Devojčica iz Subotice zapamtila 1.140 decimala broja Pi

Učenica drugog razreda Gimnazije “Svetozar Marković” u Subotici, Jasmin Fajad, bez ijedne greške je memorisala 1.140 decimala broja “Pi” i tako postavila novi rekord Srbije u poznavanju ove matematičke konstante, čija je približna vrednost 3,14159, a definiše se kao odnos obima i prečnika kruga i beskonačan je, piše Politika.

Širom sveta se 14. marta organizuju zanimljiva matematička takmičenja jer je to dan kada je rođendan Alberta Anjštajna, a on takođe u anglosansonskom pisanju datuma predstavlja svima znani početak broja “Pi”.

sirijka-620x350

U subotičkoj gimnaziji su se pre tri godine odlučili za nadmetanje u poznavanju beskonačnog broja, koji predstavlja odnos prečnika i obima kružnice.

– U preliminarnom delu ispisala sam niz od 886 cifara, a Rebeka Kovač od 256 i nas dve smo pozvane u finalno takmičenje. Tada sam na tabli ispisala niz od 1.140 cifara, a Rebeka od 270. Kasnije sam u medijima videla da je u Srbiji najbolji rezultat imao jedan učenik koji je znao niz od 300 brojeva, a moj niz je tri puta duži – ispričala je Jasmin za ovaj list.

Za ovo znanje je dobila peticu iz matematike i diplomu gimnazije, ali kaže njen motiv je bila želja da ispita svoje mogućnosti, pošto je lane na takmičenju memorisala 700 decimala “Pi” broja. Za ovo takmičenje, pripremala se dva dana, po dva sata.

– Nemam nikakvu memotehniku, potrebno mi je samo da imam potpuni mir i tišinu. Inače, kada učim, dovoljno mi je da dva puta pročitam i tekst znam napamet – kaže ona, pa dodaje:

– Mislim da sam tu sposobnost razvila, jer kada sam bila mala, roditelji neki put nisu umeli da mi neke pojmove s arapskog prevedu na srpski jezik, pa sam pamtila.

Inače, Jasmina je dete sirijskog diplomate Šafika, a majka Alija je Libanka. Roditelji su se upoznali tokom studija u Beogradu. Jasmin i njena sestra bliznakinja Sara i brat Ibrahim rodili su se u Pirotu, odrasli u Beogradu, a kada je otac pre tri godine otišao u penziju, preselili su se u Suboticu.

– Mi smo se lako uklopili i u novu sredinu i u školu. Mislim da smo se dobro snašli – ističe Jasmin.

Teško je sakriti talenat koji imaju ona i njena sestra Sara, ali je ona isuviše skromna da bi tako pričala za njih dve. One pohađaju hor i dramsku sekciju, učestvuju u humanitarnim akcijama, odlične su u savladavanju stranih jezika. Jasmin i njena sestra i brat su odrasli negujući bilingvalnost te podjednako dobro govore arapski i srpski jezik, dok u školi uče francuski i engleski.

– Do pre pet godina, dok nije počeo rat, mi smo svako leto provodili kod rodbine u Siriji, u lučkom gradu lataliji. Sada ne odlazimo i jako mi nedostaju i jedva čekam da ih ponovo vidim.

Poznavanje kulture Sirije i Srbije sigurno je doprinelo da na literarnom konkursu zaštitnika građana Subotice na temu “Deca u migrantskoj krizi” osvoji prvo mesto. Njena priča o crvenim cipelicama od poklona devojčici postaje priča o cipelama koje će do raspadanja štiti nogu deteta na migrantskom putu.

– Kada na televiziji ili u novinama prikazuju decu migrante uvek im pokažu lica i cipele. To me je podstaklo da napišem priču. Zatvorila sam se u sobu okružena knjigama, jer se tako dobro osećam i napisala sam je – kaže Jasmin.

Priča se završava nadom da će otrgnute latice jasmina svojim mirisom vratiti dete migranta u Siriju, a Jasmin svoju budućnost vidi u zemlji u kojoj danas besni rat.

– Želja mi je da studiram jezik i da se vratim u Siriju i budem prevodilac za arapski i srpski jezik. Naravno, sa Sarom, nas dve se ne razdvajamo – zaključila je priču Jasmin Fajad.

TelegrafKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Svaka cast devojko i samo napred!

  A pitanje za predstavnike „masterrace“-a, posle svih ruznih napisa i komentara o Sirijskim izbeglicama na ovim stranama, kako objasnjavate da je ova devojka koja ima upravo Sirijske korene sve vas zajedno oduvala u intelektu i to verovatno opusteno koristeci 20% snage? U jednoj recenici vam je sve objasnila – iako je rodjena i odrasla u Srbiji, zelja joj je da se vrati u Siriju.

 2. Gornjak kaže:

  Svaka čast Jasmin !

 3. Niko kaže:

  @stormwatch
  Kanda si pomešao babe i žabe.
  Ili ja ne razumem šta je pesnik hteo da kaže u svom tekstu.

 4. Lenin kaže:

  @stormwatch …sve vas zajedno oduvala u intelektu i to verovatno opusteno koristeci 20% snage…
  Naravno svesna je toga.I skroz je skromna.Nije uopšte navela koliko su ostali bili jadni.Sa 20% snage!
  Za mene njen učinak je 0.Za mene prava heroina mala Eliza,koja sa svojih nepunih 13 godina ide samovoljno sa majkom spremati,kako bi bolesnoj braci nosio kući voće.I verujem da njoj to čini veću radost,nego da je pobedila na bilo kakvom bezvrednom tekmi u svetu.Ako mene to čini predstavnikom „masterrace“-a onda si u pravu.
  …iako je rodjena i odrasla u Srbiji, zelja joj je da se vrati u Siriju…
  Još par godina pa će i na ovim prostorima biti potrebe za prevodiocima arapskog jezika.A burka i nikab biti narodna nošnja.Osim ako Merkelova seropa dođe pameti,pa šutne i nju i njenu politiku u nepovrat političkog smetlišta.Ili je već kasno?

 5. Milan Rapaić kaže:

  Prelepa priča.Nisam znao da u Subotici ima sirijaca.Drago mi je da je tako.Jasmin, navijam za tebe da zapamtiš još toliko brojeva. Bravo.

OSTAVITE KOMENTAR