Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici do kraja godine

Centar za vantelesnu oplodnju trebalo bi da počne da radi ove godine, odmah po završetku građevinskih radova, saznaje „Blic“.

Projekat izgradnje Centra stao je pre oko godinu i po dana zbog nedostatka novca, međutim, prema rečima Slobodana Puškara, direktora bolnice, sasvim je realno očekivati da ove godine objekat bude završen.

Idejni tvorac Centra, prof. dr Aleksandar Radulović, upravnik Službe za ginekologiju i akušerstvo, kaže za „Blic“ da se najiskrenije nada da će, kao što je najavljeno, uskoro biti obezbeđeno još 7,5 miliona dinara za preostale radove i da će i ovaj deo Srbije biti pokriven zdravstvenom uslugom koja je više nego potrebna.

Po završetku radova sledi edukacija tehničara, a uz angažovanje jednog licenciranog embriologa, Centar ispunjava zakonske uslove da može odmah početi sa radom, pošto dr Radulović biološki i embriološki deo posla već godinama radi u zemlji i inostranstvu, a i licencirani je ginekolog sa supspecijalizacijom steriliteta i fertiliteta.

– Očekujem da u početku bude 50 do 100 ciklusa VTO godišnje, ali verujem da ćemo doći do nivoa od 250 koji je potreban za rentabilan rad. Podatke o broju parova iz Subotice koji odlaze u druge gradove na vantelesnu oplodnju po državnom programu imaju komisije, ali mnogi nisu evidentirani jer odlaze u privatne klinike. I u tome je važnost Centra, jer smatram da će se svako ko ima problem prvo obratiti u specijalizovanu ustanovu u svom gradu – kaže dr Radulović. On dodaje da je do sada u opremu uloženo skoro pola miliona evra.

– Opremi prolazi garantni rok, a ima značaj za naše stanovnike i to ne mali broj jer se radi o 15 odsto parova koji imaju problem sa začećem. Otvaranjem Centra sigurno bi doveli pacijente iz cele Vojvodine, ali i drugih krajeva Srbije, pošto za takvo lečenje ne postoje distance kada se čuje da se dobro radi. Po ovome do sada što je urađeno i po kvalitetu opreme, sigurno da bismo bili među najboljima, a to su nam potvrdile sve kolege iz struke, i lekari i embriolozi – kaže dr Radulović.

On veruje u menadžment bolnice, ali i lokalnu samoupravu, pošto ovakvi centri omogućavaju gradovima razvoj zdravstvenog i kongresnog turizma.

– Do sada je gradnju supspecijalističke ambulante finansirao grad, a oprema je kupljena zahvaljujući Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine i donacijama. Dobili smo ultrazvučni aparat od Diplomatskog kluba žena vredan 40.000 evra, a poslednja donacija su dva inkubatora od Vlade Mađarske, vrednosti 25.000 evra – podseća dr Aleksandar Radulović.

Više beba zahvaljujući državnom programu podrške

Centar bi odmah bio uključen u državni projekat podrške za vantelesnu oplodnju po kome je sada starosna granica za žene pomerena na 42 godine, a parovi imaju pravo na pomoć od države dva puta i po jednom od pokrajine i grada.

Zbog ovih pogodnosti, u Subotici je znatno povećan broj rođenih beba, pre svega blizanaca. Tako je 2017. godine na svet došlo 1.518 beba, a 2016. godine je bilo 1.386 porođaja, od čega 15 blizanaca, dok je prošle godine rođeno čak 39 blizanaca.

 

BlicKOMENTARI

  1. Đuro kaže:

    Telesna oplodnja je ipak mnogo komfornija nego vantelesna.

  2. SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE kaže:

    Zanimljivo da kad je vlada htela da besplatno obezbedi ovaj centar pre 7-8 godina rtadasnji nacelnik na odeljenju dr. Andjelic je to kategoricni odbio i mi nismo dobili,sad kad se placa sve to onda je u redu

  3. mitar kaže:

    Ovaj Radulovic je obio pragove svih stranaka i u svakoj je bio uclanjen samo da dodje do centar gde bi on zgrtao ogroman novac u svoje dzepove!!!!

OSTAVITE KOMENTAR