Da li je pešačka zona zaista pešačka?

Pešačka zona u Subotici  regulisana je  „Odlukom o pešačkim zonama i vođenju teretnog saobraćaja kroz naseljena mesta na teritoriji Grada Subotice“ i obuhvata Korzo, Mali Korzo, Trg cara Jovana Nenada, šetalište na Prozivci , na Radijalcu, kao i uz obalu  Palića. Osim pešaka, pešačku zonu uz posebnu dozvolu mogu koristiti i određena motorna vozila.

Odlukom o pešačkim zonama propisani su uslovi koje određeno motorno vozilo treba da ispunjava da bi se kretalo u pešačkoj zoni, vremenski period kada je pomenuto kretanje dozvoljeno, kao i kategoriju lica koja mogu da dobiju odobrenje. Sekreterijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj nadležan je za izdavanje odobrenja  vozilima za ulazak u pešačku zonu, a dozvole mogu da se izdaju najduže za period od godinu dana.

BiciklI ne spadaju u kategoriju vozila koje mogu dobiti odobrenje, pa tako vožnja biciklom  korzoom nije dozvoljena, ali zato postoje alternativni pravci.

Nadzor nad vozilima koja se kreću pešačkom zonom vrše gradske inspekcijske službe i komunalna policija, a za nepoštovanje pravila propisane su novčane kazne koje se kreću u rasponu od 5000 do 50.000 dinara u zavisnosti da li se radi o fizičkom ili pravnom licu. U planu za ovu godinu je postavljanje potapajućih stubića na ulazima u pešačku zonu što bi omogućilo bolju kontrolu ulaska i onemogućilo nesavesno korišćenje odobrenja.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Sofronije kaže:

  Triba vadit policija selepe kao nekada !

 2. ludom radovanje kaže:

  Suboticu će uništiti Biciklisti.

 3. Velosiped kaže:

  Suboticu su izgradili biciklisti. Pesacka zona (Korzo) nije toliko frekventna pesacima da ne bi bilo mesta za bicikliste. Najveci i jedini problem je medjusobna tolerancija i uzimanje obzira jednih prema drugima.

 4. Anonimni kaže:

  A da li je biciklistička staza zaista biciklistička? Ovo je samo jedan od primera, nekad bude parkirano nekoliko automobila, bez pardona, tako da moraš sa biciklom sići na put pa onda isti ti vozači negoduju što ih ometaš na „njihovom“ posedu! A ako nekom nešto i kažeš, drvlje i kamenje! Tako da da… ako će Subotica da propadne to je zbog ponekog bicikliste koji prođe pešačkom zonom.

 5. ludom radovanje kaže:

  Nadam se da ovi koji su mi dali + dali jer su shvatili sarkazam i adekvatnu reakciju na tekst. A ovi koji su dali minus, dali jer nisu shvatili isto.

 6. Istina... kaže:

  Zar još uvek sumnjate da Antisistem postoji!?

 7. Velosiped kaže:

  @ Ludom radovanje
  Sada kada si skrenuo paznju da se radi o ironiji (sarkazmu) shvatio sam i ja tvoju poruku. Ja licno ne ocekujem od publike na ovom portalu neke finese u izrazavanju i zbog toga sve sto je napisano i kako je napisano uzimam zdravo za gotovo. To je nazalost tako, i tome me uci visegodisnje iskustvo sa ovdasnjim forumasima.

 8. Mackica kaže:

  U saopstenju lepo pise da je saobracaj motornih vozila strogo regulisan, a voznja bicikla zabranjena i mislim da tu nije nista nejasno. Nikom nece otpasti pedala ako bude zaobisao Korzo, a za ove strucnjake sto voze preko setalista kako ne bi platili parking stvarno mislim da su sve reci suvisne. Ko nema ni malo kulture u ponasanju, nema ni u saobracaju

 9. Verka kaže:

  Kad vec spominju pravila i propise mogli su i sneg do kraja ocistit!!!

