Čitaoci traže ostavku rukovodioca “Mađar so”-a i NSM

Čitaoci „Mađar soa“ pokrenuli su građansku incijativu kojom traže ostavke rukovodioca i urednika novina i predsednika Nacionalnog saveta Mađara. Za dva dana peticiju je potpisalo više od 260 čitaoca iz Subotice, Ade, Čoke, Kupusine, Sente, Bačke Topole, Novog Sada, Kanjiže, Oroma i drugih vojvođanskih mesta, pojedini novinari i kolege zaposlenih u tom listu.

agina

Za razlog navode „urušavanje jedinog dnevnog lista vojvođanskih Mađara u stručnom, moralnom i ljudskom smislu“.

– Zahtevamo trenutnu i neopozivu ostavku glavne urednice Marte Varju, direktorice Rozalije Ekreš, predsednika Tela ovlašćenih lica Lukača Ujheljia i predsednika NSM Jenea Hajnala. Dosta nam je! – navode nezadovoljni čitaoci.

Traže ostavku urednice „jer je za pet godina njenog uređivanja jedna od najznačajnijih intelektualnih institucija vojvođanskih Mađara srozana na nivo najobičnijeg stranačkog almanaha, jer je ne interesuje ništa osim dnevnih zapovesti iz SVM, jer gazi živote, egzistenciju, poštenje i dostojanstvo svojih saradnika zarad fotelje“.

– Zahtevamo ostavku Rozalije Ekreš jer je trpela i praštala rušilačke aktivnosti Marte Varju, jer je na nalog SVM stala u red izvršilaca. I Lukač Ujhelji snosi odgovornost za nastalu situaciju, navode građani i dodaju da smenu Jenea Hajnala, predsednika NSM, traže jer je praštao, podržavao i nije sprečao rušilačke aktivnosti.

Nezadovoljstvo zaposlenih u subotičkom desku „MS“ kulminiralo je pre oko mesec dana najavom da će NSM izmeniti statut lista što je i učinjeno čime je novinarima ukinuto višedecijsko pravo pravo da daju mišljenje o izboru urednika. U toku sednice NSM, 7. jula, na kojoj je doneta odluka i da subotički desk bude preseljen u Novi Sad, održan je protest na kome su novinare podržali i građani.

– SVM sa NSM javno sprovodi čistku i uvodi diktaturu. Ova stranka uvodi cenzuru i deli otkaze nepodobnim novinarima i ne krije nameru da počisti one koji im smetaju – rečeno je tada na protestu.

Savet je na prozivke odgovorio saopštenjem u kome se navodi da nije prihvatljivo da se odgovorni urednici biraju na poredlog novinara, za čiji rad odgovaraju.

– Novi saziv Saveta Novom Sadu, kao kulturnom, obrazovnom i medijskom centru Mađara u Vojvodini, daje veći značaj nego prethodni. U okolini Novog Sada vidi samo dodatno jačanje uloge tog grada. Svaka reorganizacija nosi promene, ali predrasude koje postoje po ovim pitanjima su zlonamerne – saopštio je posle sednice NSM.

 

Subotičke novineKOMENTARI

  1. Vesko kaže:

    Samo osinite. Dosta je bilo stranackih direktiva. Rarzmišljajte svojom glavom.

  2. Džaba vam Krečenje kaže:

    Bo’me, digla se velika sila od 260 potpisnika peticije i to iz najmanje 10 vojvođanskih naselja!!!. U proseku to znači da se u jednom naselju, kao što su Subotica ili Novi Sad, našlo čak 26 nezadovoljnih Mađara!!!
    Jebeno velika količina nezadovoljnih…. čak 260 komada od ukupno 260.000 Mađara koliko živi u Srbiji!!!

OSTAVITE KOMENTAR