Damen frizer i manikir u Borovo ulici

Pričaju ovih dana u „Slončeku“ na Radijalcu o starim vremenima i jednom begešaru. Kažu i to kako je imao lep dugačak NOKAT na malom prstu. Kao slonova kost, kvalitetan, žut…

I danas neki muškarci puštaju nokat na malom prstu pod izgovorom da njime okidaju žicu ili otvoraju cigarete i napolitanke, čak tvrde da je to „higijenski“ nokat jer njime čačkaju zube ili uši…

Sva je prilika da nije ništa od toga već tim detaljem žele da pokažu kako u životu ništa teško ne rade. Puštanje i negovanje noktiju postoji od drevnih vremena, pogotovo na Istoku gde je time potvrđivana pripadnost višim kastama. Gde ćeš očiglednijeg dokaza da ne dižeš ništa teže od kašike, nego što su dugi negovani nokti.

Damen frizer i manikirnatpis u pasažu u Rudić ulici, opstajao od tridesetih godina pa sve do kraja prve decenije dvehiljaditih. Nije sačuvan.

MANIKIR (spoj latinskih reči “manus” što znači ruke i “cure” – briga).

Žene ne bi propustile da ulepšaju bilo koji deo tela gde je to moguće, a nokti su idealna površina na kojoj može da šara, briše, pa ponovo šara. Za nastanak laka za nokte mogu da zahvale auto industiriji koja je pre jednog veka izbacila boju za kola čijom modifikacijom se došlo do današnjeg „nail colour“.

Istoriji grada Subotice dodajmo i ovu predratnu sliku salona MARICA u Borovo ulici (Dimitrija Tucovića br 8)

Danas

LanskyKOMENTARI

 1. Nail Studio kaže:

  Duzina noktiju kao stausni simbol i pokazatelj socijalnog polozaja individue su svim istorijskim epohama ostali zabelezeni. Dovoljno je da pogledamo u necije ruke i nokte i da nam odmah bude jasno sa kime imamo cast. Lepe i negovane ruke danas nisu nikakva retkost. Vestacki nokti su potpuni modni trend i idealno mesto za sakupljanje bakterija. Ima i onih osoba koje imaju crno ispod noktiju gde takodje ljubomorno cuvaju svoje bakterije. Crnilo njihovih noktiju obicno ulepsavaju zutim kontrastom nikotinskih prstiju. Makaze, voda sapun i cetkica za ruke, jos nikada nikome nisu naskodili.

 2. Mica tica kaže:

  Prvi natpis(koji nije sacuvan)nije bio u borovu ulici..vec u ulici za mlecnu pijacu.Negde gde je lale šuster

 3. Lansky kaže:

  Tačno !
  Pasaž između Rudića i Borovo ulice (kod tašnarke). Greška ispravljena.

 4. zebec kaže:

  Najjači utisak mi je upoređivanje dve fotografije („Marica“). Na starijoj nisam uspeo da prepoznam lokaciju. Lepo bi bilo da svaki put, kad god je moguće, da pored stare fotografije postavite i jednu iz sadašnjih dana.

OSTAVITE KOMENTAR