Bunjevci obeležili nacionalni praznik „Dan Dužijance“

Država poštuje Bunjevce onako kako Bunjevci poštuju svoju državu u kojoj žive – poručeno je sa obeležavanja nacionalnog praznika ove manjine – Dana Dužijance. Dužijanca je drevni bačvanski običaj obeležavanja kraja žetelačkih radova, a i ove godine je okupila veliki broj poštovalaca iz ove nacionalne zajednice.

Svoju zahvalnost na novom žitu danas su iskazali i Bunjevci. Svečanom povorkom subotičkim Korzoom, velikim kolom na centralnom gradskom trgu, te polaganjem venaca na bistu popu Blašku Rajiću.

Foto:Vanja Vidaković

„Ova Dužijanca prolazi u znaku stote godine od devetsto osamnaeste godine, naš nacionalni praznik koji datira iz paganskih vremena, a koji smo na ove prostore doneli kad smo se doselili, sačuvali ga tri veka koliko smo ovde, mislim da je jedan od najboljih razloga zašto je nacionalni praznik“, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Hleb od novog žita bandaš i bandašica predali su na svečanosti kojoj su prisustvovali predstavnici Grada Subotica, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.

„Država hoće da poštuje Bunjevce onako kako Bunjevci prvo svoju državu u kojoj žive, a zatim i tradiciju koja ih je očuvala na ovim prostorima. Naime, bogatstvo i kolorit narodnih nošnji i tradicije koju su Bunjevci pokazali danas Subotičanima, ali i sve naše nacionalne manjine svakodnevno pokazuju u javnom životu Srbije, predstavljaju možda i našu najveću šansu sa kojom ulazimo u Evropsku uniju, u veliku porodicu naroda“, rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Bošnjak je najavio da će u petak biti raspisani izbori za nove sazive nacionalnih saveta, koji će najverovatnije biti održani početkom novembra i pozvao sve manjine koje su tokom protekle četiri godine postal punoletni da se upišu u poseban birački spisak i iskoriste svoje pravo, kako da biraju, tako i da budu birani.

 

RTVKOMENTARI

 1. Istinski Bunjivac kaže:

  https://vocaroo.com/i/s0N4usSASYv6

  Jednom se otac moj
  sa njive kući vratio pri,
  odenuo mi cokule dvi,
  i poveo me na trg.

  Bio sam dite još, i
  bilo mi je tek oko pet,
  al’ dobro pamtim bunjevački svet
  i svečan i sretan grad.

  Nisam razumeo kočije
  gužvu, znao sam tek
  nešto je važno, jer otac
  me tad prigrli snažno,
  reče mi: „Sine, gledaj i pamti“.

  I ja sam video Bajica Mirka
  i masan mu brk, bunjevotvorca,
  gospoda mog, ćelavog borca
  Tada sam ja video Mirka prvi put.

  Kada veronauk bi
  o njemu su nas učili sve,
  al’ život nam objasnio tek
  kolko je brkat Mirko.

  Bio sam deran već,
  kroz tamburu sam tražio reč.
  Pred jedno prelo prostruja vest
  da doći ce možda on .

  I ja sam stajao malen
  s tamburicom, predamnom sve,
  moje detinjstvo, pevac i žir,
  Svetlo plava i bela,
  predamnom on – debel’ i večan.

  I ja sam video Bajića Mirka
  i masan mu brk, bunjevotvorca,
  gospoda mog, ćelavog borca.

  Tada sam ja video Mirka drugi put

  Naš jezik nam je donio,
  dide i majke opismenio,
  Svaki čovek i svaki salaš
  znade ko je najveci bandaš.

  Tad dužijanca bi,
  Š’čikerije me vodio put
  na stanicama duž pruge svud
  njive i suva zob.

  Al’ ja sam video omali đeram,
  kombjna dim, široke njive,
  selendre što slobodno žive,
  nane i mir, i mrtvog fazana.

  I opet sam video Bajića Mirka
  i masan mu brk, bunjevotvorca,
  gospoda mog, ćelavog borca.

  Opet sam svud video Mirka.

 2. croat kaže:

  Jedan od stubova bunjevacke tradicije je vera, katolicka, a ovi srpski bunjevci ce izgleda praviti komunisticke bunjevce ili pravoslavne.

