Collegium Musicum Catholicum na Mokranjčevim danima

Sutra će se u Katedrali svete Terezije Avilske s početkom u 19  časova održati koncert katoličke duhovne muzike kojim će se hor „Collegium Musicum Catholicum“ predstaviti na 53. Mokranjčevim danima koji se održavaju od 15. do 21. septembra u Negotinu.

Ovaj kamerni mešoviti hor koji sledeće godine puni 25 godina postojanja nastupiće sa 16 kompozicija  kojima će obuhvatiti period od gregorijanskog korala, preko renesanse i baroka, do savremenih kompozicija dvadesetog veka.

„Izuzetno sam ponosan što smo pozvani da učestvujemo na jednom od najznačajnijih festivala u našoj zemlji, kaže Miroslav Stantić, dirigent, koji ovaj hor vodi od 2002. godine. – Tu se u nedelju dana okupe najeminentniji muzički stručnjaci i biće to prilika da ih čujemo i da vidimo gde se i mi sami nalazimo na toj lestvici.“

Kako kaže Miroslav Stantić ovo će biti prva prezentacija katoličke duhovne muzike na Mokranjčevim danima, a hor će naravno izvesti i jedno Mokranjčevo delo što ga posebno raduje, jer je veliki poštovalac ovog stvaraoca i smatra ga ocem srpske muzike.

„U Subotici ovakvi događaji nisu retkost i mi smo više puta na značajnim gradskim događajima nastupali zajedno sa  pravoslavnim crkvenim horom „Sveti Roman Melod“. Ovim koncertom nosimo poruku o verskom, nacionalnom i muzičkom suživotu Subotice koja ima veoma bogatu muzičku istoriju kojom bi se mogla porediti i sa većim evropskim muzičkim centrima – ističe Stantić.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR