištu Dečijeg dispanzera, „što je napisala u svom izveštaju“.

 

„Nakon 30-40 min su stigla dva policajca, koja su rekla da je prijavljeno da je dr Puleva nanela laku telesnu povredu nekom detetu. Kada smo čuli da je to dete, koje je otišlo pre pola sata, bili smo zatečeni. Policajci su rekli da je majka izvadila lekarsko uverenje sa hitnog prijema, da bi dokazala povredu, i da je o svemu obavešten i nadležni javni tužilac, koji je uputio majku na zaštitnika prava pacijenta pri Opštoj bolnici ili podnošenje privatne tužbe na sudu“ – navodi se u saopštenju bolnice.

 

Kako je saopšteno, na redovnom jutarnjem sastanku kod pomoćnika direktora za medicinska pitanja dr Puleva je prijavila incident, zatim je obavestila pismeno i direktora bolnice dr Gorana Bićanina, i poslala prijavu u Centru za socijalni rad Subotica sa predlogom za pojačan socijalni nadzor porodice deteta.

 

„U međuvremenu, majka deteta je pokrenula čitavu hajku protiv dr Katje Puleve putem brojnih internet sajtova, brojnih medija, iznoseći neistine o celom događaju. Dr Puleva dobija pretnje, a da se pri tome majka pacijentkinje do današnjeg dana, nije obratila pismenim putem zaštitniku prava pacijenta“ – navodi se u saopštenju.

 

U Opštoj bolnici ocenjuju da se „ovakvim postupcima i negativnim publicitetom nanosi ozbiljna šteta ugledu dr sci. med Katje Puleve, Dečijem odeljenju i Opštoj bolnici Subotica“.

 

Portal GradSubotica je u petak objavio izjavu Nele Lazić koja je optužila doktorku da je išamarala devojčicu. Majka danas nije želela da daje izjave, jer joj je tako savetovao advokat.KOMENTARI

 1. onako usput kaže:

  sramna je propaganda koja se vec dugo vodi protiv doktorice na facebooku. konaco da je bolnica stala u njenu odbranu.

 2. Ana kaže:

  Ooo konacno ste se oglasili gosdpodo i cu njih…

  zdrastveni radnici zajedno sa dr Pulevom čine nadljudske napore da je konačno smire“ 
   
  Strasno… NADLJUDSKE NAPORE da smire devojcicu. Gospodo ja vama preporucujem da odete kod psihologa i psihijatra kad vec ne umete smiriti UPLASENO dete. Vi sebe nazivate zdravstvenim radnicima…? Ma vi ste bre ukrotitelji lavova.
   

 3. SRPKINJA kaže:

  Stvarno je strasna tortura sto je ta majka radili dr Pulevi 

 4. Ivica kaže:

  Prepoznao sam iz teksta ko je majka (ime i prezime, inicijali deteta, godište deteta, znači 90% sam siguran)…Igrom slučaja ih poznajem…Neću da zauzimam strane, bilo bi neozbiljno da bilo ko sem svedoka i advokata to radi…

  Samo ću apelovati da se prekine hajka na medicinsko osoblje…Ako su zaista krivi, neka sud odluči o tome…A što se tiče porodice, barem koliko ja znam, u veoma su teškoj kako finasnsijskoj, tako i socijalno-psihološkoj situaciji, što ne znači da ih osuđujem, pogotovo ne majku deteta znajući koliko se trudila i borila, ali je takva situacija sigurno imala neke negativne posledice na dete…

  AKO JE ISTINA DA SE POKREĆE PROPAGANDA PROTIV DOKTORICE NA FACEBOOK-U, SAMO ĆU REĆI SRAMOTA I PRIMITIVIZAM!!!! 

 5. nsabi kaže:

  Možemo mi da pričamo ovo ili ono, pošto nije bilo svedoka istina će se saznati jedino ako jedna od strana prizna da nije bila u pravu. Naravno da je bolnica stala iza svog radnika (stala je i kad je u devedesetim godinama bio niz smrtnih slučajeva) i naravno da majka tera svoju priču nije naše da prosuđujemo ili da osuđujemo.

 6. Anonimni kaže:

  nsabi:
  Možemo mi da pričamo ovo ili ono, pošto nije bilo svedoka istina će se saznati jedino ako jedna od strana prizna da nije bila u pravu. Naravno da je bolnica stala iza svog radnika (stala je i kad je u devedesetim godinama bio niz smrtnih slučajeva) i naravno da majka tera svoju priču nije naše da prosuđujemo ili da osuđujemo.

  Pacient-je nažalost – uvek u pravu?, Data su im prevelika prava, a ne cene napore i rad Zdravstvenog osoblja. Ponašaju se Sa osobljem -kao da smo otirači ….

   

 7. klara kaže:

  Posto nismo bili prisutni tesko je zauzeti stav,ali jedno znam podigla sam dvoje dece ali sam sigurna da nijednom ne bi dozvolila ovakvo ponasanje gde je autoritet roditelja ako ne ume da smiri svoje dete i kako moze dozvoliti da dete suta doktoricu, posto je svojevremeno i moju decu lecila doktorica ja mogu samo reci da ljubazna je do maksimuma sa decom i da je odlican dijagnosta za sve godine nikada nismo doziveli od nje ni ozbiljno lice uvek je tu bio osmeh prema detetu a kamoli fizicki napad. To stoji treba da se cuju obe strane a da li je verodostojna izjava histericnog deteta? Zasto je majka izasla? Zasto nije uzela dete u svoje krilo uhvatila joj rukicu dok naprave mali ubod u prst, necu da branim nijednu stranu i ja sam roditelj i sigurno ima puno propusta u nasem zdravstvu ali u ovoj prici ima puno peska…. Doktorica se ne treba plasiti svog autoriteta jer oni koji su leceni sa njene strane znaju kakva je ona osoba.

 8. Dejan kaže:

  Срамота је да се наша болница о овом немилом догађају оглашава тек након 10-ак дана. Па шта су радили ти страначки кадрови запошљени по којекаквим измишљеним радним местима попут ПР служби и слично?

 9. Pravedna kaže:

  Mene uopšte ne bi čudilo da je dr. to uradila,jer sa njom sam i ja lično a i mnogi koje znam imali sve negativna iskustva. Njoj niko ništa ne može, ima veliku zaleđinu. Zaključak je svega da lekari mogu da rade (i rade) šta hoće i nikada neće biti kažnjeni, nažalost, osim možda na onom svetu. 🙁

 10. paparaco kaže:

  “ u veoma su teškoj kako finasnsijskoj, tako i socijalno-psihološkoj situaciji“ .
  Ovim je sve rečeno. Hoće da okrivi doktoricu i da preko suda naplati odštetu. Majci se verovati ne može. Trebalo bi tu malo popričati i sa bakom, ali i sa devojčicom. I to sa devojčicom bez prisustva mame, samo sa socijalnim radnikom.

 11. dunja kaže:

  Tačno je da je Dr. suviše prepotentna i da malo haje za svoje pacijente, uostalom u Subotičkoj bolnici malo ko haje za pacijente po ceo dan se samo šetaju i ispijaju kafe, organizacija posla ja NULAAAA… a pacijenti neka čekaju jer su dokoni pa šta se tu može, neka ubijaju svoje vreme… Malo je savesnih i ljubaznih lekara i pomoćnog medicinskog osoblja….
   

 12. djarma kaže:

  ovaj slucaj samaranja deteta nije jedinstven u subotici. cesto se od strane medicinskih sestara desavaju ovakve stvari…

 13. timot kaže:

  Treba jednom da se zna da doktori i medicinske sestre nisu se zato školovali da se na njih pacijenti istresaju. Jer pacijenti znaju sve dijagnoze bolje od doktora i ostale nalaze. Samo treba slušati u čekaonicama šta se priča boli glava!!! I zato se dešavaju ovakve stvari. A o vaspitanju današnje dece izlišnoje i pričati. Ovo je vek dece i zakon ih štiti od roditelja ne sme se vikati na njih ne udariti ne dići ruku i da ne nabrajam jer može doći socijalni radnik i ako ustanovi neke stvari možete ikrivično odgovarati. Tako da doktorica nije kriva dok se nedokaže

