„Čovek mačka“ prebačen u najčuvaniji zatvor!

Osuđenik Alen Cigler premešten iz Sremske Mitrovice u Padinsku skelu na izdržavanje kazne. Znanac policije od 14. godine. Nekoliko puta, na spektakularne načine, bežao iz zatvora, ali i od mnogih policijskih potera.

Alen Cigler (37) poznatiji kao „Čovek mačka“ prebačen je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u zatvor u Padinskoj skeli, kako bi se, prema onome što smo saznali, sprečio njegov eventualni beg.

cigler

Ovaj Subotičanin, kojem je nedavno Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio kaznu od pet godina zbog nekoliko razbojništava, znanac je policije, i to od 14. godine. „Popularnost“ je stekao upravo bekstvima iz zatvora, ali i pred poterama. Na spektakularne načine uspevao je da umakne policajcima preskačući zidove, pentrajući se po krovovima, a jednom prilikom je kroz prozor ve-cea umakao iz policijske stanice. Upravo ta činjenica bila je presudna da bude prebačen u zatvor koji je po stepenu obezbeđenja najbezbedniji i najmoderniji u Srbiji.

 

Zbog načina na koji je Cigler, koji je pola svog života proveo iza rešetaka, u avgustu 2002. godine pobegao iz subotičkog zatvora, gde je služio kaznu od 12 godina, dobio je i nadimak „Čovek mačka“. Tokom jutarnje šetnje odjednom se izdvojio od ostalih, zaleteo se ka zidu i kao mačka počeo da se uspinje uz zid, pridržavajući se za prozore. Tako je uspeo da dođe do prozora kancelarije na drugom spratu, koji je razbio nogom. Zatim je otrčao do prozora koji gleda prema ulici, iskočio kroz njega i pobegao. Uhapšen je posle nedelju dana u blizini granice sa Mađarskom.

Maja 2013. godine pobegao je iz požarevačkog zatvora „Zabela“, i to samo pet meseci i 24 dana pre isteka kazne. Odavde, istina nije pobegao na spektakularan način. Jednostavno, nije se vratio posle odobrenog vikenda. Četiri meseca posle bekstva, uhapšen je zbog sumnje da je opljačkao menjačnice u Subotici i na Paliću, zbog čega je i osuđen na pet godina.

Tokom ovog postupka odbrana je uspela da dokaže da Cigler iz jedne menjačnice nije uzeo 45.000 evra, kako je tvrdio vlasnik, koji je očigledno video priliku da „zaradi“. Njegov advokat Slavko Petrić je tvrdio da je vlasnik menjačnice „hteo da isforsira odštetni zahtev“ navodeći da je u kasi imao toliki novac koji u blagajnama nemaju ni banke.

– Posle poslednjeg hapšenja, Cigler je jedno vreme bio u subotičkom zatvoru, ali zbog opasnosti da bi mogao da se ponovi scenario od 11 godina ranije, ubrzo je prebačen u beogradski Centralni zatvor – priča naš sagovornik. – Na ovaj korak, nadležni su se odlučili kad se Cigler, čisto da im pokaže kako može opet da pobegne, popeo na žice. Malo je reći da je zaposlenima u subotičkom zatvoru laknulo kad su mu videli leđa.

Cigler je ovde bio pod „posebnim tretmanom“ kad je imao posete:

– U pratnji petorice stražara dovođen je vezan. Kad bi ga uveli u prostoriju za posete, skidali su mu lisice, ali se ne bi odvajali od njega. Bilo mu je zabranjeno da sedi pored prozora, iako su na njemu rešetke. Za njega je bilo „rezervisano“ mesto blizu vrata, ispred kojih je naravno uvek neko stajao. Što je sigurno, sigurno.

Pod velikim merama obezbeđenja odvožen je iz Beograda na suđenja u Suboticu i vraćan nazad.

zatvor

– U tom periodu na zdanju u Bačvanskoj ulici stavljena je bodljikava žica – ističe naš sagovornik, napominjući da su neki skloni da veruju da je stavljena upravo zbog njega.

NESREĆNA PORODICA

Tokom poslednjeg suđenja, o Alenu Cigleru je moglo da se čuje da je imao veoma teško detinjstvo. Naime, svedočila je žena koja ga je zastupala prilikom prodaje stana, nasleđenog tokom njegovog boravka u Zabeli, i kod koje je stajao novac. Ispričala je da ga je upoznala kad je bio dete, da je rastao u nesređenoj porodici u kojoj je bio maltretiran. Navela je da je jako pažljiv prema njoj, jer joj za svaki rođendan i 8. mart šalje cveće.

BEKSTVO IZ DOMA

Cigler  je kao osamnaestogodišnjak pobegao iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, i to samo dva meseca pre isteka kazne, sa još jednim momkom. Po dolasku u Suboticu, policija ga je locirala, a da bi im umakao, oteo je Jozefa Kolara, koji kasnije nije hteo da ga tereti na sudu.

 

NOVOSTIKOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  On nije covek macka! Obican mladic koji je odrastao na Prozivci igrajuci se zmurke i vije po gradilistima sa naj boljim uspehom!

 2. Mister No kaže:

  Covek macka ili covek enigma . Alen me podseca na okorele robijase iz filmova koji krse zakon da bi ih drzali u zatvoru jer ne podnose slobodan civilni zivot .

 3. stormwatch kaže:

  Mislim jbt. Oni tog momka navlace na sve moguce strane po zatvorima, a jednog Kristijana Golubovica – proverenog kriminalca slave kao zvezdu i jos je postao junak klincima, strasno. I da pitam jos kada ce mali od vlasnika pinka u zatvor jer je ubio devojku na pesackom prelazu? Ja znam odgovor…nikad.

  PRAVDA ZA ALENA!

 4. ribar kaže:

  Napravili ste od njega heroja a obican kriminalac. Visestruki povratnik za vise razbojnistava dobio pet godina a neko koje ucinio jedno iz nuzde dobije vise nego on. Gde je tu pravni sistem.

 5. stormwatch kaže:

  @ribar

  Nece biti, covek je junak grada na neki veoma cudan nacin, a pravi kriminalci se setaju po gradu i ispijaju hladna pica po subotickim kaficima.

 6. Revizor kaže:

  @Stormwatch, dobro da si mi razjasnio da je Cigler junak, („na neki veoma čudan način“!) jer sam već mislio da je nacista! Sada lepo po gradu pa ko se šeta ili ispija hladna pića po subotičkim kafićima – odma` udri po njima, jer su „pravi kriminalci“! Opet nisi popio lekić?

 7. punisher kaže:

  Postovanje za ovog coveka, on je neslavni heroj Subotice. Interesantno da Apelacioni sud njega nije oslobodio, a covek nikog nije ubio, a narkomane, silovatelje i ubice ladno pustaju iz zatvora. Ja vise postujem ovakve ljude nego lopove i lazove u skupim odelima kao sto su krimopoliticari

 8. Anonimni kaže:

  to je ljudi legenda kulturan kriminalac kojih vise nema

 9. stormwatch kaže:

  @Revizor

  Evo ga gosn Revizor da on nesto razjasni, gosn revizore…..iz vasih pisanija ja znam ko su vasi junaci, ali moji junaci sigurno nisu Seselj, Nedic niti Ljotic, a vala ni ostala volumenda desnih extremista – ali ovaj decko JESTE. Sta mozete protiv mog misljenja? NISTA! Hvala lepo.

 10. Revizor kaže:

  „Moji junaci“ – a ti kao puno znaš ko su moji junaci, svaka čast! „Na neki veoma čudan način“. Za nekog ko je paranoično opsednut „nacistima“ i „desničarima“, i ko je u jednom komentaru čak i decu koja su maltretirala bolesnu školsku drugaricu nazvao „nacistima“, fenomenalno rezonuješ („na neki veoma čudan način“!) da je ova bitanga i lupež Cigler junak, „na neki veoma čudan način“. Ah, da, zaboravio sam, u zatvorima su, „na neki veoma čudan način“, sve sami junaci i poštenjačine, a kriminalci su na slobodi, šetaju i piju hladno piće. Po kafićima. Na neki veoma čudan način. Protiv tvog mišljenja zaista niko ništa ne može, jer za mišljenje je potrebno da čovek ima psiho-fizičke uslove (razum i mozak), a ti imaš samo čip koji se pali na reči „nacisti“ i „desni extremisti“.

OSTAVITE KOMENTAR