Briga o starim licima

Kada se govori o socijalnoj zaštiti u Vojvodini, jedna od prvih asocijacija je Gerontološki centar u Subotici koji je jedna od najuspešnijih ustanova u ovoj delatnosti koja ovih dana obeležava četiri decenije rada.

U obeležavanje ovog značajnog jubileja Gerontološki centar, nastao na temeljima Uboškog doma starog dva veka, ušao je sa brojnim planovima. Umesto čestitke, od Kancelarije za javna ulaganja dobio je ugovor vredan 36 miliona dinara kojim će se renovirati Dom za odrasla lica.

večernje novosti

– Tokom četiri decenije postojanja Gerontološki centar prošao je kroz tri faze. Najpre je od osnivanja pa do 1990. godine ustanovom upravljala prva direktorka Natalija Novaković, druga faza tokom devedesetih, kada je direktor Ilija Burzan uspeo da sačuva Geronotološki centar uprkos teškim vremenima, i potom posle 2000. godine kada kreće nova etapa razvoja ustanove, uz podršku Pokrajinske i Republičke vlade – podsetio je aktuelni direktor dr Nenad Ivanišević.

Danas ova ustanova ima 530 korisnika domskog smeštaja, deset geronotoloških klubova u gradskim i prigradskim mesnim zajednicama koji brinu o oko deset hiljada ljudi.

– Sredstvima Kancelarije za javna ulaganja obnovićemo Dom za odrasla lica, a razgovarali s njima i o tome da obnovimo Dom za negu – najavljuje Ivanišević. – U planu je i otvaranje centara za prevenciju demencije, jer ta bolest ima odlike epidemije na prostoru celog regiona. Planiramo da otvorimo i savetovalište za korisnike i njihove porodice pre useljenja, sa idejom da stručni radnici započnu adaptaciju korisnika pre dolaska u dom.

NOVA ULAGANjA

Gerontološki centar ima veliku podršku Pokrajinske vlade i Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a po rečima resornog sekretara Predraga Vuletića ovo nije samo ustanova za smeštaj starijih lica, već jedan od stubova socijalne zaštite u Vojvodini koji spada u pet najboljih gerontoloških centara u pokrajini.

– Pokrajinska vlada je za dve godine uložila 460 miliona dinara u socijalnu zaštitu, a rebalansom budžeta odobrena su dodatna sredstva – najavio je Vuletić.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Ja stvarno ne znam zašto toliko ljudi ne voli ovog Ivaniševića, pa evo od 2000-e godine je počela nova era, nova istorija, preporodio je Gerontološki centar, isto kao kada se pre 2000 godina rodio Isus Hrist i od onda je sve drugačije.
  Ustanova se razvija vrtoglavim tempom, nesporna je to činjenica, jedino čujem od nekih radnika centra da ga zovu HAJČAR.
  Suviše puno rada za suviše malo para, verovatno nije tamo dovoljno cenjen rad, pa mnoge radnice zato i napuštaju centar i odlaze tamo gde su adekvatnije plaćene za svoj mukotrpan rad.

 2. Sofronije kaže:

  Nije on „Hajčar“ , već je to ceo sistem kroz neoliberalni kapitalizam, to oni zovu „racionalizacijom“ , pod tom famoznom rečenicom ukidaju radna mesta, preostalim zaposlenima povećavaju obim posla, a dobro je ako nesmanje platu, nego ostaje ista ! Većina glupih zemalja ide tim putem, putem stvaranja novog svetskog poretka, nažalost i naša ! Dok im to dozvolimo – trpećemo.

 3. X-MEN kaže:

  @AVET
  Ma nek gradi i ulaže u gerontološki( Ivanišević ) , to je ok , al što cigane potpomaže gradskim parama , deli im i šakom i kapom a oni ništa ne rade , kradu , pljčkaju , bodu noževima poštere i sl !

 4. Megille kaže:

  Kak da Ivaniševića nisu smenili ,pa on je bio istaknuti član DS…

OSTAVITE KOMENTAR