 14. zeljko kaže:

  osudjujem dr Pulevu sto je uz sve sto radi u bolnici i humanitarni radnik, i to je pokazala mnogo puta
  osudjujem je i sto ne odbija pozive pacijenata i kada ne radi.
  osudjujem je sto je ispratila i pomogla u razvoju i ocuvanju zdravlja moje dece.
  osudjujem je sto je veoma nesebicna i sto je uvek spremna na savet i pomoc.
  a nagradio bih ove neimenovane profildzije koje skrivene iza nekog laznog imena poput „pravedna “ znaju tako lepo da kritikuju

 15. h_d kaže:

  @Ivica

   A što se tiče porodice, barem koliko ja znam, u veoma su teškoj kako finasnsijskoj, tako i socijalno-psihološkoj situaciji, što ne znači da ih osuđujem..

  Delim vaše mišljenje da ne treba zauzimati stranu u obilju kontradiktornih informacija i pustiti sudstvu da izvrši uviđaj. Želim vam ukazati, u delu koji sam quote-ovao, da su porodice slabijeg materijalnog položaja više podložne  diskriminaciji nego ostale.

  U „Blicu“ je spomenuto da je majci rečeno da izađe iz ordinacije, ne ulazeći u validnost ove tvrdnje Dr. Puleva nije smela da obavlja radnje ako je dete bilo uznemireno i uplašeno pošto bolnica nije prirodan ambijent za pacijente, pogotovo ako su deca. Psihologija se uči u školama, stoga je nejasno zašto je insistirala i pritom navodno dobila šut u glavu. Suludo je što se nije pridržavala neke obične procedure. Morate zapaziti da je dete IPAK povređeno nebrigom lekarskog osoblja kojoj je u opisu dužnosti briga o pacijentima.
   

 16. vesna kaže:

  Ja sam medicinska sestra ali na svu srecu sam radila kratko u zdravstvu i imam decu pa bih zelela da zamolim sve zdravstvene radnike koji nevole svoj posao i nemaju zivaca za pacijente da nerade u zdravstvu.Ja sam licno dozivela da mi otmu dete iz ruke kada je imalo 3 godine i isterali me iz ambulante dok je ona sirota vristala oni su joj busili rukicu i trazili vene  doktorka je pocela da vice na nju da se smiri.Znaci ljudi vecina zdravstvenih radnika je katastrofa zao mi je sto sam  zavrsila medicinsku skolu i sto sam uopste radila i to malo u zdravstvu.

 17. Ruza kaže:

  Nesto je tu jos uvek,,mutno,, na detetu od 11 god.treba primeniti ,,nadljudske,, napore da se smiri, pa nije to neki snagator? Ako se bojala, pa treba to smirivati lepim recima,ostaviti da se malo primiri, ili nasi dr. nemaju vremena za lepe razgovore. A, dodala bih jos i to, ako je porodica male pacijentkinje stvarno siromasna, i jos se sad bude vukla po sudovima, hoce li imati za hleb? Zasto se odmah misli da zeli izvuci korist iz svega ako je neko siromasan?

 18. Pacijent kaže:

  Sve što se dešava u bolnici je istina. Lekari su nedodirljivi. Oni su izgleda položili pogrešnu zakletvu. Samo veruju u plavu kovertu. A hipokratova zakletva? o pomaganju ljudima ? 

 19. Suncica kaže:

  Ovo je najgori direktor u istoriji bolnice.Subotice srami se koga si izabrala!

 20. O()O kaže:

  Samo treba proveriti da li je u biografiji doktorice bilo sličnih slučajeva. Ako nije, onda je jasno da je u pitanju ili laž ili se pojavila takva ekstremna situacija u kojoj je tako morala odreagovati. Ako se nikad niko nije žalio na nju ranije zbog sličnog ponašanja sigurno joj nije sad tek tako došlo da šamara dete. U ostalom, iako je bilo šamara verovatno se radilo o vaspitnoj, a sudeći po ponašanju deteta opisanog u tekstu nije joj bilo na odmet…

 21. kobac kaže:

  Čitam ovo i nemogu da verujem kako se tkzv MEDICINARI žale kako su pacijentima data velika prava, NORMALNI STE VI??? Pa imate katastrofalne rezultate a na da sve reputaciju NAJLOŠIJE BOLNICE U VOJVODINI a možda i šire, pa sestre su pametnije od Doktora, imao sam lično iskustvo kada je mom detetu trebalo izvaditi krv, sestra sa dežurnog šaltera poslala nas u onu klaonicu na prijemnom umesto odma na 8 sprat, a tamo 2 sestre živčane jer nije PEČEN KROMPIR, uhvatite dete i stisnite ga, reko pa nije prase. Ajde samo brzo, reče jedna od njeh stegnula mu rukicu i ladno promaši venu. STISNITE GA jače KAKAV STE VI RODITELJ KADA NISTE U STANJU DA GA NATERATE DA IZVADIM KRV, a dete 4 godie. Lepo ja skinem gumu smirim malog počastim STRUČNO osoblje odem na 8 sprat tamo klinji izvadiše krv da nije ni trepnuo. I šta sada reći? sestre na 8 kažu da smo odmah trebali doći njima jer dole nisu u Vinkli koleginice, pa nije moje da određujem gde da vodim dete.

  AJDE VETERINARI, OVAJ PARDON MEDICINARI LUPAJTE MINUSE. 😯
   

 22. b kaže:

  Moje iskustvo iz bolnice, vecina lekara primadone, ako ih ne podmazete nece usima da mrdnu (a ako ih podmazete ni onda se bas netrude a cini mi se nisu bas ni previse strucni) a medicinske sestre nose sav teret posla. Uopsteno svi imaju previse rada na administraciji sto oduzima vreme za rad sa pacijentima.

 23. gost kaže:

  “ čine nadljudske napore da je konačno smire “

  nemojte me pogresno shvatiti ali da li ovakvo poredjenje stoji kada je u pitanju dete od 10 godina i uzmete u obzir da je bilo ako sam dobro razume tri odrasle zene u prostoriji sa detetom.  

  Istina je da ima razlicitih i lekara i sestara ali i pacijenata i da svi oni zajedno zele LEBA BEZ MOTIKE. 

  Trebalo bih sve njih kao na Kubi svako u drzavi da ima radnu obavezu od mesec dana u polju sa motikom, pa ni deca nebih bila toliko obesna i besna, ljudi bez obzira na polozaj na kom se nalaze bih znali da cene rad.
   

 24. antus kaže:

  Ivica:
  Prepoznao sam iz teksta ko je majka (ime i prezime, inicijali deteta, godište deteta, znači 90% sam siguran)…Igrom slučaja ih poznajem…Neću da zauzimam strane, bilo bi neozbiljno da bilo ko sem svedoka i advokata to radi…

  Samo ću apelovati da se prekine hajka na medicinsko osoblje…Ako su zaista krivi, neka sud odluči o tome…A što se tiče porodice, barem koliko ja znam, u veoma su teškoj kako finasnsijskoj, tako i socijalno-psihološkoj situaciji, što ne znači da ih osuđujem, pogotovo ne majku deteta znajući koliko se trudila i borila, ali je takva situacija sigurno imala neke negativne posledice na dete…

  AKO JE ISTINA DA SE POKREĆE PROPAGANDA PROTIV DOKTORICE NA FACEBOOK-U, SAMO ĆU REĆI SRAMOTA I PRIMITIVIZAM!!!! 

  jeste lazicka u pitanju! i jeste blesava, ali je opste poznato sta i kako radi nase medicinsko osoblje!!! i cak i da je namestaljka, treba im j***** nanu!!! nasa opsta bolnica je, slobodno mogu da kazem , mesara!!!!! koliko je samo neobicnih smrtnih slucajeva bilo!!! zasivanja makaza u stomaku, sepse, cudnih pobacaja i smrti novoredjencadi!!!!! ALO IVICE!!!! i ti imas dete, pa si prinudjen ici privatno , ako zelis redovan pregled!!!!

