Danilo Dulić: Bez obrazovanja nisam kompletan sportista

Da nisam verovao u sebe, niko ne bi verovao u mene! Sa tim mislima uvek ulazim u bazen, ma kakva konkurencija bila oko mene. Ne jurim rezultat, već da dam sve od sebe, da budem, što bi rekli, najbolja verzija sebe. Onda dolaze i rezultati – odlučno i iskreno priča nam mladi Subotičanin Danilo Dulić (12), najbolji plivač u našoj zemlji u kategoriji pionira.

Već na prvi pogled se vidi da za njega ne postoje granice, već da su one tu da ih on pomeri i postavi. Na izmaku prošle godine, kao član Plivačkog kluba Spartak, vratio se iz Niša sa tri zlata i jednim srebrom i oborenim nacionalnim rekordom na 200 metara kraul stilom. Ali, on je vlasnik i državnih rekorda na 100, 400 i 800 metara kraul i na štafeti 4h50 metara mešovito. Prvak države u svojoj riznici ima više od 150 medalja, od kojih čak 80 sija najsjajnije.

Pored toga, u svojoj kategoriji drži četvrto vreme u Evropi na 400 metara kraul koje prepliva za četiri minuta i 33 sekunde.

– Plivanjem sam počeo da se bavim pre pet godina i to iz zdravstvenih razloga, počeo sam nekako amaterski, sve do prve medalje na 50 metara leđno na turniru u Novom Sadu, koja je došla pre dve godine. Posle sam počeo intenzivnije da treniram sa trenerom Milanom Jovanovićem i tako su počele da stižu i druge medalje – seća se Danilo. – Pre godinu dana je došao i prvi individualni rekord na 100 metara kraul sa vremenom 1:02:65. Nisam ni bio svestan šta se desilo, dok nisam video trenera i roditelje kako skaču od sreće.

Posle toga usledili su i drugi rekordi, a Danilo im se uvek jednako iznova raduje.

– Svaki rekord je priča za sebe. To su najbolja vremena u istoriji i srećan sam kada mogu da ih upišem. Ali to nije lako isplivati i zato svakoj trci moram da napravim poseban pristup – ističe vanserijski talentovani mladić. – Naravno, dešavalo se da izgubim za stotinke, što je manje od treptaja oka, i bude mi krivo. Ali tu trku ne mogu da ispravim, izgubio sam i to je to, ostavljam je iza sebe i razmišljam šta mogu da popravim, kakve pouke mogu da izvučem da to bude bolje i da se ne ponovi.

Iako veoma mlad, Danilo tvrdi da su i uspesi i porazi jednako dobra i važna škola.

– Uspesi su me naučili da moje želje nisu pusti snovi, već da to mogu da uradim. Iz poraza sam naučio da se borim, da snagu tražim u sebi i ne posustajem – poručuje mladi plivač. – Imam svoje rituale pred takmičenje, „skidam“ pesmu, pa zagrevanje po tačno utvrđenom redu, sujeveran sam, to mi se baš i ne sviđa.

Iako trenira šest puta nedeljno, što u vodi, što na suvom, Danilo je i odličan đak šestog razreda OŠ „10. oktobar“.

– Nije mi teško, jer ako nešto voliš onda to ne može da ti bude naporno, već zabavno i inspirativno. Međutim, plivački uspesi neće vredeti ništa, ako ne budem dobar đak i ne završim školu. Često bude teško, ali se trudim da sve uklopim – iskreno će Dača. – Neću da dozvolim da kažu za mene da sam dobar plivač, ali glup kao tocilo. Zato uvek kažem, bez obrazovanja nema kompletnog sportiste.

ŽELjE

Dulić dogodine prelazi u kadetsku selekciju i želja mu je da i u njoj bude državni prvak.

– Naravno, sanjam o Olimpijadi, ali prvo da budem bolji od sjajne četvorke koja se sada takmiči u kadetima – dodaje samouvereno.

UZORI

Danilovi uzori su Majkl Felps i sugrađanin Andrej Barna, koji je imao iste uslove i trenera kao on. – Takođe, odličan je đak i vanserijski plivač. Želim da budem kao on – poručuje Danilo.

 

Večernje novosti

 KOMENTARI

  1. S&S kaže:

    Bravo momče.

OSTAVITE KOMENTAR