 3. Kluzo kaže:

  Vraca se komunizam

 4. 64 Zupanije kaže:

  Hrvate ste podelili ali Madjare necete, zato cete svi zajedno slaviti Svetog Istvana.

 5. afet kaže:

  pusti te vi kroati nas bunjevce na miru da zivimo i slavimo sta god hocemo i volemo i u koga da verujemo imate vi vaseg stepinca pa se njemu moli te a nas putsi te da se radujemo lepim stvarima igri ljubavi i lepoti pozz

 6. Raspop Teodosije kaže:

  @croat
  U celom tekstu se ne spominju ni Srbi ni Pravoslavlje. Zbog čega ti onda potenciraš tako nešto? Smeta ti miran saživot na ovim prostirim? Gledaj svoja posla, bavi se svojom verom koliko god hoćeš, pazi svoju familiju, a ostale građane Subotice (koje god vere ili nevere bili), ostavi na miru.

 7. IS. kaže:

  Hajde ostavite na miru ljude koji slave svoj praznik, vi dežurni pljuvači svega i svakoga! To vam je tolerancija i multi-kulti u kojima se kao kunete?
  Bilo je lepo i dostojanstveno. Svaka čast Bunjevcima. Srećan im praznik!
  Neka se slavi još vekovima !
  Vi drugi koje ove ne volite i pljujete, ako vam smeta ovaj praznik,
  eto vi ste svoj imali u nedelju. Niko vas nije ometao ni dirao, proslavili ste ga u miru i veselju. I bilo je lepo svima. Ostavite zato ove na miru.
  Neka svako slavi svoje praznike kako hoće, kada hoće i gde hoće, na dostojanstven i radostan način, sve dok to proslavljanje ne čini štetu i sramotu nikome drugome ili samom onome koji slavi.
  Neka nam je svima koji živimo u Subotici na ponos ovako lep praznik.

 8. ffilozoff kaže:

  Namece se pitanje-Na koju bi DUZIJANCU dosao pop Blasko Rajic???

 9. Dušanka kaže:

  Crnogorci i Hrvati su bratski narodi!Bunjevci i Srbi braća uvik!

 10. IS. kaže:

  @ffilozoff
  Ne nameće se. I koga je briga uopšte. Neka počiva u zasluženom miru.
  Tvoji su u EU već neko vreme, e pa kad jesu, sad prihvati raznolikosti, prihvati ravnopravnost, i da i drugi hoće da slave svoje. To je između ostalih pozitivnih stvari, jedna od tekovina te EU u kojoj su i pokrovitelji prethodno održane dužijance.
  Bilo je lepo videti ono u nedelju, bilo je lepo videti i ovo juče. Dostojanstveno i ponosno i jedno i drugo.
  Neka se slavi, neka se proslavlja.
  Neka svako slavi svoje.
  Dosta je bilo sivila i crnine.
  @64 županije
  neka se slavi i Szent Istvan.
  Neka slavi svako svoje i neka niko nikome ništa ne brani i ne pljuje.
  Ko hoće neka slavi, ko neće ne mora.
  Poštuj svoje, poštuj tuđe. To je stvar pristojnog kućnog vaspitanja pre svega, pa onda i stvar opšte i nacionalne kulture.

 11. u inat svima kaže:

  ..@ ..istinski z/bunjivac.aaaaauuuuuu….Dragi brasho, al si se zdravo nalupeto!Jel te mozda ne boli glava???

 12. u inat svima kaže:

  ..@ .. 64 zupanije .. Torockaji ………..pa ti brate imas gadne ideje !!! Jel si mozda zaboravi kako ste prosli na donu.???Slavi TI i svi Tvoji istomisljenici svetog pistiku ..kad kog hoces, ali u svoj zupaniji!!

 13. Burdus kaže:

  sidite di ste, ni za di ste NISTE.

 14. ffilozoff kaže:

  IS,pa ja i propagiram ideju da se slavi,ALI ZAJEDNO ko nekad i bice 20.000 ljudi na trgu slobode… ma mozemo EGZIT napravit od DUZIJANCE… 70-tih i 80-tih trg je bio krcat…ima egzit ,ima Guca,ZASTO ne bi bila i DUZIJANCA,Evropska atrakcija,a vec je…jer tolko nosnji nema ni Rim,ni London,ni Bec…ZIVILA SUBOTICA!!!

