Dečaku koji se hranio otpacima hrane za izbeglice stiže pomoć

Slika Zoltana Vranke (8) iz Horgoša na kojoj se vidi kako na pruzi prikuplja hranu i flaše sa vodom koje bacaju izbeglice na putu za Mađarsku, dospela je sa društvene mreže u mnoge domaće i strane medije.

– Siromašni smo, ali moj sin nije kući donosio ostatke hrane koju su za sobom ostavljale izbeglice, već ćebad i odeću koju su oni bacili dok su hodali prugom ka granici – rekla je Silvija Monoštori (33) dečakova majka.

kanjiza

Kaže da je sa bakom odlazio do pruge i kupio te stvari misleći da će moći da ih nekome proda i zaradi koji dinar. Silvija u trošnoj kući bez struje živi sa Zolikom i ćerkom Izoldom (2), a kaže da preživljavaju od socijalne pomoći i poneke nadnice.

–Zolika je pošao u školu i još nema sav potreban pribor, pa je želeo da prodajom ćebadi i stvari koje su bacali migranti, kupi ono što mu nedostaje, a još jednom napominjem da nije tačno da je jeo ostatke konzervi koje su Sirijci bacali na pruzi, kao što su neki pisali i govorili – kategorična je Zoltanova majka.

Direktor Osnovne škole „Karas Karolina“ u Horgošu Goran Nikičić kaže da je Zoltan Vranka njihov učenik, a da zna da živi u teškim uslovima, ali nije neuhranjen i ne jede hranu koju su iza sebe ostavili migranti.

– Znajući situaciju dečakove porodice, ponudili smo njegovoj majci Silviji Monoštori da dobija besplatnu užinu i ručak u školi, ali ona još nije donela potrebnu dokumentaciju iz Kanjiže. Dodaje da je čuo kao dečak sa bakom odlazio na mesta gde su u Horgošu boravili migranti i sakupljali ostavljenu ćebad i garderobu. Dečak je pod bakinim uticajem po Horgošu sakupljao bačene stvari, a neko je to primetio, slikao ga  i postavio sliku na društvenu mrežu.

– On redovno dolazi u školu, a čak su se i drugari iz razreda ponudili da mu pomognu i daju mu školski pribor. Porodica iz koje potiče naš učenik, dobija socijalnu pomoć kao i obroke iz Crvenog krsta- rerkao je Goran Nikičić.

Iz Centra za socijalni rad opštine Kanjiža saopšteno je da se porodica Zoltana Vranke nalazi u sistemu socijalne zaštite, što znači da su materijalno obezbeđeni podrškom koju Obezbeđuje Republika Srbija, a ova davanja upotpunjuje i lokalna samouprava iz kruga usluga socijalne zaštite.

 

Kanjiža u fokusu medija

Iz Centra za socijalni rad Kanjiže još navode da vanredne okolnosti u kojima se nalazi opština Kanjiža doprinose da se pažnja medijskih kuća fokusira na ljude koja žive na ovim prostorima. – Zahvaljujući ovoj pažnji porodica Vranka postala je poznata i sada može da računa na pomoć humanih i dobrotvornih ljudi. Ovom prilikom pozivamo zainteresovane za pružanje pomoći porodici, da se obrate Centru za socijalni rad u Kanjiži u ulici Glavni trg br. 4., tel: 024 873-427, e-mail:csr@kanjiza.rs) da bi podrška bila organizovano obezbeđena porodici Vranka- stoji u saopštenju.

 

 

BLICKOMENTARI

 1. Daddy kaže:

  Nemaju ni struju u kuci (znaci cak ni televizor), nema opremu za skolu, pa zar to nije tuzno. Veliko postovanje ovom malom junaku i njegovoj mami i baki!

 2. istina sa dva lica kaže:

  Gde mu je otac?

 3. stormwatch kaže:

  Sramota nevidjena da se na ovaj nacin proculo o ovome.

 4. cabai tunde kaže:

  ne treba pasti u panik ako tako nesto se pise. Nije sramota skupljati hranu, sramota je doci do te situacije. On zivi jako tesko, zato je jos previse mlad!!!!!!!
  Ako majka nije uspela da sredi da dete dobije topli obrok, onda zasto niko se ne brine da dete dodje do toga. ako su roditelji krivi onda skola to treba da primeti, da niko niste preuzme.
  A jako je dobro da je doslo do te snimke. Trebalo bi vise takve snimke i mi imamo bed, ne samo emigranti i ja bi dala nagradu za ovu snimku.

 5. Megille kaže:

  Da ima više takvih slučajeva: Nedavno sam jednom detetu dao pomoć ispred subotičke katedrale ,pa su me legitimisali policajci i upozorili da činim prekršaj. Pa vidi sada odjednom kakva briga za ljude…

 6. ZKOLETAR kaže:

  Kakvi su to naslovi DECAK SE HRANIO OTPACIMA HRANE ZA IZBEGLICE…pa zar nije njegova majka u oba intervjua kategoricno rekla da dete nije jelo hranu koju su ostavile izbeglice ???
  Da li ovakvi naslovi prodaju novine ???
  Ne treba ljudima oduzimati dostojanstvo iznosenjem pogresnih podataka o njima.
  Sto se tice same situacije sa ovom porodicom, sramota za jedno razvijeno drustvo da nakon novinskog clanka primecuje sirmosne sugradjane.

OSTAVITE KOMENTAR