Čile, Egipat, Rusija… na Festivalu pozorišta za decu

Na radost dece svih uzrasta i na ništa manju radost svih ljubitelja i poznavalaca pozorišnog stvaralaštva za najmlađe, a posebno lutkarstva, u Subotici će od 20. do 26. maja ove godine po devetnaesti put biti održan Međunarodni festival pozorišta za decu.

 

U okviru takmičarskog programa biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja. Između ostalih, ove godine će posetioci Festivala imati priliku da vide predstave iz udaljenih zemalja i upoznaju manje poznate kulture. Tako će, u okviru zvanične selekcije Festivala, nastupiti Pozorište lutaka Davida Zuazole iz Santjaga (Čile) sa predstavom „Prljavo krilo“ i Kairsko pozorište lutaka iz Kaira (Egipat) sa predstavom „Velika noć“. U okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa Festivala, gostuje čak pet predstava iz različitih krajeva Rusije što će posetiocima omogućiti da na jednom mestu bolje upoznaju plodnu i raznoliku pozorišnu produkciju ove daleke zemlje. Takođe, u okviru zvanične selekcije Festivala, posetioci će imati priliku da pogledaju i predstave iz susednih i zemalja iz regiona – Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, ali i predstave iz Velike Britanije, Poljske, Italije, Francuske i iz zemlje domaćina, Srbije.

 

 

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 21. do 25. maja. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

 

U fokusu Festivala biće poljsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bjalistoka i Vroclava u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu Festivala.

 

Pored takmičarskog, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe: 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majsku škola lutkarstva, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, izdavaštvo i promocije knjiga.

 

– Dvadeset i tri predstave iz petnaest zemalja, sa tri kontinenta, govoriće nam literarno-scenskim jezikom svojih i tuđih bajki, skazki i kaža, iščitavati dramska dela svetske i naše baštine ili posegnuti, zašto da ne, za adaptacijom nadaleko glasovitog filmskog scenarija. Rečju, od legendi starih naroda, preko Andersena, braće Grim i Šarla Peroa do Šekspira, Čehova te ovovremenih dramskih autora. S ovakvim viđenjima i naumima koncipovao sam repertoar XIX međunarodnog festivala stavljajući ga na uvid, pre svega, deci, tim najstrožim kritičarima našeg tvoraštva, ali i svakom iskrenom i dobronamernom gledaocu – rekao je selektor i direktor Festivala, Slobodan Marković.

 

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce

 

 

 

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR