Danas počinje jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić

Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić počinje danas na Paliću i u Subotici prikazaće stotinak filmova raspoređenih u 12 programskih celina. Festival će na Letnjoj pozornici otvoriti dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, koji će tom prilikom i formalno preuzeti dužnost predsednika Saveta festivala od glumice Mire Banjac.

Publika će biti u prilici da pogleda i slike iz porodičnog albuma festivala od 1993. do 2017. godine i da pozdravi reditelja filma „Styx“ Volfganga Fišera, gosta festivala.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen internacionalni žiri festivala koji će raditi u sastavu: mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković.

Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju.

Biće takođe predstavljen FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska), koji će dodeliti nagrade u selekciju „Paralele i sudari“, kao i međunarodni žiri kritike (FIPRESCI) čiji su članovi: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Nakon toga, program festivala otvoriće van konkurencije italijanski film „Srećan kao Lazaro“ Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu.

Posle njega uslediće višenagrađeni nemački film „Styx“, okeanska alegorija o odgovornosti pojedinca u suočavanju sa migrantskom krizom.

Nagrada „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskom filmu biće uručena Radetu Šerbedžiji 15. jula, a Brajanu Koksu 16. jula.

Glavni takmičarski program predstaviće 14 filmova.

Pored već pomenutog „Styx“, tu su i „Devojka“ Lukasa Donta (Belgija), „Kristal“ Darje Zuk (Belorusija), „Nekretnine“ Aksela Petersena (Švedska), „Godina majmuna“ Vladimira Blazevskog (Makedonija), „Karmen i Lola“ Arantske Ećevarie (Španija), „U ratu“ Stefana Briza (Francuska), „Granica“ Alija Abasija (Švedska/Danska), „Uteja – 22. jul“ Erika Popea (Norveška), „Krtica“ Rasmusa Klostera Broa (Danska), „Genesis“ Arpada Bogdana (Mađarska), „Tranzit“ Kristijana Pecolda (Nemačka).

Film van konkurencije „Bez dodira“ Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu, zatvoriće festival.

Selekcija „Paralele i sudari“ kroz 14 ostvarenja prikazaće eklektičnu i stimulativnu sliku Centralne i Istočne Evrope, a publiku očekuje i 30 hrabrih i izazovnih ostvarenja u programu “Mladi duh Evrope”, kao i program „Ekološki dokumentarci“.

Nagrada “Underground Spirit” 25. festivala otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, nekadašnjoj dugogodišnjoj predsednici Saveta festivala, koja će biti otvorena 17. jula, predstavu „Kad bi Sombor bio Holivud“ o pioniru filma Ernestu Bošnjaku, promociju dopunjenog izdanja knjige Nebojše Popovića „Dodir večnosti“ o dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, a o novim laureatima pisao je stalni saradnik festivala Ivan Aranđelović.

U planu su i okrugli stolovi, radionice, master klasovi, koncerti, a na radost festivalske publike jedan od njih održaće Rade Šerbedžija 15. jula na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici, sa početkom u 22 sata.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR