Bunjevci traže poništenje akta koji ih je proglasio Hrvatima

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine ukazuje da je na današnji dan 1945. godine, doneta naredba kojom je Bunjevcima oduzeto pravo na lično izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, a svi pripadnici tog naroda proglašeni Hrvatima i, takođe, pozvao skupštinu AP Vojvodine da taj akt proglasi ništavnim.

„Bunjevci su, nažalost, i danas izloženi osporavanju sopstvenog identiteta, jezika i kulture, iako imaju svoj Nacionalni savet i priznati su u Republici Srbiji kao autohtona nacionalna manjina. Brojni su primeri ovakvog delovanja i postoje strukture koje se ponašaju kao da je naredba i danas na snazi“, ističe se u saopštenju predsednice Saveta dr Suzane Kujundžić Ostojić.

Kako se podseća, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine podneo je inicijativu Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, da donese Deklaraciju kojom bi se naredba tadašnjeg Glavnog narodnooslobodilačkog pokreta Vojvodine od 14. maja 1945. godine okarakterisala kao akt nasilne asimilacije i kojom bi se konačno konstatovala ništavnost tog akta.

„Vlada Vojvodine je javno podržala ovu inicijativu, ali do danas ništa nije učinjeno po ovom pitanju. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i dalje instistira na donošenju Deklaracije, jer je to jedini način da se zaustave negativni tokovi i otvore putevi normalne komunikacije i saradnje“, ističe se u saopštenju.

RTVKOMENTARI

 1. аvet kaže:

  Ovo je sad već stvarno smešno, to je isto kao da Mađari sad traže poništenje Trijanonskog sporazuma.
  Ajte, radite nešto korisno, što je bilo-bilo je, niko vama sada više ništa ne osporava.
  Imate sva prava kao i svi ostali, sad ćemo 100 godina da se vraćamo u prošlost i svi ćemo nešto da tražimo što nam padne na pamet.

 2. croat kaže:

  Ajd dajte vise Bajicu neku dozivotnu funkciju il penziju al pod uslovom da ga nemoramo vise slusati! Moj predlog nek bude predsednik udruzenja menjaca stranaka, nacija i politickih uverenja!

 3. Bunjevac kaže:

  Avet,e stvarno si avet…!
  Bravo Bunjevci, bravo Suzana,bravo Mirko legendo!

 4. Bunjevac 100% kaže:

  Molim vas da mi neko od tkz. Rvata odgovori sta tu nije istina? Zivimo kao u demokratskom drustvu, a ovu fasisticku naredbu nikako da proglase nistavnom. Zasto, zato sto Vucic suruje sa Hrvatima mrziteljima Srba, Bunjevaca preko leda nas Bunjevaca. Zalosno i jadno. Kakve veze ima Suzana, Mirko ili bilo ko sa naredbom? Ona je postojala na stetu bunjevackog i sokackog naroda. Dokle vise na stetu Bunjevaca?????

 5. srbenda iz backe toplole kaže:

  Prvada ce biti zadovoljena kad- tad!!Mi Srbi smo uz bracu Bunjevce !(Sto opet ne znaci da mrzimo neke druge .) Posteno bi bilo sto pre da se ukine ta sramota od uredbe, a ne da se i dalje mrcvari jedan narod postene i cestite duse

 6. Definisi mi naciju kaže:

  Koliko su Posavci, Podravci, Sumadinci itd nacija, isto toliko su to i Bunjevci. Niciju naciju ne odredjuje jedan upravni akt niti je moze stvoriti ili ponistiti. Bunjevci jednostavno ne ispunjavaju niti jedan jedini parametar po kome bi mogli biti nacija.

 7. ffilozoff kaže:

  Namece se pitanje-kako neko ko je nosio stafetu Josipu Brozu,,sad se buni protiv odluke najveceg sina nasih naroda i narodnosti??? Namece se jos jedno pitanje-kako clan spo-a,,kao cetnicki vojvoda moze Bunjevce svrstati u izdajice nasih naroda i narodnosti,,kad su Bunjevci bili na strani antifasista??? Sklonite vec ovog prodavaca magle-ni sam ne zna ko je i sta je-bunjevac sa hrvarskim pasosem,Srbin clan spo,skojevac u mladosti,lizac Kostunice,Nikolica i Vucica…OVAJ je Bunjevce napravio budalama….

 8. Bunjevac kaže:

  ffilozoff
  Ti nisi baš sam sa sobom!
  Tebe treba žaliti,a posebno da ti se zabrani da ti komentariše o Bunjevcima!
  Kad je neka vest o bunjevačkim janičarima šta rade i šta kao slave,ćutiš ko popišan!
  Ti pričaš o multi kulti Subotice!pihhh

 9. bac Vranje kaže:

  Hmmm „autohtona nacionalna manjina“ e da mi neko objasni ovaj pojam kad se zna da nismo odavde onda ne mozemo biti autohtoni,jer se zna da ne poticemo sa ovih prostora tu smo naseljeni ,u 16. veku,a ako smo nacionalna manjina koja nam je maticna nacija ili ti drzava ? Kroz istoriju su nas svakako zvali i popisivali (Dalmati npr. je prvi pominjanje nas).Zato ne palite se mnogo ovo su samo jeftini politicki poeni,pa ko se upece ,upeca.