 15. Hrvoje kaže:

  Ovi Crnogorci ljube po potrebi i srpskog i crnog orla.Pevaju sve himne,sve za vlast i pare.Zato im Srbi još “veruju“.

 16. Dva u jedan kaže:

  @ffilozoff – Blaško Rajić bi pre 1918. došao na bunjevačku, a posle 1918. na hrvatsku Dužijancu. To je bio takav lik-dvoličnjak, do Kraljevine veliki Bunjevac, onda postao veliki Hrvat. U njegovoj kući je inače 1944. održana prva ilegalna sednica NOO (narodnooslobodilački odbor) za Suboticu a njegovo priklanjanje i podržavanje komunjara bilo je motivisano njegovim kroatofilstvom i sasvim izvesno da je doprinelo onom famoznom dekretu po kojem su oni koji se izjasne kao Bunjevci automatski upisivani kao Hrvati.

 17. bunjevac al redovan kaže:

  „Država poštuje Bunjevce…..“ kada bi DRŽAVI SRBIJI bunjevci stvarno bili bitna stavka tako da ih stvarno i poštuje, tada bi bunjevci bili proglašeni za DRŽAVOTVORAN NAROD DRŽAVE SRBIJE, jer, da nije bilo bunjevaca tj. rimokatoličkog bunjevačkog popa Blaška Rajića ( koji je izdejstvovao pripajanje Bačke, Banata i Srema kraljevini Srbiji ), onda srbi NIKADA ne bi imali teritorije severno od Save i Dunava i u ime tog priznanja bunjevcima i da bi im bila odata dužna čast, trebao bi za predsednika Srbije biti postavljen bunjevac tj. Mirko Bajić ko najvećma bunjevac međ bunjevcima i to za doživotnog precednika Srbije !
  U suprotnom, kako se to može videti svakoga dana, bunjevci služe velikosrbima samo kao igračke u njihovim rukama sa namenom da razjedine, oslabe i eliminišu Hrvatsku nacionalnu zajednicu u Srbiji i naravno, nadasve, bunjevci služe srbima za ismijavanje njevog divana tj. nešto kao dvorske lude – harlekini za zabavu !

 18. ffilozoff kaže:

  $ Dva u jedan-u plebaniji u Keru je pop Rajic odrzao u ilegali sastanak sa partizanima(ima i ploca na plebaniji…) Vi ga nepotrebno pljujete,jer ste cetnicki nastrojeni

 19. IS. kaže:

  Evo ga, @ffilozoff je i na ovoj temi našao neke četnike…
  Nije ti dugo trebalo.
  Jel vam Kolinda i ekipa isplaćuju iznos po pronađenom četniku ili imate neku ukupnu cifru koliko treba da ih nađete nedeljno ili mesečno na komentarima ovde i na drugom gradskom portalu ?
  Radiš li ti išta drugo u životu osim što mrziš Srbe, i Srbiju po celi dan?

 20. croat kaže:

  IS A sto bi covek voleo Srbiju kad je prvi Srbi nevole. Pogledajte nam gradove, isvrljani prljavi, politicari bi i od mame ukrali (a bogame su im ukrali i od bedne penzije), poljoprivrednu zemlju poklanjaju strancima pa okupator bi se bolje odnosio prema ovoj zemlji od samih njenih stanovnika!

 21. IS. kaže:

  @croat
  Da. U Hrvatskoj je mnoooogo lepše, nema žvrljotina na fasadama i đubreta po ulicama. Političari ne kradu. Poslovično su pošteni. Vlada ljubav i sloga i tolerancija. Niko se ne iseljava iz zemlje zbog malih plata i nedostatka perspektive. Gazde ugostitelji na primorju ne kukaju što nema ko da radi koliku god platu da ponude jer su svi mladi otišli.
  Do duše tema je bila dužijanca.
  Ne videh ni jednog bradatog četnika sa sve šubarom i kamom u zubima da nekoga kolje taj dan. Mada ono… Nema ih ni ostalih dana.
  Ali u vašoj uobrazilji samo Srbi bacaju đubre i šaraju fasade. Pljačkaju i otimaju. Kako pretekoste do danas ti i kolega ffilozoff?

