Dečiji dodatak za decu do 19 godina

Dečiji dodatak je nadoknada koju dobija jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Srbije i ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Deca za koju se ostvaruje pravo ne mogu biti starija od 19 godina i moraju se redovno školovati u školama koje su u sistemu škola RS. Izuzetno gore navedenog, svojstvo redovnog učenika smatra se da ima i lice iz osetljivih društvenih grupa i lice sa izuzetnim sposobnostima koje stiče srednje obrazovanje ili obrazovanje za rad u svojstvu vanrednog učenika, ako opravda nemogućnost redovnog pohađanja nastave, uz saglasnost ministra prosvete.

 

Shodno tome, pošto je počela nova školska 2012/2013 godina, želimo da podsetimo korisnike prava na dečiji dodatak na obavezu blagovremenog dostavljanja potvrda o redovnom ili vanrednom školovanju za decu školskog uzrasta.

 

Roditelji koji na račun rođenja deteta traže od države roditeljski ili dečji dodatak treba da se naoružaju strpljenjem i prikupe brdo dokumenata, posebno kada podnose zahteve za dečje dodatke. U Ministarstvu rada i socijalne politike objašnjavaju da je veliki broj papira neophodan kako bi oni sa sigurnošću mogli utvrditi da pare idu onima kojima su zaista najpotrebnije. Kao utehu, navode činjenicu da se mnogo uverenja i potvrda za dečje dodatke prilaže samo prvi put, a kada se zahtev obnavlja (jednom godišnje), traži se samo školska potvrda i potvrda o prihodima domaćinstva.

 

Цензус за остваривање права на дечији додатак од фебруара 2012. године износи 7.249 динара, а за самохране родитеље, родитеље деце ометене у развоју, хранитеље и стараоце цензус износи 8.699 динара. Право на дечији додатак остварује се ако укупан месечни приход по члану породице, остварен у три месеца који претходе месецу у коме је поднет захтев, не прелази цензус.

 

Дечији додатак од jунa 2012. године за прво, друго, треће и четврто дете износи 2,280 динара,односно 2.887,68 за дете са сметњама у развоју.

 

Potrebna dokumenta za dečje dodatke

-fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih za svako dete u porodici
-fotokopija uverenja o državljanstvu za roditelja koji podnosi zahtev
-fotokopije ličnih karata odraslih članova domaćinstva
-fotokopije prijava prebivališta za decu
-fotokopija overene zdravstvene knjižice roditelja koji podnosi zahtev
-potvrda o prihodima u prethodna tri meseca za sve članove domaćinstva
-potvrda o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove domaćinstva
-poresko uverenje o imovinskom stanju domaćinstva
-školske potvrde za decu
-dokaz o nezaposlenosti (ako je jedan od roditelja nezaposlen)
-dokaz o činjenicama u vezi sa nepokretnostima i stambenim prostorom
-fotokopija kartice tekućeg računa



KOMENTARI

  1. Pajo kaže:

    A kad dete ne ide u skolu A trebalo bi po zakonu da ide decije se ukida! Ako dete neopravdano izostaje iz nastave privremeno se obustavlja deciji i lagerise se na posebnom racunu! A u nekom slucaju treba da socijalni radnik pazari sa njima u odredjenom marketu robu namenjenu detetu!!!!

OSTAVITE KOMENTAR