Danilo Dulić ima samo 12 godina, a već se upisao u istoriju

Danilo Dulić ima samo 12 godina, a već se upisao u istoriju srpskog plivanja: Subotičanin je prošle i ove godine postao državni rekorder u pionirskoj kategoriji na 100, 400 i 800 metara kraul, štafeti mešano i osvojio je više od 150 medalja – čak 80 zlatnih!

Član je PK Spartak i u selekciji pionira drži u Evropi treće vreme na 100 metara delfin i četvrto vreme na 400 metara kraul. Plivanjem je počeo da se bavi rekreativno pre pet godina, ali kada ga je 2017. godine preuzeo trener Milan Jovanović, postao je nezaustavljiv i u pionirskoj selekciji uzimao je medalje kao od šale. Titule najboljeg takmičara donele su mu i tri pehara, a od septembra postaje član kadetske selekcije.

– Od kada sam odlučio da se profesionalno bavim plivanjem, jako se trudim. Prelazim sledećeg meseca na novi nivo treninga i preuzeće me drugi trener, a treninzi će biti intenzivniji. Među poslednjim medaljama sam osvojio 11 zlatnih na Letnjim prvenstvima Vojvodine i Srbije, u Subotici i Leskovcu. Plivam sve stilove, a najviše volim kraul i delfin i u njima sam najbolji. U vodi sam jako koncentrisan i uvek slušam savete trenera da bih što bolje isplivao. Ne želim da razočaram ni njega, ni sebe – kaže Danilo. Trenira svakodnevno, u vodi i na suvom, osim nedeljom kada se odmara. Na takmičenju u Leskovcu uspeo je da obori i dva nacionalna rekorda zbog čega je dobio i plaketu najboljeg plivača Srbije među pionirima

Danilo Dulić (foto: privatna arhiva)

– Plivanje je moj život! Volim da plivam. Škola je na prvom mestu, ali mi nije teško da treniram, jer znam da jedino uz mnogo truda i rada mogu postići dobre rezultate. Moj najveći uspeh je što držim četvrto vreme u Evropi na 400 metara kraul koje preplivam za četiri minuta i 33 sekunde – priča Danilo i dodaje da mu je jedan od uzora i sugrađanin, plivač Andrej Barna. Kada je štafeta u pitanju, pominje drugare sa kojima je ostvario uspehe, a to su Luka Knežević, Lili Kuti, Petar Kesejić, Matija Ždrnja i Srđan Matković.

– Najdraže zlato koje sam osvojio je iz Niša prošle godine kada smo uzeli i državni pehar. Tada smo ekipno u pionirskoj konkurenciji bili najbolji u Srbiji. Veliki uspeh sam ostvario prošle godine i na školskom državnom u Kragujevcu. Prvi sam na 50 metara kraul, a ove godine sam bio prvi i na državnom i osvojio sam SOŠOV, školsku olimpijadu – nabraja uspehe mladi plivač.

Na Zimskom državnom prvenstvu ove godine uzeo je četiri zlata i dva srebra, na Vojvođanskom prvenstvu čak pet zlata u pet disciplina. Mnogo je Danilovih uspeha i medalja, a pored ogromne posvećenosti plivanju zlatni delfin iz Subotice uspešno ispunjava i školske obaveze.

Ne postoji „neću“ ili „ne mogu“

Danilo uživa veliko poverenje i podršku trenera, prijatelja i roditelja Sandre i Tihomira. Njihova energija i želja da ga podrže vode ga ka cilju, a to su svetska i evropska prvenstva i Olimpijada.

– Nijednom nije rekao neću ili ne mogu na treningu. Za Danilov uspeh je presudno što se u Spartaku cene prave vrednosti i njegov uspeh je proizvod stopostotnog poverenja između trenera, njega i nas roditelja. Ali on nije jedini u klubu koji ostvaruje velike uspehe, već se dobar pedagoško-sportski rad vidi na svim nivoima, počev od školice plivanja – zaključuju roditelji.

 

BlicKOMENTARI

  1. saša kaže:

    Bravo za Daču. Mislim da je deda Ilija najsrećniji.

OSTAVITE KOMENTAR