Da li je flaširana voda ispravna?

Ako ste se pitali ko kontroliše kvalitet flaširane vode koju možete kupiti u prodavnici i kako možete biti sigurni da li vam neko ne prodaje običnu česmovaču, odgovor je – niko.

 

Prema zakonu o bezbednosti hrane, nadležnost u ispitivanju bezbednosti flaširane vode ima sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja. Međutim, u ovoj inspekciji tvrde da je u njihovoj nadležnosti isključivo zdravstvena ispravnost, a ne sastav tečnosti koji se nalazi u flaši.

 

Kontrolu sastava koji je ispisan na deklaraciji trebalo bi da obavljaju poljoprivredni inspektori. Međutim, u Generalnom inspektratu Ministarstva poljoprivrede ističu da kontrolu kvaliteta flaširanih voda ne vrše, jer je ona u nadležnosti sanitarne inspekcije.

 

Politikin „Potrošač“ piše da i jedni i drugi ukazuju da potrošači mogu biti bezbedni jer sanitarci strogo kontrolišu zdravstvenu ispravnost flaširane vode, ali da im kada je kvalitet u pitanju ostaje samo poverenje u proizvođače.

 

Dobro bi bilo i znati gde se vrši kontrola i da li postoje propisi o skladištenju. Flaširana voda se transportuje šleperima ispod cirada na velikim temperaturama a recimo jedan subotički distributer (pre par godina se fuzionisao sa većom veleprodajom), je  vodu i sokove skladištio u dvorištu magacina na suncu kakvo je baš ovih dana. Nakon nedelja i meseci stajanja u plastičnoj ambalaži na suncu, teško će onog ko je video taj prizor, ubediti da je ta tekućina zadržala sva svojstva koja bi morala da ima.KOMENTARI

  1. emanuel kaže:

    plastika nije zdrava … i sve sto se drzi u plastici tek nije zdravo (u ovom slucaju voda) 
    koga interesuje neka pogleda PLASTIC PLANET

     

  2. e kaže:

    Ne znam za Srbiju, ali u Italiji zakon o flasiranim vodama datira iz 1910. kada je ona smatrana „lekom“; znaci ni dan danas ne postoje propisi koji ogranicavaju kolicinu sodijuma, teskih metala, soli, itd., sto znaci da ona iako mikrobioloski ispravna, njen hemijski sastav nije odredjen zakonom. Par casa takve vode sigurno nisu stetni, ali ako se pije samo takva voda moze biti i te kako stetna. A da ne pricamo o plastici, transportu sleperima…i sto se tice nezdravosti, a pre svega sto se tice ambijenta…

OSTAVITE KOMENTAR