 10. Grande Nation kaže:

  Mene ovo sa dekretom podseca na vecitog studenta koji vec dvadeset godina ima samo jos jedan ispit da polozi i onda odmah da diplomira. Bunjevci su nacija, ali eto samo taj jedan prokleti dekret im nedozvoljva da se tako izjasnjavaju i da budu kao takvi priznati .

 11. jaran kaže:

  Alaj ovi politički kenjaju,toliko da zdravo daleko smrdi.

 12. Nikola kaže:

  Ajd onda Bunjevci prvo vratite Hrvatske pasoše!!!

 13. Bunjevac kaže:

  Vrlo je jednostavno,nek se svi koji su se prodali u rvate,vrate svojim korenima BUNJEVAČKIM,pa onda razni bačići,lukendići,žigmanovi …..ima još tu stoke…koja je…ne bi imala od čega da živi, i zato prave razdor ,jer su oni kao rvati!

 14. Stevan kaže:

  Ne traže Bunjevci, nego Bajićeva naprednjačka stranka ,koju on kao političar preletač,naziva Bunjevačka stranka gde je okupio zalutale Bunjevce.

 15. Amelia kaže:

  A oce li oni putovnice vratiti? Mislim kad nisu hrvati? Nema problema onda.

 16. Čolović kaže:

  Moj stav je da svako može da bude šta želi. Problem je u tome što se i najobičnije pitanje u ovoj državi politizuje. Bunjevcima je priznato nacionalno postojanje u Republici Srbiji, dakle na popisu mogu tako da se izjasne potpuno slobodno i ne vidim razlog što na svakih 15 dana mora da izlazi vest slične sadržine ovoj gore.

 17. Anonimni kaže:

  Gde se to jos u svetu priznaje?

 18. Bajićeva i Šešeljeva trbušina kaže:

  Ovo su ideje,stranke i političari „s đubrišta istorije“.Usmrđuju ionako propalu državu i predstavljaju proizvod njezinog moralnog i ekonomskog raspadanja.Oni nisu čak ni nazadnjaci nego proizvod moralnog i političkog truljenja.

 19. Megille kaže:

  Bajiću po ovome šti vi tražite Srbija će stvarno izgubiti Vojvodinu . Naime nakon 1918 stvorena je kraljevina Srba ,Hrvata i Slovenaca. E sad ako vi smatrate da niste bili Hrvati Vojvodina više neće biti deo Srbije kao Kosovo koji već nije deo Srbije a sledeće će biti Sanđak.Vi želte vratit Srbiju u granice iz doba 1878 godine…

 20. Bunjevac kaže:

  Megile-Ti si valjda Madar, pa ne znas nista o Bunjevcima, tebi je samo Trijanon u glavi. No, okupatori su jzgubili, a Srbija je uvek bila na strani pravde i pobednika, a ne na strani fasista!

 21. kad porastem bicu Veliki Bunjevac kaže:

  E da te sad cuje pradeda koji se borio za svoju domovini (Madjarsku) protiv Srba, ne znam sta bi ti rekao.

 22. kercanin kaže:

  hrvat………………….ta nikada.!!!!… srbin .. mmmozda??..BUNJEVAC UVIK I ZAUVIK!!!

 23. croat kaže:

  Bunjevac
  Osim u zadnjem ratu kada su izgubili sve uprkos tome sto su preuzeli celu armiju bivse drzave i pomalo se ponasali ko fasisti, Vukovar Srebrnica albanci u hladnjacama i taj rad. Toliko o pobedi i pravdi .

 24. Megille kaže:

  @ Bunjevac : Baš si ‘bunjevac’ vidi se po pismenosti …nije Trijanono već Trianon. Istorija ovih krajeva ti je slabija strana. A ko na čijoj strani je bio pogledaj u istorijskom -Vojnom arhivu u Beču i Budimpešti . Tamo ćeš možda pronaći svoje pretke koji su služili u Austrougarskoj vojci u prvom svetskom ratu ili u Mađarskim ‘Honvedima’ – ( Domobranima ) za vreme II svetskog rata…Dakako nisu bili na srpskoj strani…Najviše ste bili odani Franji Josipu i Carici Mariji Tereziji .Uostalom naslov Slobodnog kraljevskog grada Subotica vi ste u največoj meri otkupili od Austrijanaca…

 25. Lenin kaže:

  Bunjevci su hrvati!I fertik.Šta bi bili kad bi mađari tražili da i poređamo kao čangoše,paloce,siće,sekelje… i još ko zna po koje dijalekte.

 26. Marko kaže:

  „Bunjevac“ je u nekim problemima, očito…
  Spopali ga neki fašisti…. pa onda misli da su se Bunjevci prodali u Hrvate… a zapravo se ovi današnji „Bunjevci“ prodaju u Srbe… Pa one budalaštine o pravdi i pobednicima….
  Ehhhh…..
  Zapravo, verujem da mu je samo ime ovde bunjevačko.. ništa drugo… A javljao bi se…

OSTAVITE KOMENTAR