 22. 64 Zupanije kaže:

  u inat svima i ti ces za koji dan slaviti Szent Istvana sa svima nama i to ce biti tako svih narednih buducih godina. Meni drago sto ce slavlje biti i u Subotici a i tradicionalno kao i svaki godine na Palicu. Subotica je grad Madjara.

 23. ffilozoff kaže:

  IS moj deda je takve kao Vi vukao za bradu sa Kosmaja,jer ste pobili vise Srba nego Nemci!!!

 24. IS. kaže:

  @ffilozoff
  malo si se preračunao u svojoj paranoji ja nisam ćetnik. Niko moj nije ubijao ni Srbe ni bilo koje druge.
  Nećeš verovati, ali da ti odam tajnu-Nisu svi Srbi četnici. Čak nije ni većina.
  Niti ti rade o glavi. Niti trčkaraju još i dan danas po bespućima Zelengore, Kosmaja, Suvobora. Niti mrze Bunjevce i jednog i drugog opredeljenja, niti imaju išta protiv i jedne i druge dužijance.
  Ja sam, na primer, oduševljen i jednom i drugom, volim ih i ponosan sam što se slave u mom gradu. Lepo bi bilo da je jedna zajednička, ali ako već ne mogu da se dogovore, bolje da su dve. Taman da nema svađe.
  Volim i što Mađari slave Szent Istvana i što i oni imaju svoj praznik hleba.
  Imam kratku kosu, redovno se brijem, gibanicu jedem vrlo retko. Obožavam prisnac.
  Ne posedujem ni šajkaču, a kamoli masnu šubaru sa kokardom.
  Mora da je mizeran taj tvoj život u prošlosti.
  Izađeš tako iz rupe u kojoj si uglavnom zavučen, pa zveraš na sve strane da ne naiđe ćetnićka crna trojka. Da te kolje.
  Ideš ulicom, a osvrćeš se da slučajno odnekud ne ispadne masan bradati srboćetnik, sa šubarom i kamom u zubima… Komedija si ffilozoffe

 25. ffilozoff kaže:

  He,he,he,da komendija sam,i dobro se zabavljam sa hepo kockom!! AL salu na stranu,cetnici i nedicevci su pobili vise Srba nego Nemci,,,Zbog Gavrila Principa je poginulo 50% srpske populacije,Na kosovskom boju Srbi su pobedili Srbe(pa i Marko Kraljevic je bio na strani Turaka)…Mehmed pasa Sokolovic je bio SRBIN….A NAJGORE,,najveci koljac Jasenovca je bio Maks Luburic,Srbin iz CG!!! JA sam miran Srbin SLOVEN plavih ociju iz SUBOTICE!!! Da poentiram glupane!!!

 26. ffilozoff kaže:

  P.S. Srbin ako nema plave oci je sumnjiv,Turcin???

 27. ffilozoff kaže:

  JOJ da Karadjordjevici pobili Obrenovice,a Djindjica ubili cetnici…

 28. IS. kaže:

  @ffilozoff
  Hahahahahaha !!!! Jako si poentirao…
  To si naučio u oš Žarko Zrenjanin ? Imali ste filozofiju tamo?
  Skroluj na gore da vidiš o čemu je tema. Nedić? Četnici? Nidge veze sa dužijancom bolesniče. Idi leči se.
  I onda ti nekome kažeš da je glupan? Nemaš bolji argument, nego da vređaš?
  Tačno mogu da te zamislim na dužijanci iz tvojih snova.
  Trče bandaš i bandašica, jure ih Nedić, četnici, Gavrilo Princip, Maks Luburić, Mehmed Paša Sokolović i Turci i onda se ti u nekom trenutku pojaviš suncem obasjan, plavih očiju da ih spasiš.
  Nadam se da imaš nekoga punoletnog u kući, da ti uzme te hepo kockice, dok nisi naravio neku štetu.

 29. u inat svima kaže:

  ..64 zupanije ..Sanjaj……………samo sanjaj!!!Subotica je na tvoju zalost u Srbiji!!A ti si jos u snu … Probudi se i radi nesto!!

 30. 64 Zupanije kaže:

  Mi ne sanjamo nista samo smo realni. Madjarska ce se jednoga dana vratiti u granice u kojima je bila pre trianon a prokejat velike Srbije koja nikad nije postojala je uvek unapred osudjen na propast.

OSTAVITE KOMENTAR