Dinkić rešava problem septembarskih računa za struju

Da je utrošena struja u septembru obračunata po stopi PDV-a od 20%, primetili su pored nas u Subotici i Nišlije a kasnije i svi u Srbiji što je izazvalo burnu reakciju stanovništva. Ubrzo se ušlo u polemiku šta je po zakonu a šta po zdravoj pameti i šta bi bilo kada bi se brojila očitavala poslednjeg dana u mesecu. Mnogo toga negativnog je isplivalo na relaciji vlasti i građana da bi se po tom pitanju poslednji javio Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić koji kaže da će svim građanima biti vraćen novac u iznosu nepravilno zaračunatog PDV za septembarski račun za struju.

 

Dinkić je rekao da je pravnoj službi ministarstva naložio da pripremi odluku koja će omogućiti da „Elektroprivreda Srbije“ svim građanima, uz naredni račun, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru, u vreme kada povećana stopa PDV nije bila na snazi.

On je u izjavi za „Novosti“ najavio da će se o ovome izjasniti Vlada Srbije već na narednoj sednici.

 

Tako građani mogu da očekuju da će im kroz novembarski račun za utrošenu struju biti vraćen iznos za uvećani PDV, objasnio je Dinkić.

 

Zakon o PDV-u jeste definisao da visina stope koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno u ovom slučaju, kada je struja očitana. Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom, napomenuo je ministar.

 

Međutim, nije pravedno da građani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru. Možda zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu. Otud i ovakva moja odluka, dodao je Dinkić.

 

On je rekao i da ta inicijativa ministarstva neće biti na štetu „Elektroprivrede Srbije“ jer će za taj iznos i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza budžetu.

 

Povezane vesti:
Novi PDV na septembarskim računima!KOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  I sada ce razliku prebaciti na RTV pa nas duznike utuziti!!!!

 2. Sugradjanin kaže:

  Znaci prvo ukradi, pa kada te primete da krades onda ucinis nesto za ovaj narod i obecas im da ces to vratiti i ispadnes dobar prema svom narodu.

  Licemerje je glavna odlika nasih politicara a Dinkic, verovatno u tome prednjaci.

 3. PCman kaže:

  Da li će ED platiti kamatu? Oni za dan zakašnjenja obračunaju kamatu.

 4. Anonimni kaže:

  Ovakva rašomonijada može da se dešava  samo kod nas, koliko izgubljenih nerava, koliko nezadovoljstva ni oko šta? Dali ćemo se ikad opametiti i postati odgovorno i sredjeno društvo, uvek nam je potrebna neka naknadna pamet!!

 5. emanuel kaže:

  primetio neko da računima za Spetembar na VIPmobile računima stoji PDV: 20% … ista priča kao i ovo 😀

 6. Loš Đak kaže:

  E, sada mi je lakše. Samo kada će Dinkić da reši stvar. On je inače i poznat po „rešavanju“ stvari, zar ne?

OSTAVITE KOMENTAR