Brza pruga Budimpešta – Beograd u magli

Dugo razrađivana fantastična priča o brzoj pruzi između Budimpešte i Beograda koju bi kreditirali Kinezi, potrošila se kao i mnoge pre nje. Predugovori, ugovori, konačni ugovori…sve je to trajalo i podgrevalo nadu da ćemo možda dobiti nešto vredno i valjano. Čoveku je potrebna nada, koliko god bio svestan toga gde živi.

Kada su premijer Vučić i visoki kineski gost poboli i prvi simbolični prag nove pruge, razuman čovek bi pomislio da su stvari sada već došle do one tačke kada je vreme da se počne sa poslom. A u stvari, bila je to poslednja epizoda još jedne maratonske serije, jedne od onih kada nama konačno treba da krene zahvaljujući velikim infrastrukturnim projektima.

 

 1. godina: Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će građani Srbije moći da koriste modernizovanu brzu prugu Beograd – Budimpešta od 2018. godine.

Novi Sad, 23. decembra 2015 - Premijer Srbije Aleksandar Vucic i potpredsednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine Vang Siaotao na predstavljanju projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpesta.Vucic je prosao vozom relaciju od Petrovaradina do Ranzirne zelezniccke stanice Novi Sad. Duzina pruge na trasi Koridora 10 izmedju Beograda i Budimpeste je oko 350 kilometara, od cega je 184 km na teritoriji Srbije i 166 km na teritoriji Madjarske. FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb *** Local Caption ***

Od tada ni slova o ovoj temi, a kada je pre mesec dana u poseti Beogradu bio kineski predsednik, svi su bili preokupirani novom temom – željezarom u Smederevu.

A pruga? Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, kao i predsednik Kine Si Đinping saglasili su se da je pruga Beograd–Budimpešta projekat od strateške važnosti. Toliko.

Razlozi za to, što se na spisku od više od 20 sporazuma nije našao nijedan dokument koji se odnosi na ovaj prioritetan projekat, jednim delom su i pravne prirode. Ugovor, koji nije obavezujući, na inicijativu Kineza, spremao se duže od šest meseci. Ali, zbog nemogućnosti da se on uskladi sa regulativom Evropske unije od njegovog potpisivanja se odustalo.

Formalno, opšti ugovor za ovaj projekat postoji. Potpisan je 24. novembra 2015. godine kada je premijer Aleksandar Vučić u Pekingu prisustvovao Samitu Kine i 16 država centralne i istočne Evrope. On je tada objasnio da će projekat kreditirati kineska Eksim banka sa kamatom do dva odsto. Međutim, još se procenjuje koliko bi ovaj projekat (od Beograda do Budimpešte) mogao da košta. U javnosti su mogle da se čuju razne procene, a kreću se od 500 pa do 900 miliona evra.

Goran Nikolić, saradnik instituta za Evropske studije, kaže za “Politiku” da je za tu prugu koncesija najbolje rešenje kako Srbija ne bi povećavala svoj javni dug. Na taj način, projekat se ne bi finansirao iz srpskog budžeta ili kredita koji bismo mi uzeli.

– U tom slučaju, trebalo bi da budemo fleksibilni prema kineskim zahtevima, i da im damo što duži period korišćenja te pruge – smatra Nikolić.

Međutim, ono što nezvanično može da se čuje, jeste da za Kineze koncesija kao način finansiranja ne dolazi u obzir. Uostalom, koncesija nije predviđena ni okvirnim ugovorom koji je već potpisan.

Generalno, drugi problem može da bude usklađivanje sa evropskom regulativom. Prema rečima Gorana Nikolića, Evropa ne gleda blagonaklono na format „16 plus jedan” i povezivanje Kine sa zemljama regiona.

Po svemu sudeći, dakle, reč je o još jednom megalomanskom projektu u nizu. Ono što je realnije očekivati, to je modernizacija pruge od Novog Sada do Stare Pazove.KOMENTARI

 1. Reditelj kaže:

  Aleksandrav Vucic prica bajke, svadja se, vice, patetise, place, preti, izigrava magupa, pa onda opet malo place, kuka. Najbolji glumac medju svim glumcima u Srbiji. A usput i laze.

 2. S&S kaže:

  Nevidim šta je ovde iznenadjenje, pa ni do sada nisu ništa uradili

 3. oxford kaže:

  ne virujem dok ne vidim svojim očima

 4. Alisa kaže:

  Ma nije moguće! Pa Vučić je obećao, to mora onda da je istina. Pa sad, ako ne vidimo , to je naš problem. Ih kakvi smo, još ćemo se podsmevati SNS-u, a vidite kako napredujemo. Sad će izbori, glasaće svetina ponovo za ovog Andersena.

 5. Đuro kaže:

  Ma kakva pruga ,kakvi bakrači…eno Hrvati oslobodili Glavaša valjda je to najvažnije za državu.

 6. krokodil kaže:

  RUKOVANJE JE GLAVNO ZNAČI DOGOVOR POSTOJI .

 7. bac vranje kaže:

  heheh sta je to guzva za besplatnim sendvicima kad nema botova!!!!

 8. stormwatch kaže:

  Ako niste jos uvek shvatili, ovaj vas veliki vodja vas pravi budalama.

 9. adkersu kaže:

  Baron Minhauzen .

 10. antifašista kaže:

  E pričete tu bez veze – nema pruge ! Pa eno je na slici, lično mamlaz šrafio, da prodaje nama maglu, nama – ostalim mamlazima , koji sve ovo trpimo !

 11. Nikson kaže:

  U svakom slucaju je manji lazov od vasih prethodnih lazova koji su sve rasprodali i citavu Srbiju privatizovali na lopovski nacin.Bolje cutite!

 12. bac vranje kaže:

  Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže,
  ovaj život je borba, od rođenja do groba,
  zato ustani odmah!

  bulje su uvalili po vilama na Dedinju,
  šatro svi smo isti, ali svinje ipak vladaju.
  Pa smo hteli demokratiju, izašli na ulicu,
  trošili energiju, popušili kur….!

  Sad slušamo baronije iz usta loših glumaca,
  al ‘nisu oni vlast, već pozorište lutaka.
  Znam ja ko me laže i od koga sam ja zgažen,

  Popio si otkaz, to su reforme, to mora,
  nema plate, kasne rate, seku struju odma’,
  pa muriju, izvršitelje čekaš kad će doći,
  kao nekad tvoji preci Turke prve bračne noći.
  A ćutao si, verovao, nadao se, glasao,
  sad ne veruješ kako to na dnu da si se našao,
  zato trgni se na vreme, kad te boli glasno reci,
  to nisi dužan banci, al ‘si dužan svojoj deci!
  Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže,
  ovaj život je borba, od rođenja do groba,
  zato ustani odmah!
  Zahvaljujem se autoru Beogradskom Sindikatu na stihovima!!!!

 13. Jimi kaže:

  A Y to se gradi vec 30 godina pozoriste bazeni žinagoga itd…

 14. antifašista kaže:

  @ Nikson – lopov je lopov, bio manji ili veći, činjenica da je lopov dovoljno govori ? Jesu ukusni sendviči i dalje ?

 15. Nikson kaže:

  Otrcana ti je fora,promeni plocu i ne mlati uvek isto!

OSTAVITE KOMENTAR