 25. lale kaže:

  Ako ju je i udarila, procenila je da je to u datom momentu jedino rešenje, i neka je. Pa svi znamo da u stanju histerije samo tako možemo pomoći pacijentu. A sramota je samo do roditelja koji ne može da kontroliše ponašanje deteta od 10g,

 26. Pravedna kaže:

  Ja samo znam šta smo prošli sa njom,ali para za sud nismo imali.A vi koji ste joj nadavali para,pa je zato tako fina sa vama,
  to je druga stvar(znamo svi kako to funkcioniše).I šta vam znači moje ime?

 27. zeljko kaže:

  batina je iz raja izisla. mene je otac mlatio sto ne znaci da me ne voli, pa sam ispao po mom skromnom misljenu u redu.
  ucitelj mi je palio samare i cupao usi i bio sam ( bar ja tako mislim neskromno ) vaspitan
  danas pored ovolike sociologije i psihologije i modernog pristupa deca su vise nego ikada nevaspitana , neuljudna i nikada nije bilo vise narkomana huligana i ostalih problematicnih osoba 

 28. gost kaže:

  Vazno je da deca u prvom razredu osnovne skole dobiju knjigu PRAVA DECE kako se niko nije setio da napise i u prvom osnovne im da knjigu OBAVEZE DECE

 29. majka kaže:

  lale
  29. 05. 2012. 17:30

  Ako ju je i udarila, procenila je da je to u datom momentu jedino rešenje, i neka je. Pa svi znamo da u stanju histerije samo tako možemo pomoći pacijentu. A sramota je samo do roditelja koji ne može da kontroliše ponašanje deteta od 10g,

  Da ste prositali znali bi da su majci rekli da ceka napolju.Njena greska je da je to i ucinila. Nasu decu netreba siliti.Ne znam sta je bilo i ne mogu da komentarisem to. Ali za vadjenje krvi moze da se ode i drugde i ne treba njih troje da drze dete koje ima strah. Kada su videli da ne mogu sa detetom mogli su reci majci da ide negde drugde. Ja moju decu nosim u dispanzer i mogu vam reci da sam jako zadovoljna sa njima. Ja imam troje dece i na zalost jako cesto vadimo krv i jako su brizni sa njima. Iako nismo bogati i ne traze mito

 30. zvončica kaže:

  Moje dete je bilo 11 meseci kada smo išli hitno na vađenje krvi u bolnicu, iz laboratorije su nas poslali pravo na 8.Malenu smo držali suprug,dve sestre i ja dok je treća vadila krv iz vene na nadlanici, mogu da razumem „nadljudske napore“ koje pominju jer su i nama trebali da bi rukica ostala mirna (napominjem da je dete 11 meseci!) i da bi uspela pronaći venicu.Nema to osoblje rentgen vid pa da vidi kroz kožu gde je vena!Ako dete nije mirno vrlo lako puca vena. Nije mi samo jasno kako tu majku nije sramota što nije u stanju da urazumi toliko dete, i još pokreće neku priču! Ne želim da iko šamara i maltretira moju decu, i ne dajem im za pravo,ali da se moje dete tako ponaša prvo bi od mene dobilo vaspitnu!

 31. Marija kaže:

  Ja sam jedna majka od jednog osmogodišnjaka ne kažem da danačnja deca nisu razmažena i ja sam bila ali i ja sam se jako boljala od igli jer ko mala sam imala upalu uveta i morali su me i roditelji i sestre da me drže da bi mi dali inekciju a ne roditelje da isteraju kao kod ove devojčice majku do toga je sad već došlo da kod nas više ni decu medicinska osoblja ne fermaju a kamoli odrasle i onda se čude da koliko malo dece ima već od same trudnoće jedne majke čalju svugde privatno jer ništa nema u našoj bolnici a i tokom porođaja ako nemač evrića u novčaniku neće te ni pogledati ali nadaj mo se da će jednom i to proći

 32. krass1 kaže:

  E Zeljko, tu si sto posto u pravu.

 33. krass1 kaže:

  Gost takodje.

 34. Tihi kaže:

  besna deca besnih roditelja

 35. Di kaže:

  Bili smo i mi na osmom spratu…Posle tri sata njihovog jedenja jabuke,grickanja stapica i price o Sulejmanu,Puleva je mom detetu „posvetila“ cak dva minuta vremena…

OSTAVITE KOMENTAR