„Dani Dežea Kostolanjija“ u Subotici

Gradska biblioteka u Subotici je po 26. put organizovala manifestaciju „Dani Dežea Kostolanjija“, posvećenu bogatom književnom opusu autora romana „Ševa“ i „Zlatni zmaj“.

„Onaj ko ovde odraste, tom su oči šire nego onima koji životno krštenje dožive u jednoj mudro uređenoj prestonici. Mene su tajanstvenost koja se skriva u mađarskoj provinciji i mistika koja se skriva u čoveku iz palanke nagnale na pisanje i samo se u toj meri osećam piscem u kojoj sam dobio snagu od sile koja deluje u provinciji“, tako je književnik, novinar i publicista Deže Kostolanji pisao o Subotici koja je, na rođendan autora romana „Ševa“ i „Zlatni zmaj“, organizovala manifestaciju „Dani Dežea Kostolanjija“.

„Svake godine je veliko interesovanje za te „Kostolanjijeve dane“, i za događaje za srednjoškolce i sad, ove godine, ia za osnovoškolce smo organizovali, i za naučni skup. A na naučnom skupu su uvek neki istaknuti naučnici, pisci iz Mašarske i iz Vojvodine“, kaže članica Organizacionog odbora „Dana Dežea Kostolanjija“.

U Gradskoj biblioteci u Subotici održan je stručni skup na kome je pesnik iz Budimpešte Geza Seč, nosilac nagrade „Košut“, održao predavanje pod nazivom „Nakon sto godina“, a istoričar umetnosti iz Erda Laslo Urban – „Zašto Kostolanji nije dobio Nobelovu nagradu?“

Književne odlomke čitala je Eržebet Biro, a istoričarka umetnosti iz Budimpešte Ida Kovač priredila je projekciju nazvanu „Lica Kostolanjija“. Kao i svake godine, položeni su venci na bistu Dežea Kostolanjija, na spomenik „Gimnazijalac“ i na spomen-ploču na zidu Gimnazije „Svetozar Marković“.

RTV KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR