Čudesni svet Milana Tucovića

Tajanstvena i neuhvatljiva raskoš dela Milana Tucovića osvojila Subotičane koji su posetili izložbu u Rajhlovoj palati. Ocena i stručne javnosti i publike je ista – to najlepša izložba u Subotici u poslednjih nekoliko godina.

 

Ljude, stare brodove, police, sanduke, kamenčiće, delove odbačenog satnog mehanizma, gnezda sa ptičjim jajima, požutele footgrafije, kao čudesnu alhemiju zaključanu u svojim slikama, doneo je Milan Tucović u Suboticu, u Modernu galeriji Likovni susret, u Rajhlovoj palati.

Verovatno najčudesnija pojava u srpskom figuralnom slikarstvu kraja prošlog i ovog veka, Tucović stvara paralelni svet minulih ljudi i predmeta oslobođenih tereta funkcije – alhemičari, čarobnjaci, mudraci, pisci, obasjani su mističnom svetlošću ili tamnim tonovima flamanskih majstora.

 

Otvarajući izložbu, likovni kritičar Đorđe Kadijević je naglasio da „kod Tucovića imate objekte koji podsećaju na ono što se zove čista predmetnost, a s druge strane površine tih objekata su oslikane, što podseća na tradicionalno, klasično, štafelajsko slikarstvo. I jedan i drugi element su kompatibilni i stvaraju čudnu situaciju subordinacije“.

 

Milan Tucović nije sklon javnom polemisanju o stvarima koje se tiču umetnosti, pogotovo ne svoje. On smatra da će čovek ako želi i ima cilj sračunat da spoji tradicionalno i moderno – promašiti:

 

„Čovek treba da živi punim plućima, noseći u sebi sve ono što je tradicijsko, što je, kako bi rekao Kiš, gorki talog našeg iskustva, a s druge strane, otvorenih očiju, da prihvata ono što se svakim danom produkuje kao neka savremenost.“

 

Jedan od najzaslužnijih što su se Subotičani susreli sa Tucovićevim stvaralaštvom, istoričar umetnosti Moma Pavlović, ističe da Tucovića zna odavno i da je „odavno bilo potrebno da se umetnik pojavi u ovom velikom i izvanrednom prostoru“.

 

Enigmu čudesne atmosfere Tucovićevih slika Subotičani će dugo pamtiti, naglašavajući da je „to najlepša izložba u Subotici poslednjih godina“. U svakom slučaju, imali čast i privilegiju da vide tajanstvenu i neuhvatljivu raskoš jednog velikog umetnika.

 

Izvor: RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR