Članovi Radnog tela LAP-a birani po principu „nisam doktor, ali mogu da pogledam“

Na poslednjojsednici Skupštine grada u Subotici usvojena je lista od četiri člana Radnog tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a). Odluci je pretohodio konkurs, nakon kojeg je nadležna Komisija obavila razgovor sa kandidatima .

Prema Modelu Agencije za borbu protiv korupcije, Komisiju za izbor članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) trebalo je da čine predstavnici lokalne samouprave, republičke institucije sa sedištem na nivou lokalne samouprave i većinom – predstavnici civilnog društva. U Subotici to nije bio slučaj , jer osim predstavnika vlasti nije bio ni jedan predstavnik civilnog društva. Zanimljivo je da je jedan od članova Komisije bio i Vladan Stefanović, vlasnik nekoliko elektronskih medija u Vojvodini. Tokom prošle godine tri Stefanovićeve firme dobile su više od trećine opredeljenih sredstava iz lokalnog budžeta namenjenog sufinasiranju medija samo u Subotici. VTV ComNet u čijem sastavu je TV Subotica dobio je 3,9 miliona, Radio Subotica million i 857 hiljada, a Magazin Dani million i 870 hiljada dinara. Prema navodima sajta „Cenzolovka“  „Vladan Stefanović poznatiji je široj javnosti po spornim privatizacijama lokalnih medija u Vojvodini i bliskosti sa SNS, kao i po učešću u spornim komisijama za medijske projekte, a u predizbornom periodu je na TV Subotici intenzivirana promocija istaknutih članova Srpske napredne stranke na svim nivoima vlasti.“

Nakon rangiranja Grad je dobio četiri nova člana koji jednostavno nemaju legitimitet, ne samo zbog toga što nisu izabrani po predviđenim pravilima, već i na osnovu biografija koje su postale dostupne javnosti.

Samo dva dana nakon što smo u gradu dobili Radno telo za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) Srbija je stavljena na listu zemalja s nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma Medjudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force). Prema tvrdnjama stručnjaka ovo je veliki problem za zemlju jer će da utiče i na ostale aspekte međunarodne pozicije Srbije – političke, po pitanju stranih ulaganja, poverenja u finansijske institucije, kreditnog rejtinga, bezbednosne pozicije ili uloge u borbi protiv terorizma.

S obzirom na to da su članovi Radnog tela LAP-a birani gotovo kao u vicu ( nisam doktor, ali mogu da pogledam), upozoravamo građane da je lokalna samouprava još jednom izigrala poverenje birača , te da ćemo posledice ovako neozbiljnih i neodgovornih postupaka osećati svi.  Trenutno je gotovo suludo očekivati da će vladajuća koalicija postupiti po Zakonu , moralu i pravdi. Nama preostaje jedino da o tome govorimoj avno i da u skladu sa principima za koje se zalažemo ukazujemo na sve nepravilnosti u radu lokalne samouprave.

GO DJB SuboticaKOMENTARI

  1. Alan Ford kaže:

    Ma nije valjda? Ko bi to očekivao od ove prepoštene naci koalicije na lokalu? Nezavisna komisija, ma dajte. Sa SNS-om na vlasti čak ni kafe kuvarice i domari ne mogu da budu nezavisni (misle svojom glavom). Nadmeni i bahati, uvereni da se u sve razumeju zajahali su gradsku upravu i prave primitivni Srbistan od Subotice. Jedino što im se mora priznati je visoka partijska lojalnost i visoko obrazovanje kod Miće Megatrenda.

  2. Juhor kaže:

    Ovo im je samo jedna briga vise na njihovom putu beskrajnog cerupanja gradskog budzeta, gde mi se JUL i DS postavka cine kao cvetitj na vetru.

OSTAVITE KOMENTAR