„Dan otvorenih vrata“ u hemijskoj školi

Što je sredina manja, to škole moraju biti više fleksibilnije u odabiru profila koje će školovati. To je nedavno poručio ministar prosvete. Jedna od takvih je i Hemijsko-tehnološka škola u Subotici koja je danas organizovala „Dan otvorenih vrata“ gde su osmacima pokazali široku lepezu zanimanja za koje ih mogu školovati.

Šta ćeš biti kad porasteš? Sazrelo je da ova deca konkretizuju svoje odgovore na pitanja iz detinjstva. Pekar, lekar ili apotekar? Za pekara se mogu obrazovati u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici i računati na siguran posao. Pa i stipendiju. Slično je i sa modelarima odeće.

„Škola mi se mnogo sviđa i znam da želim da upišem za modelara odeće. Potrudiću se što više mogu. Jako sam kreativna inače i mnogo volim da crtam. Takođe se bavim dizajniranjem i kreiranjem, sama sam započela još pre par godina i – mnogo mi se sviđa ova škola“, kaže učenica osmog razreda OŠ Sonja Marinković Anđela Lebović.

Prilagođavanjem ponude obrazovnih profila tržištu rada škola je postigla visok stepen zapošljivosti svojih učenika po dobijanju diplome. U prevodu, iz školske klupe mogu odmah na posao.

„Pekar možda može da bude jedan od najboljih primera, gde recimo za početnu platu može da dostigne čak i osamdeset hiljada dinara, što mislim da je zaista izvanredno i predstavlja jedan značajan motiv, naravno, pored ostalih motiva, kao što su mogućnost daljeg školovanja ili čak pokretanja sopstvenog posla“, poručuje direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković.

Upravo zbog toga škola u nastavi neguje i razvoj preduzetničkih veština. A i sama struktura pojedinih preduzeća im je najbolja reklama.

„Potražnja za našim modelarima odeće je velika. Kompanije koje zapošljavaju hiljadu i dvesta zaposlenih kao što je Kalcedonija, po nekim podacima, ja mislim da je trećina zaposlenih završila našu školu“, dodaje Matković.

Osim po aktraktivnosti zanimanja, ova škola izdvaja se i po uslovima za rad. Naime, Kancelarija za javna ulaganja opredelila je više od stotinu pedeset miliona dinara za obnovu ove škole, tako da učenici sada imaju savremene učionice.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR