Direktor: Nije vam „Toplana“ lonac

Subotičane, gnevne zbog previsokih računa, dodatno su iznervirala objašnjenja direktora “Toplane” Derva Ahmetovića.

toplana 3

Zorica Matković, penzionerka, sumnja u realan obračun jer je za isti mesec prošle godine dobila 4.500 dinara manji račun.

– Ovo je sramota, nemamo hleba da jedemo, a oni samo povećavaju račune. Ne verujem nijednu reč direktoru. Sigurna sam da su sve tako naštimali da tehnički bude u redu, a narod su doveli na ivicu bede. U mom stanu temperatura nije viša od 19 stepeni, a oni nam prodaju maglu i pričaju o prosečnoj temperaturi – kazala je ona.

toplana 1

Milana Rnjak pitala je direktora po kom zakonu prisiljava narod da budu korisnici „Toplane“.

– Da li igde u svetu postoji da neko mora da bude nečiji korisnik, a vi nama to radite. Na vama je da meni obezbedite određenu temperaturu, mene ne interesuje što se komšija odjavio, ako treba izolujte moj stan. Ne može neko da plaća nešto što nije potrošio. Mi se nismo rodili da budemo vaši korisnici. Ljudi se masovno odjavljuju i vi ste sada kroz neke uredbe odlučili da sebi obezbedite plate – rekla je Rnjakova.

toplana 3

Zlatko Marosiuk, ombudmsman, kome se za pomoć obratilo oko 600 građana, pokušao je da umiri građane i rekao da će grad angažovati sudske veštake koji će proveriti što je uticalo na povećanu potrošnju.

Dervo Ahmetović, direktor „Toplane“, više puta je ponovio da su, između ostalog, na visoke račune uticale niske temperature u januaru, ali i obračun po jednotarifnom sistemu. Njegovo objašnjenje da je januar 2016. jedan od najhladnijih u poslednjih pet godina izazvalo je burnu reakciju, ali i smeh.

– Na zahtev grada jednotarifni sistem je uveden u januaru 2015. godine, a ne našom voljom. Sada će se ponovo primenjivati dvotarifni sistem i ako budete uporedili račune za mart ove i isti mesec 2014. godine, uverićete se da je iznos približan. Naše je da brinemo do podstanica, a za sve ostalo u zgradi što je unutrašnja instalacija brinu građani. Sve što sam rekao možete proveriti, a i čučemo šta će reći sudski veštaci – rekao je građanima Dervo Ahemtović.

Subotičani su tražili objašnjenja za očitavanje stanja u podstanicama, niske temperature grejanja, dodatne troškove zbog komšija koji su isključili grejanje, zbog čega moraju da plaćaju elaborat za isključenje i predlagali su naplatu po kvadratnom metru.

– Mi vama dopremamo toplu vodu do podstanica, a ne guramo vam vodu u radijatore. „Toplana“ je složen sistem, nije to lonac. Osim temperature utiče i kiša, vetar, vlažnost – rekao je Ahmetović i izazvao burno dovikivanje građana u glas da to nije tačno.

 

BLICKOMENTARI

 1. Nikola kaže:

  Glasajte za Sns… bice vam bolje….

 2. Boris Ivkovic Ivandekic kaže:

  Vucicu i suboticki njegovi, znas ti sta!

 3. JAPAJA kaže:

  Obojici @Nikola i @Boris na znanje. Ovaj Direktor Toplane je od glave do pete SPS-ovac. Ne lepite vase pogane etikete drugima. Pomocnik direktora Toplasne je zut da zuci ne moze biti. Dakle oladite malo sa tim pljuvcacinam i lecite se.

 4. JAPAJA kaže:

  A sto se tice Derve, za mnogo manje propuste je Rikic smenjen. Najmanje sto gradonacelnik moze da uradi jeste da uvede Prinudnu upravu i smeni ovog ober lazova. Covek koji ne priznaje merenja Hidrometereoloskog saveza Srbije ciji rezultati pokazuju da je prosecna tempertura bila za 3 stepena veca nego sto je Dervo zvani „ovde udjemo mi ali ne udjemo vama“ a „ovde udjete vi a mi vam udjemo … “ mlatarao nekip merenjima ne treba da bude nigde u javnim preduzecima.

  Isto tako sa kojom arogancijom je na zboru inputirao sve visoke racune gradonacelniku i opstinskoj upravi najmanje treba da bude smenjivanje rukovodstva Toplane i uvodjenje prinudne uprave.

  Na pomen da je u januaru i februaru ukakukisano po 2 fiksa dela i da bi trebalo to vratiti potrosacima jer ce do kraja godine platiti ustvari 14 fiksnih delova odgovorio je da ga to ne interesuje jer nije on taj nacin uvodio vec Maglaji i njegovi „strucnjaci“ i da te pare trazimo od njih.

  Posebno je bilo drsko i bezobrazno kako je prozivao „politicare“ iz publike jer kao on nije politicar i nije po politickoj liniji postavljen za glavnog derikozu gradjana.

  Ako mene pitate glasajte za socijalno odhgovornu partiju SPS Ivice Dacice kome pripada i ova persona „ovde udje onde vam mi udjemo“ pa mozete ocekivati da uskoro svaki treci stan dodje na dobos radi naplate grejanja a za godinu dve i svaki drugi.

 5. Pajo kaže:

  Nije to puno za grejanje! Tona mrkog uglja za mesec dana grejanja stana od 60 m2! Uopste nije puno! Da su vam stanovi bolje izolacije bilo bi jeftinije!

 6. JAPAJA kaže:

  Sudskki vestaci nece urditi nista ako ne budu dali odgovore i zmedju ostalog i na sledeca pitanja :

  1. Da li su senzori koji ukljucuju rad podstanice ispravni i bazdareni, i da li se ukljucuju na definisanoj temperaturi ili to nije propisno regulisano. Dakle da jednom za svagda dobijemo odgovore zasto nenormalno greju kad je napolju 18 stepeni.

  2. Da provere zvanicne podatke o kretanje temperature i ustanove da li postoji razlika u podaci sa kojima je Toplana izasla pred gradjane i podataka Republickog Hidrometeroloskog Zavoda Srbije koja je ovlascena za merenje temperature a koje Dervo Ahmetovic ne priznaje kao validne.

  3. Da nam odgovore da li postoji mogucnost da se cevi u stanu izoluju od strane Toplane tako da nemaju gubitke i omoguce gradjanima da se iskljuce sa sistema grejanja Toplane bez ikakve extra naknade i placanja izmisljenih procenata na ime „gubitaka“ ako vec kazu da te instalacije ne pripadaju njima a zele da ih koriste za snabdevanje stanara koji hoce da placaju te ludacke racune. Dakle da nam vise ne „ulaze“ u ono sto nije njihovbo i ne sprovode nasilje nad gradjanima zajedno sa opstinskom upravom.

  4. Da nam odgovore za koliko su procentualno racuni veci zbog nenaplacenih potrazivanja , otpisivanja potrazivanja , trosenja na stimulacije radnika , sponzorstva , donacija , i drugih davanja od nasih novaca.

  Tek kad odgovore i na ova postavljena pitanja mozemo reci da ce vestaci odgovriti u punom obimu na problem obracuna grejanja u Subotici.

 7. Subotica najvece selo kaže:

  A kako drugacije da se naucimo. Ja cu na izborima za mesnu zajednicu da glasam za Vucica. On ce to da sredi.

 8. Deri deri kaže:

  A da Dervo objasni od cega je kupio Momento. I da li to ima veze sa ovim racunima.

 9. Jovan kaže:

  Što se tiče pomoćnika B. Krstica, treba znati da je covek brže bolje preleteo iz Demokratske stranke u SNS. Srdacan pozdrav.

 10. Megille kaže:

  Svugde u kapitalizmu narod se iseljava iz centra gradova na periferiju gde opet sami rešavaju način grejanja svojih stanova ( strujom ili gasom ) pa toliko plačaju koliko potroše energenata. Naime život u centru gradova je skupo i te troškove uglavnom mogu plačati samo korisnici poslovnih prostorija i objekata.

 11. ivan kaže:

  Megille mi ne zivimo u kapitalizmu nego u feudalizmu ili robovlasnickom drustvu, to je prvo. Druga stvar je da ima razlike izmedju visokih troskova i duplih troskova u odnosu na proslu godinu kada je bilo inace hladnije u ovo doba. A da nepricam da mi nezivimo u Becu ili Berlinu pa da su troskovi zivota u centru nase varosice toliki da mogu da ga plate retki korisnici poslovnih prostora. Znas u tim gradovima su troskovi visoki zato sto je potraznja velika a ponuda mala a kod nas ni ponude ni potraznje, cisto mrtvilo

OSTAVITE KOMENTAR