 10. stormwatch kaže:

  Po komentarima ovde, vidi se da je Suboticu zapljusnuo talas ovih sto u svojim krajevima iz kojih su dosli nikada nisu videli da grad ima uredjen biciklisticki saobracaj niti bicikle, i da im je videti osobu koja vozi bicikl tipa „A shtaaaaaa je tooooo?“ ….e Subotice u shta se pretvori.

 11. Sundara kaže:

  bitno je da mogu ceo dan da tutnje kola od kineskih robnih kuca i banaka i raznoraznih trezora i picerija

 12. Milica kaže:

  Sto se ne bavite malo zagadjenjem vazduha ili bukom u gradu vec su odjednom bicikle problem

 13. dux kaže:

  Hodaju poput goveda nasred ceste , Trotoar za pešake nepoznati pojam. A kad ih pregazi alkoholisani ili naduvani vozač auta onda kuk ,plać ,kuku lele…U Subotici već više ima Vozila nego građana ,dobro su ovo izveli nemački ‘donatori, . Daju novac Srbiji da kupe njihove šklopocije od automobila koje nigde više u svetu ne bi mogli ovako masovno i masno ‘udomiti’ sem reciklaže A na kraju ti novci ipak se vraćaju njima istim donatorima u uvećanom iznosu. Ekonomija bre Srbijo…daju ti a na kraju na tom davanju enormno zarade…

 14. ČINJENICA kaže:

  Ako na metar i frtalj „širokim“ trotoarima i biciklističkim stazama u Radićevoj, Maksima Gorkog, Đure Đakovića. Somborskom putu (do Buvljaka), kao i na Karađorđevom, Senčanskom, Majšanskom…na stazi do i od Palića, uz međusobno uvažavanje cirkulišu pešaci i biciklisti, zašto onda navodno ne mogu na širok Dunav, ravan Srem raspojasanom korzou? Pogotovo što su oivičene staze sa kandelaberima (svetiljkama) na vas celom Trgu,a ne samo na korzou, „dušu dale“ da budu – biciklističke. Svako drugačije ponašanje, kao i parkiranje na trotoarima, pešačkim prelazima, bus stajalištima, zelenim površinama…bilo bi „viđeno“ za „udarce po džepu“ ili po leđima, zavisno od izbora. Inače, svojevremeno, ulica Borisa Kidriča je tokom dana i noću bila saobraćajnica, a u večernjim satima Korzo u pravom smislu reči.

 15. !% kaže:

  obeleziti crvenom bojom (kao i kod prelaza ceste) i resen problem..

 16. Caciocavallo kaže:

  Ako u Zapadnoevropskim zemljama mogu da unesem biciklu u autobus, tramvaj, metro ili voz onda ne vidim razlog zasto bi se u Subotici zabranila citava pesacka zona za bicikliste. U navedenim zemljama se unosenje bicikle placa dodatnom kartom, ali se u isto vreme i apeluje na bicikliste da svoju biciklu ne unose u vozilo ukoliko trenutna situacja (guzva) to ne dozvoljava. Dakle uz malo razuma i tolerancije svaki problem moze biti resen.

 17. toto kaže:

  Cemu tolika nekultura u saobracaju, pocevsi od pesaka, biciklista i naravno najvise od vozaca motornih vozila. Zar je stvarno problem, nekom ko ide biciklom, da obidje taj korzo ili da pregura biciklu tih 450 m koliko je dugacak ceo korzo (ukljucujuci i mali korzo). Verovatno jeste, zato sto smo postali toliko bahati i razmazeni da je to prevazislo svaku meru. Svako gleda samo svoj interes a za ostale ga „zabole“.

 18. ČINJENICA kaže:

  @ toto

  Po tebi možda bi biciklisti trebalo da obiđu ili, pak, guraju svoje velosipede i na, s moje strane gore pomenutim, ali i drugim ulicama sa uskim trotoarima? .Baš ti i nije nekirezon!

OSTAVITE KOMENTAR