Devenport na deponiji: Građani će osećati poboljšanje kvaliteta života

Obilaskom gradilišta Regionalne deponije na Bikovu svečano je obeležen i početak izgradnje savremenog sistema upravljanja otpadom. Regionalna deponija se gradi na prostoru između Oroma i Bikova, a otpad iz jednog grada i šest opština ovde će biti zbrinut i prerađen. Procenjuje se da domaćinstvo godišnje proizvede tonu otpada i implementiranje projekta “Izgradnja regionalne deponije u Subotici” u Srbiji će po prvi put biti primenjen celoviti sistem konačnog zbrinjavanja otpada.Primena novog koncepta u upravljanju otpadom za 260.000 stanovnika koji žive na teritoriji Grada Subotica i u opštinama Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac počinje implementacijom projekta “Izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom u Subotičkom regionu”, koji finansira Evropska unija.

deponija

“Izgradnja Regionalne deponije za grad Suboticu i još šest opština je izuzetno važna, jer se njime rešava problem upravljanja komunalnim otpadom u ovom delu Srbije. Nama je cilj da implementacijom ovog projekta uspostavimo sistem upravljanja otpadom u skladu sa domaćom regulativom, ali poštujući i najviše Evropske standarde. Na taj način želimo da zaštitimo građane i sprečimo zagađenje okoline i građanima ovog dela Srbije obezbedimo zdravu životnu sredinu i kvalitetan način života”, istakla je prilikom obilaska gradilišta ministarkapoljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković .

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra. Finansijska podrška EU, u iznosu od 20 miliona evra (83%) usmerena je na izgradnju infrastrukture i jačanje kapaciteta regionalnog preduzeća i lokalnih javnih komunalnih preduzeća u Subotičkom regionu. Vlada Republike Srbije učestvuje u izgradnji komponenti Regionalne deponije sa 3,2 miliona evra (13%), dok će ukupno milion evra (4%) biti izdvojeno iz budžeta Grada Subotice i opština Regiona.

“Reč je o skupom i velikom projektu. Važan je pored novca i rad koji je predhodio danu kada obeležavamo početak izgradnje Regionalne deponije. Važno je da se ovaj projekat nastavi da realizuje, da se rokovi poštuju”, dodala je ministarka.Šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Majkl Devenport nije krio svoje zadovoljstvo načinom realizacije projekta, jer kako je objasnio ima veliki uticaj na životnu sredinu.

regionalna deponija

“Ovo je projekat koji će biti od velike praktične koristi za građane sedam opština, koje su uključene i čini mi se da će svi građani osećati poboljšanje kvaliteta života. Mislim na poboljšanje kvaliteta vazduha, podzemnih voda, zemlje….Zbog toga sam veoma srećan”, kaže Devenport, dodajući da je ovo najveći projekat koji se realizuje novcem EU u Srbiji i veliki izazov. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je samo kratko prokomentarisao da je ovo za Suboticu i druge opštine veliki dan. Ovo je projekat koji će promeniti način razmišljanja građana, ali i načina upravljanja otpadom, kazao je Maglai.

Implementacijom ovog projekta u Srbiji će prvi put biti primenjen celoviti sistem konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada prema standardima Evropske unije i u skladu sa Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom 2010-2019 Republike Srbije. Izgradnja se sprovodi kroz tri EU projekta namenjena nadzoru i tehničkoj podršci, izgradnji kompleksa  Regionalne deponije i izgradnji tri transfer stanice u Regionu i uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i jedinica lokalnih samouprava Regiona.

regionaln deponijaKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Koliko kostaju naknade za nepovlacenje sredstava za ovaj projekat?

 2. djomla kaže:

  Konačno! Veoma bitan projekat za Suboticu. Ne možemo doveka da pravimo brdo na Šandorskoj bari.

 3. Megille kaže:

  Oni koji su na sebe navukli te žute prsluke došli su raditi?

 4. Pitanje kaže:

  Citiram „Mislim na poboljšanje kvaliteta vazduha, podzemnih voda, zemlje…“

  E sad jel ovo znaci da nam je VODA zagadjena ???
  Ajde za vazduh manje vise i za zemlju.

 5. kaja kaže:

  Joj usrać.. se već od ove rečenice „građani će osetiti poboljšanje kvaliteta života“. Građani žive sve gore i gore, i još malo će doći do toga da neće imati posla, da neće imati šta da jedu… Koga zanima upravljanje otpadom? Jedino one glavonje u Skupštini što će imati od toga dobiti, običan narod će morati da se zajeb…. sa reciklažom, a neće dobiti ni dinara…. Okanite se vi naroda više i toga da živite na našoj grbači…

 6. Megille kaže:

  @ kaja , Ništa ne shvaćaš , pa bilo je važno prodati europsku tehnologiju, a i kredit dolaz iz te europe. Tako je bilo i sa prečistačem koji inače od početka ne radi baš idealno ali skupu tehnologiju i kredit grad i danas vraća kreditorima…

 7. dr.No kaže:

  najbolji gradonacelnik koga je grad imao.Ucinak predasnjih je skoro O,i zato odsada ima i moj glas.

 8. stormwatch kaže:

  Najbolji gradonacelnik kog je grad imao? APLAUZ! Znaci navikli ste se na sviranje limenog glazbala t.j. dimnjaka.

  Btw. Ovo nije projekat slucajnog gradonacelnika, nego jednog drugog koji je legalno izabran dosta godina pre njega.

OSTAVITE KOMENTAR