Danas je Međunarodni dan borbe protiv droge

Generalna skupština UN je Rezolucijom 42/112 iz 1987. godine 26. jun proglasila Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Od 1988. godine taj datum  obeležavaju građani širom sveta.

 

 

Kampanju povodom 26. juna sprovode odgovorni i u Srbiji dugi niz godina, sa ciljem da se društvo motiviše za učešće u svim aktivnostima koje mogu da doprinesu smanjenju zloupotrebe droga. Vlada Srbije je 2009. godine usvojila Strategiju za borbu protiv droga za vreme od narednih pet godina.

 

Opšti cilj Strategije je očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva smanjenjem korišćenja droga i štetnih posledica prouzrokovanih zloupotrebom narkotika.

 

Cilj je da se to postigne koordinacijom, smanjenjem ponude i tražnje droga, informisanjem, istraživanjem i evoluacijom i međunarodnom saradnjom. Srpska policija ove godine otkrila je brojne lance krijumčara, proizvođača i prodavaca droga i zaplenila oko 800 kilograma raznih vrsta narkotika.

 

Današnji dan je izabran za dan borbe protiv droga u znak sećanja na kineskog službenika Lina Zeksua, koji se borio protiv prodaje droge u Kini u 19. veku i naredio uništenje ogromnih količina narkotika.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR