Csak egy kislány…

A 100 éves Eggerth Márta köszöntése

.

Los Angeles, 2012. április 17., kedd (MTI) – Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul telefonon köszöntötte Eggerth Mártát, a New Yorkban élő magyar származású világhírű koloratúrszopránt abból az alkalomból, hogy a jó egészségnek örvendő és még mindig éneklő művésznő kedden (április 17.) ünnepli 100. születésnapját.

A főkonzulátus ünnepi emléklapot küldött a nemzetközileg elismert magyar származású művésznek – közölte a külképviselet kedden az MTI-vel.

.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Eggerth Márta alig 11 éves volt, amikor 1923-ban először fellépett a Pesti Vigadóban. A magyar filmművészetben azzal tett szert hírnévre, hogy Jávor Pál oldalán 1929-ben, az első magyar hangosfilmben, a „Csak egy kislány van a világon”-ban játszott főszerepet. 1936-ban összeházasodott a kor ünnepelt operaénekes sztárjával, a lengyel Jan Kiepurával, akivel a 30-as évek végén az Egyesült Államokba vándorolt ki. Eggerth a New York-i Broadway musicaljeinek egyik nagy sztárja lett, 2000 alkalommal játszotta például a Víg özvegy főszerepét a Majestic Theatre-ben. Még 2006-ban, 94 évesen is nagy sikerű koncertet adott a New York-i Scandinavia House-ban.

.

Eggerth Márta a harmincas évek egyik legnagyobb európai filmcsillaga volt. A háború után azonban teljesen elfeledkeztek róla Magyarországon. 2001-ben egy osztrák tv-műsor vendégeként láttuk az akkor 89 éves művésznőt, aki a nemzetközi közönség előtt egy magyar dalt énekelt. A nézők felállva ünnepelték Eggerth Mártát. Felmerült bennünk a kérdés, vajon szülőhazájában miért nem ismerik. A hazai zenei élet sem igen hallott róla, legfeljebb az idősebb generáció, pedig Eggerth nélkül nehéz volt jó zenés filmet csinálni a harmincas években. Szóval valahogy el kellett indulni: minél többet foglalkoztunk az életművel, annál világosabbá vált a téma zenetörténeti, filmtörténeti jelentősége.

.

A művésznő egy nagy korszak utolsó képviselője, hisz kortársa Kálmán Imrének és Lehár Ferencnek. Magas kora ellenére ma is énekel és fájdalommal tölti el, hogy Magyarországra soha nem hívták. Egy nemrég elkészült film Eggerth Márta és lengyel származású férje, Jan Kiepura életét mutatja be, megjelölve a főbb állomáshelyeket, archív filmrészletek és fotók felhasználásával. A művésznő gazdag életpályája itthon még a szakemberek számára is szinte teljesen ismeretlen, pedig szerepléseivel ma is lenyűgözi New York-i, bécsi és berlini közönségét. Koncertezik, kiválóan beszél magyarul, bár 1939 óta nem járt szülőhazájában.

Eggerth Márta elmondta a főkonzulnak, hogy 100. születésnapján is előre tekint, mindenesetre a jelen sokkal jobban érdekli, mint a múlt. Születésnapi jókívánói egymás után hívják telefonon, jól esik neki, hogy ennyire sokan tartják meg őt emlékezetükben.

.

„Magyarország Los Angeles-i főkonzulátusa őszinte jókívánságait és elismerését fejezi ki 100. születésnapján Eggerth Mártának, a világhírű koloratúrszoprán énekesnek, aki anyanyelvét, magyarságát mindvégig szeretve és tudatosan megőrizte annak ellenére, hogy hosszú évtizedek óta távol él szülőhazájától” – hangzik a főkonzul által aláírt ünnepi oklevél.

.

„Az én életem unalmas volt. Nem jártam bulikra, nem ittam. Mindig gondolnom kellett a hangomra“ – idézte az énekesnő álnaivnak nevezett szavait a The Washington Post című lap, amely nagy cikkben méltatta Eggerth Mártát a születésnap alkalmából. A lap szerint Eggerth még ma, százévesen is féltve őrzi hangját, és örül annak, hogy mind a mai napig érintetlenül megmaradtak a képességei.

.

Mint mondta, az emberek gyakran kérdezik tőle, milyen érzés 100 évesnek lenni, de ő nem tud válaszolni, mert úgymond nincs összehasonlítási alapja. „Kérdezzenek meg, ha majd 200 éves leszek, akkor majd el tudom mondani, milyen volt 100 évesnek lenni“ – mondta az amerikai lapban az operett Callasának is nevezett világsztár.

.

Forrás: MTI 2012. április 17., keddKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR