Da li će i subotička tvrđava naprednjaka Elektrovojvodina postupiti po zakonu – dozvoliti da je građani kontrolišu?

Često smo u situaciji da se usled teških ekonomskih prilika neplaćeni računi za struju vode u isključivanje iste. Radnici elektrodistribucije bez zakonske osnove često i one koje zakon štiti isključe sa mreže jer ih niko u tome ne sprečava  ni ne kontroliše. Naime po Zakonu o zaštiti potrošača, zakon zabranjuje da bez struje ostanu ona domaćinstva u kojima žive građani koji su oboleli od težih bolesti, deca i osobe sa invaliditetom. Koliko se Elektrodistribucija  u Subotici pridržava zakona to vide građani Subotice. Dešava se često da stanovništvo koje je ekonomski i socijalno ugroženo isključuje sa elektrodistribucione mreže . Da u zimskom periodu ostanu bez   struje na koju se greju a da socijalni radnici zaposleni u državnim službama ih ne štite. Zabranjeno je Elektrodistribuciji da, u slučaju isključenja potrošača sa distributivne mreže, odnosno obustave pružanja usluga od opšteg ekonomskog interesa, uslovljava ponovno uključenje, odnosno nastavak pružanja usluge plaćanjem zastarelih dugova potrošača. Jedino što Elektrodistribucija može da naplati je u tom slučaju naknada za ponovno uključenje. Građani Subotice , potrošači su uskraćeni za mnoge predviđene zakonske mogućnosti jer jednostavno državna, javna preduzeća se ne pridržavaju zakona koji je u korist građana u ovom slučaju potrošača.

EPS je pristao i ,,dozvolio,, da i građani kao potrošači učestvuju u njihovoj kontroli posle tužbi potrošača pred Evropskim sudom i pritiscima od strane Ministarstva trgovine. Nepostojanje komisije za rešavanje prigovora, čime je kršen član 83. Zakona o zaštiti potrošača je rešen sa pristankom EPS-a da se formiraju komisije koje će učestvovati u kontroli rada, garantovano je i snabdevanje od strane EPS-a kao trgovca. Komisija se formira  na teritoriji cele Srbije – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i EPS Snabdevanju. U Komisijama je po pet članova, od kojih je samo po jedan iz potrošačkih organizacija. Komisije treba da analiziraju i stručno obrađuju prigovore krajnjih kupaca električne energije sa pravom na garantovano snabdevanje, kao i krajnjih kupaca kojima je obustavljena električna energija.

Smatramo da i u Subotici treba oformiti komisiju kako bi se problem rešavali brže i bolje na korist potrošača i građana Subotice. Da i Subotičani budu u prilici da učestvuju u obrađivanju prigovora i učestvuju u kontroli rada Elektrodistribucije jer po zakonu ista komisija vrši i kontrolu rada radnika Elektrodistribucije.

Dveri u Subotici se nadaju da će se odgovorni u Elektrodistribuciji u Subotici zamisliti nad svojim grubim kršenjem zakona koje traje godinama i pokrenuti mere koje idu u korist potrošača i građana Subotice.

 KOMENTARI

 1. SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE kaže:

  Gospoda kad se ve3 toliko zalazete za gradjane podnesite tuzbu da se ukine obracun PDV-a na obracunsku snagu i trosak snabdevaca, jer to po zakonu ne spada u osnovicu za obracun PDV-a koju treba gradjani da ploacaju. Sve ostala vasa saopstenja su luk i voda, uradite nesto konkrertno ako ste stvarno ozbiljni ,a ne produzena ruka raznih stranaka!!!

 2. EDB kaže:

  Ko da uradi nešto konkretno?
  Zveri… pardon Dveri?
  Ha ha ha…. koje su to intelektualne gromade. Jaki k’o volovi, a toliko i pametni.

 3. punisher kaže:

  SNS nikad nece postupiti po zakonu, to je 100%!

 4. Megille kaže:

  Samo napred Dveri-ukinite Radio-tv pretplate jer Elektrovojvodina taj namet naplačuje na sva brojila od stanova ,šupa ,garaža ,nusprostorija,Ukinite harač na paušalni iznos ,bez obzira da li vlasnik brojila troši ili ne troši struju.Ukinite ‘pravila ‘ po kojemu SNS ‘uhljebi’ se zapošljavaju u toj firmi. Proverite kako su se portiri zaposlili na tim radnim mestima ,koji su godinama bili šverceri na tržnicama u Subotici…po kojem konkursu za zapošljavanje ?

 5. Ferko kaže:

  Ako već država stremi evropskim standardima i demokratiji u kojoj se tako uveliko već nalazimo da me je tačno sramota to javno izreći onda kao građani subotice na izneseno imamo i prava i netreba da se skreće sa toga puta. Koliko pratim kao apolitičan tip, dveri jedine imaju snage da ovako nešto i napišu ali i istraže. Sada zastanimo i razmislimo . zar se neradi o našoj guzici? zar nam nije lepo napisano? zar nebi trebali i mi da nešto kao građani preduzmemo?

 6. Radoslav kaže:

  Dzibersko saopstenje. Suboticka ED je najbolja u drzavi po mnogim parametrima. I da, ne treba komisija kada odgovorni u preduzecu imaju obzira i za najugrozenije. Jedino ne treba imati sluha za kradju el. energije.

 7. ravnogorac kaže:

  Radoslav
  Šta znači najbolja?.
  Kad se izabere druga firma u nazovi tenderu koja je spremna da daje više para jer Laban radi kuću.Kad se za šišanje trave oko trafo stanica fakturiše 10 miliona i ode na plaćene bilborde SNS-a u gradu.Kad oni što rade u ED sprovode aktivnosti od vrata do vrata često u radno vreme.Kad je,, art de gusto,, pun u radno vreme.Da li to znači najbolja ili kad ti gospodin M…… da da uključiš struju a nije ni smeo da ti isključi.Nije problem ako je neko bot nego što kad komentarišu ne kažu istinu a istina boli.

 8. zis kaže:

  EDB@ zašto ne napišeš kolko vas je iz elektro vojodine odvezao vučko da vas prijavi u BG za izbore

 9. punisher kaže:

  Ravnogorac ubio si ga sa istinom.Vucko ce se preznojavati.

 10. Ferko kaže:

  Dveri su jedan pokret koji je okrenut narodu to sam uvideo prateći štampu jer njihove objave se mogu videti samo na ovom portalu. Što je dovoljan znak čiji su drugi portali ali i novine i onda kažu sloboda medija. MALO MORGEN. No zasada je ovako , narod će reći svoje i to onaj narod koji za sada nemože doći do izražaja.

OSTAVITE KOMENTAR